Αγκινάρες, πατάτες, καρότα, λαδολέμονο

“Δέκα αγκινάρες ένα τάλιρο, δέκα αγκινάρες ένα τάλιρο”. Βρίσκομαι στη λαϊκή, μεσημέρι πια και η μπάσα και με γρέζι στη φωνή του παραγωγού-πωλητή, με τραβάει σαν μαγνήτης προς τον πάγκο του. Φρεσκοκομμένες αγκινάρες πρωινές, φαίνονται άλλωστε, εποχιακό ζαρζαβατικό και σε πολύ καλή τιμή, ιδανικό για τα μαγειρέματα των ημερών.

“Να προσέχεις το κοτσάνι, εκεί που βρίσκει το κεφάλι της αγκινάρας”, μου έλεγε η μάνα μου, “να μην έχει φυράνει και τα φύλλα να είναι σφιχτά και ζωντανά στο χρώμα και μπόλικο αλάτι και λεμόνι αφού τις καθαρίσεις και μείνουν οι καρδιές. Μαυρίζουν εύκολα οι καρδιές παιδί μου”.

Αχ μάνα, πόσο δίκιο είχες, μαυρίζουν εύκολα οι καρδιές μάνα και μάλιστα στις μέρες μας, που πολλές φορές δεν ξέρουμε τι θέμε,  τι σκεφτόμαστε και τι πράττουμε. Αχ και να μπορούσαμε με λίγο αλατάκι κι’ ας έτσουζε το αλμυρό, να ασπρίζαμε και την καρδιά μας, όπως τις αγκινάρες των συμβουλών σου.

Τι μούρθε τώρα και οι θύμησες ανέβηκαν επικίνδυνα σε πρώτο επίπεδο σκέψης; Τι μούρθε τώρα να το ψευτοφιλοσοφήσω μεσημεριάτικα μπρος τον πάγκο της κουζίνας μου; Αλλά να, μουντή η Τρίτη, με μια υποψία ψιχάλας, ιδανικός καιρός για να σιγοντάρει την ψυχολογία προς τα κάτω και να βλέπεις αγκινάρες και να σκέφτεσαι άλλα. Αλλά πάλι, σκέφτομαι λογικά, και το “προς τα κάτω” μια κατεύθυνση είναι, δεν μπορεί, στο χέρι μου είναι να της αλλάξω την πορεία και να την πάω προς τα πάνω.

Προς το παρόν ας βάλω την ποδιά, ας πάρω το μαχαίρι, τα αλάτια και τα λεμόνια κι’ας ανασκουμπωθώ. Οι αγκινάρες μου, οι πατάτες και τα καρότα με περιμένουν. Σε λίγο έχω να ταΐσω την οικογένεια.

 Υλικά (για 5-6 μερίδες)

  • 10 αγκινάρες
  • 4-5 πατάτες
  • 4-5 καρότα
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 λεμόνια μεγάλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κ.γ. βεγκέτα (αποξηραμένα λαχανικά, ιδανικά για τα λαδερά μας)
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω τις πατάτες, τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και να τα βάλω σε μια λεκάνη με νερό και λίγο αλάτι.

  • Συνεχίζω με τις αγκινάρες, αφαιρώ τα φύλλα τους, μαυρίζουν τα χέρια αλλά δεν μας απασχολεί, κόβω την καρδιά στα δύο, σαν λαϊκό τραγούδι ακούγεται, αφαιρώ το χνούδι τους με μυτερό μαχαιράκι, τις περνάω καλά με τη μισή λεμονόκουπα και τις ρίχνω αμέσως σε νερό όπου έχω στύψει μισό λεμόνι και έχω βάλει αλάτι, ώστε να μείνουν όσο γίνεται πιο άσπρες.

  • Σε μια κατά προτίμηση πλατιά κατσαρόλα, ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια, τα καρότα, τις πατάτες και τις αγγινάρες. Αλατοπιπερώνω και ρίχνω και τη 1 κ.γ. βεγκέτα. Τα γυροφέρνω όλα δυο τρεις φορές να σοταριστούν, τα σκεπάζω με ζεστό νερό και τα αφήνω να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να γίνουν και να μείνουν με το λάδι τους.

  • Στύβω ένα μεγάλο λεμόνι, το χτυπάω με πολύ λίγο ελαιόλαδο και περιχύνω με αυτό το έτοιμο φαγητό. Ιδανικό συνοδευτικό μια καλή φέτα, έχουμε πολλές και σιμιγδαλένια τυροψωμάκια.

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *