• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ζύμες 0

Σιμιγδαλένια τυροψωμάκια

By Dimitra Cherouvim · On 26/03/2017

Κούτσικα, νόστιμα ψωμάκια, αφράτα και τραγανά, τυρένια και ροδοψημένα, ότι πρέπει για να συνοδεύσουν ό,τι σας αρέσει, από το πρωί μέχρι και το βράδυ. Για το σχολείο και τη δουλειά, για μικρούς και μεγάλους.

Υλικά για 29 μικρούτσικα καρβελάκια ( εσείς μπορεί να τα βγάλετε και 30 )

  • 200 γρ. αλεύρι σκληρό βιολογικό
  • 200 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 9 γρ.
  • 1 κ.γ. ζάχαρη γεμάτο
  • 1 κ.γ. αλάτι γεμάτο
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη (έβαλα κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας)
  • Ελαιόλαδο περίπου 1/3 φλ.τσαγιού
  • Χλιαρό νερό περίπου 1 φλ. τσαγιού

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ αναμειγνύω καλά τα πέντε πρώτα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Σε αυτό το μείγμα κάνω μια λακούβα ρίχνω όλο το ελαιόλαδο και σιγά σιγά το χλιαρό νερό. Στην αρχή ανακατεύω με ένα πιρούνι.

  • Συνεχίζω με τα χέρια, ανακατεύω καλά όλα τα υλικά με το νερό και αρχίζω να ζυμώνω, ώσπου να έχω μια όμορφη εύπλαστη ζύμη.
  • Πλάθω τη ζύμη σε μια μπάλα, την πασπαλίζω με αλεύρι και την βάζω να φουσκώσει στον ελαφρώς χλιαρό φούρνο μου.
  • Την αφήνω να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της. Περίπου σε μια ώρα.

     

  • Την βγάζω από το φούρνο, την πατάω να ξεφουσκώσει και στο κέντρο ρίχνω όλη την τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

  • Ζυμώνω καλά να πάει το τυρί παντού σε όλη τη ζύμη και πλάθω τα μικρά ψωμάκια
  • Σε ένα μπολάκι έχω λίγο νερό και σε ένα άλλο λίγο σιμιγδάλι. Προσεχτικά γυρίζω τα ψωμάκια μου και τα βρέχω ελαφρώς (ένα τσακ)  με το νεράκι και αμέσως τα ακουμπώ στο σιμιγδάλι ώστε να κολλήσει απάνω τους.Τα τακτοποιώ σε ταψί φούρνου, στρωμένο με χαρτί αντικολλητικό. Τα βάζω στον φούρνο και τα αφήνω να διπλασιάσουν τον όγκο τους.

   

  • Τα ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά. Συνεχίζω το ψήσιμο άλλα 5 λεπτά αλλά σε θερμοκρασία στο φούλ του φούρνου, ώστε να ροδοκοκκινίσουν. Σβήνω το φούρνο και τα αφήνω άλλα 5 λεπτά μέσα. Αυτό κάνει τα ψωμάκια μου τραγανά εξωτερικά και μαλακά μέσα.

  • Τα βγάζω, τα μεταφέρω σε βαμβακερή πετσέτα για να κρυώσουν καλά και τα διατηρώ σε αεροστεγές σκεύος ή και στην κατάψυξη και βγάζω κάθε φορά όσα χρειάζομαι.

Καλή σας επιτυχία

αλάτιαλεύριελαιόλαδοζάχαρηκεφαλογραβιέραμαγιάσιμιγδάλι
Share Tweet

Dimitra Cherouvim

You Might Also Like

  • Ζύμες

    Κριτσίνια τα πολύκαρπα

  • Ζύμες

    Κριτσίνια χαρουπιού

  • Ζύμες

    Ψωμί γιαουρτιού, σόδας το πετυχημένο

No Comments

Leave a reply Cancel reply

BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

Κατηγορίες

  • Αβγά
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Γλυκά
  • Γλυκά Κουταλιού
  • Ζαρζαβατικά
  • Ζυμαρικά
  • Ζύμες
  • Θαλασσινά
  • Κέικ
  • Κιμάς
  • Κοτόπουλο
  • Κρέατα
  • Κρέμες
  • Μαρμελάδες
  • Ορεκτικά
  • Όσπρια
  • Παγωτά
  • Πατάτες
  • Πίτες
  • Ρύζια
  • Σαλάτες
  • Σούπες
  • Ψάρια
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Find us on Facebook

  • Ανά Κατηγορία
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Σχετικά

Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License