Ψαρόσουπα πηχτή

20140316_0046Φρεσκότατα βραστόψαρα, πολλά λαχανικά με κυρίαρχη μια σελινόριζα και να μια υπέροχη και γευστικότατη ψαρόσουπα, που για κάποιο λόγο την έχω συνδυάσει με το καλοκαίρι των παιδικών μου χρόνων. Ίσως γιατί  στη διάρκεια των  καλοκαιρινών μου διακοπών, ακολουθούσα τη μάνα μου στο λιμανάκι του παραθαλάσσιου χωριού μας τις πρωινές ώρες που έρχονταν οι βάρκες,  φορτωμένες με φρέσκα ψάρια από θάλασσες μακρινές, βαθιές  και ονειρεμένες για το παιδικό μου μυαλό.
Και διάλεγε η κυρά Μαρίτσα ξέχωρα τα ψάρια για το  ψήσιμο και ξέχωρα τα ψάρια για τη σούπα μας, που την ήθελε πάντα πηχτή και κόκκινη, για να “πιάσει”  το παιδί που ήταν λιανό και δύστροπο στο φαγητό.
Και που να’ξερε η συχωρεμένη ότι το δύστροπο αυτό παιδάκι, που ακόμα θυμάται το κυνήγι γύρω από το μεγάλο τετράγωνο τραπέζι για να φάει και την τελευταία του μπουκιά, τώρα όχι μόνο τρώει και παρατρώει όλο του το φαγητό, αλλά πολλές φορές παρεκτρέπεται του κανονικού, μιας και οι γευστικοί πειρασμοί είναι πολλοί και λαχταριστοί και πρέπει να προσέχει.
“Όχι πες μου βρε Μαράκι, μπορεί να έχεις μπλογκ μαγειρικής και να μη δοκιμάζεις και τρως τα πάντα και παντού;!”
Στο θέμα μας λοιπόν με τα μικρά καπόνια, το σκορπίδι, τους τσιγαράδες και τους σκαρμούς σε μια πηχτή και νοστιμότατη ψαρόσουπα,  ανάμνηση γλυκιά  των όμορφων παιδικών καλοκαιρινών  μου  διακοπών.

20140316_0049.jpg_c+l.jpg 2nd c

Υλικά (για 4-6 άτομα)

  • 1 κιλό βραστόψαρα
  • 1 μικρή σελινόριζα ή τη μισή από μια μεγάλη
  • Μερικά κλωνάρια σέλινο
  • 2-3 καρότα
  • 2 ντομάτες ώριμες
  • 2-3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 κολοκυθάκια
  • Ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια
  • Αλάτι, πιπέρι

20150602_0027

Εκτέλεση

  1. Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω  τα ψαράκια και να τα αφήσω στην άκρη.
  2. Καθαρίζω όλα τα λαχανικά, τα κόβω σε χοντρά κομμάτια. Ξεφλουδίζω τη ντομάτα.
  3. Βάζω όλα τα λαχανικά σε βαθιά κατσαρόλα, τα σκεπάζω με κρύο νερό, αλατίζω  και τα βράζω περίπου για 8-10 λεπτά.
  4. Στη συνέχεια και αφού έχω τυλίξει και δέσει καλά με διπλό τούλι τα καθαρισμένα ψαράκια τα ρίχνω ανάμεσα στα λαχανικά και συνεχίζω το βράσιμο ώσπου να γίνουν και αυτά. Όχι περισσότερο από 15-20 λεπτά.
  5. Σβήνω τη φωτιά, αφαιρώ τα ψαράκια και με την ηλεκτρική ράβδο πολτοποιώ όλα τα λαχανικά, φτιάχνοντας έναν πηχτό χυλό.
  6. Καθαρίζω όσα από τα ψαράκια μπορώ,  προσθέτω το κρέας τους στο χυλό των λαχανικών, προσθέτω το χυμό από τα δύο λεμόνια, ελαιόλαδο και σερβίρω την  πηχτή ψαρόσουπα ζεστή και πασπαλισμένη με πιπέρι.

20150602_0032 20150602_0034 20150602_0035 20150602_0039 20150602_0048

Καλή επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *