Γαύρος με σκορδοντομάτες στο φούρνο

Πρωί πρωί με τη δροσούλα, γυρίζω απ’ την αγαπημένη λαϊκή της γειτονιάς μου, που μόλις πριν λίγο οι τράτες  έφεραν και ακούμπησαν στους  πάγκους της, τη φρέσκια θαλασσινή πραμάτεια τους.

Απλώνω το γαύρο μου στον πάγκο της κουζίνας, ντούρος, ζωντανός με ζωηρά ακόμα τα μαύρα μάτια του…
τα μαύρα μάτια σου, όταν τα βλέπω με ζαλίζουνε

Τον καθαρίζω, τον πλένω, τον πλένω, τον καθαρίζω και αρχίζω να βγάζω τα χρειαζούμενα για να τον ετοιμάσω για το φούρνο. Και τότε, τότε  διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει δείγμα λεμονιού στο ψυγείο για την σκορδολεμονάτη συνταγή μου.  “Fuck you”, αναφωνώ απρεπώς. “Και τώρα τι;” “Έλααα ηρέμησε και άλλαξε ρότα” λέει ο κρυμμένος καπετάνιος μέσα μου. “Αντί για λεμόνια, βάλε ντομάτες. Άλλωστε έδωσες υπόσχεση σε κάποιον για σκορδολεμονάτο γαύρο; Φτιάξτον σκορδοντοματένιο.” Ακούω αποσβολωμένη.
“Βρε μπας και έχει δίκιο ο καπετάνιος μέσα μου; Άλλωστε που να τρέχω τώρα για λεμονάκι μυρωδάτο.”

Με τούτα και με κείνα ο γαύρος άλλαξε κουστουμάκι  Μαράκι μου και γίνηκε ένα φαγάκι σκέτο λουκούμι συριανό. Α, αα και το λευκό κρασί οπωσδήποτε δροσερό και όχι παγωμένο. Πέντε, δέκα λεπτά έξω απ΄το ψυγείο και καλή μας απόλαυση.

Υλικά ( για 2-3 μερίδες )

  • 1/2 κιλό γαύρο
  • 3-4 καλές ώριμες ντομάτες
  • 5-6 σκελίδες σκόρδου
  • Μαϊντανό
  • Ελαιόλαδο
  • 1 φλ. καφέ λευκό κρασί
  • Αλάτι, γλυκιά ή πικάντικη πάπρικα

20160705_0003

Εκτέλεση

  1. Βγάζω τα κεφαλάκια από το γαύρο, τον πλένω καλά και τον αφήνω στην άκρη.
  2. Αφαιρώ τις φλούδες από τις ντομάτες και τις κόβω σε φετούλες.
  3. Ψιλοκόβω τις σκελίδες σκόρδου και αρκετό μαϊντανό.
  4. Σε ένα ταψάκι ή πυρεξάκι που να χωράει ακριβώς την ποσότητα του γαύρου, απλώνω πρώτα τις φέτες ντομάτας, και πασπαλίζω με την περισσότερη ποσότητα σκόρδου και μαϊντανού.
  5. Αλατίζω, ρίχνω και την πάπρικα στην ποσότητα που θέλω και πάνω ακουμπώ τον καθαρισμένο γαύρο. Ρίχνω από πάνω του το υπόλοιπο ψιλοκομμένο σκόρδο με το μαϊντανό.  Το μαϊντανό τον βάζω σε μικρή ποσότητα πάνω, γιατί καίγεται στον φούρνο, οπότε καλύτερα να μπει κάτω από τα ψαράκια.
  6. Ρίχνω το κρασί στο ταψάκι μου, το ελαιόλαδο, αλατίζω, ρίχνω και πάπρικα και βάζω το ταψάκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200-220 βαθμούς για μισή ώρα, ώσπου να ροδοκοκκινίσει και να μείνει με λίγα υγρά.
  7. Σερβίρω με πράσινη σαλάτα και λίγη ντομάτα. Τον συνοδεύω με δροσερό λευκό κρασί.

20160705_0008 20160705_0009 20160705_0011 20160705_0013

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *