Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το κλασικότατο ελληνικό αυτό φαγητό, το αρνάκι δηλαδή με τις πατάτες στο φούρνο;! Απλά πράγματα, το πορτοκάλι, το μανταρίνι και το λεμόνι που ψήνονται μαζί με τις πατάτες και τα μπουτάκια στο υπέροχο ζουμί τους. Την επόμενη φορά οι ποσότητα των εσπεριδοειδών σίγουρα θα διπλασιαστεί. Παρακαλώ δοκιμάστε το και απολαύστε το. Θα εκπλαγείτε απ’ το συνδυασμό. Πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι… απόλαυση!
Υλικά
- 2 μπουτάκια αρνίσια
- 5 πατάτες μεγάλες
- 1 πορτοκάλι
- 1 μανταρίνι
- 1 λεμόνι ολόκληρο
- 2 λεμόνια για το χυμό τους
- Θυμάρι φρέσκο
- Ρίγανη ξερή
- Σκόρδο
- Μουστάρδα
- Ελαιόλαδο
- Βεγκέτα
- Λίγο μέλι
Διαδικασία
- Από το προηγούμενο βράδυ πλένω τα μπουτάκια, τα στεγνώνω καλά, τα τρυπάω σε διάφορα σημεία και μπήγω μισές σκελίδες σκόρδου. Ανακατεύω μια γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, αρκετή βεγκέτα, μιας και δεν βάζω καθόλου αλάτι, ρίγανη ξερή, λίγο ελαιόλαδο. Με αυτό το μείγμα αλείφω καλά τα δυο μπουτάτακια, τα τυλίγω καλά με μεμβράνη και τα βάζω στο ψυγείο.
- Την επόμενη το πρωί, τα βγάζω απ’ το ψυγείο, ανάβω το φούρνο στους 250 βαθμούς και αρχίζω να ετοιμάζω τις πατάτες και τα πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι. Τις πατάτες κλασικά τις κόβω κυδωνάτες που πάντα αυτό το κόψιμο εξασφαλίζει ιδανικό και γευστικότατο ψήσιμο, πλένω καλά τα εσπεριδοειδή και τα κόβω στη μέση.
- Τα τακτοποιώ όλα σε μεγάλο ταψί και περιχύνω με αρκετό ελαιόλαδο, λευκό κρασί και το χυμό από δυο μεγάλα λεμόνια. Ενδιάμεσα στα μπουτάκια χώνω και κλαδάκια από το θυμάρι.
- Βάζω το ταψί στον καυτό φούρνο για δέκα λεπτά και μετά κατεβάζω στους 200 βαθμούς περίπου για τρεις ώρες, ώσπου να χρυσίσει και γίνει το κρέας. Οι πατάτες, το πορτοκάλι, το μανταρίνι και το λεμόνι, δίνουν απίστευτη μυρωδάτη γεύση στο φαγητό και είναι απόλαυση να τρως αυτά τα τρία εσπεριδοειδή (κρίμα που δεν έβαλα περισσότερα) βουτηγμένα στο γευστικότατο ζουμί του φαγητού.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply