Χοιρινό με σταμναγκάθι αβγολέμονο

stamnagathi1Ένα γευστικότατο πιάτο με τη χαρακτηριστική ελαφριά πικράδα του χόρτου που ονομάζουμε σταμναγκάθι και που δεν είναι τίποτε άλλο από μια ποικιλία του γνωστού μας ραδικιού. Η ονομασία του προέρχεται από τη χρήση που έκαναν οι γυναίκες σε χωριά της Κρήτης όταν πηγαίνοντας σε φυσικές πηγές νερού με τις στάμνες τους και αφού γέμιζαν αυτές με φρέσκο τρεχούμενο νεράκι, τοποθετούσαν αυτό το ραδίκι στο στόμιο της στάμνας, ώστε να διατηρείται καθαρό και δροσερό ώσπου να το μεταφέρουν σπίτια τους. Εξ’ ου και σταμναγκάθι.

Τρώγεται βρασμένο σαν σαλάτα με λαδολέμονο, μαγειρεμένο ή ακόμα και ωμό αν είναι τρυφερό και φρεσκοκομμένο. Ταιριάζει πολύ με αρνάκι ή με χοιρινό που είναι και σημερινή πρόταση του food collection.

Υλικά ( για 8 μερίδες )

  • 1.200 γρ. χοιρινό από μπούτι σε κυβάκια
  • 750 σταμναγκάθι
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 λεμόνια
  • 1-2 αβγά
  • Ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • Αλατοπίπερο

20160217_0003

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω και πλένω πολύ καλά το σταμναγκάθι.
  2. Καθαρίζω,  ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρω για λίγο σε πλατιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο.
  3. Προσθέτω τα κυβάκια χοιρινού και σοτάρω και αυτά για λίγο, ώσπου να ασπρίσει το κρέας. Προσθέτω το κρασί και περιμένω να εξατμιστεί.
  4. Προσθέτω ζεστό νερό στην κατσαρόλα, τόσο όσο να σκεπαστεί το κρέας.
  5. Το αφήνω να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία, περίπου για 2 ώρες.
  6. Αφού βράσει το χοιρινό, προσθέτω το σταμναγκάθι, σκεπάζω την κατσαρόλα και περιμένω 3-4 λεπτά ώσπου να πέσει ο όγκος των χόρτων.
  7. Ανοίγω την κατσαρόλα, ελέγχω αν χρειάζεται νερό και προσθέτω λίγο, αλατοπιπερώνω, ανακατεύω  και αφήνω να βράσουν και τα χόρτα.
  8. Προς το τέλος, φτιάχνω και το αβγολέμονο και περιχύνω το έτοιμο φαγητό. Αν υπάρχουν πολλά υγρά στο φαγητό, ρίχνω και λίγο αλεύρι στο αβγολέμονο, ώστε να δέσει σε μια πιο πηκτή  σάλτσα.

20160218_0001 20160218_0003 20160218_0005 20160218_0010 20160218_0014

Καλή επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *