Τόνος φιλέτο σε κρούστα πιπεριών

Βρίσκομαι στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Στην καρδιά της πόλης. Κλείνω τα μάτια και μεταφέρομαι στο χρόνο. Τότε που η πλατεία πλημμύριζε από χρώματα και αρώματα. Ήτανε βλέπεις η πλατεία  με τα λουλουδάδικα. Η πλατεία των λουλουδιών, των καρποφόρων δέντρων, των θάμνων και ό,τι είχε σχέση με την γεωπονία. Η πιάτσα με τα λουλούδια, ξεκίνησε στις αρχές του εικοστού αιώνα, με συνολικά 28 σχετικά καταστήματα. Τώρα υπάρχει μόλις ένα. Έτσι για δείγμα μιας άλλης εποχής και για να μας θυμίζει ότι τα πράγματα αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου, όπως άλλαξε σταδιακά και η χρήση της γης της ευρύτερης περιοχής.

Τώρα τη θέση των υφασματάδικων και των λουλουδάδικων έχουν πάρει οι χώροι εστίασης και των καφέ. Πανέμορφοι,  σύγχρονοι χώροι, που συγκεντρώνουν νεαρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες δίνουν μια ζωντάνια και έναν ιδιαίτερο τόνο στην πλατεία, η οποία έχει γίνει πόλος έλξης και σημείο συνάντησης όλες τις ώρες της ημέρας και νύχτας, που κάποιος θα βρεθεί στο κέντρο. Πολύ πρόσφατα και επί της μικρής οδού Π. Σκουζέ, πίσω από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, άνοιξε ένας καλαίσθητος καινούργιος χώρος εστίασης που ακούει στο όνομα LA MAISON DU GREC – BISTRO. Άνετος, πεντακάθαρος χώρος με ιδιαίτερη διακόσμηση που παραπέμπει άμεσα σε παλιές αθηναϊκές μονοκατοικίες, τότε που οι εύποροι ιδιοκτήτες τους έδιναν βεγγέρες ή διοργάνωναν φιλολογικά απογεύματα συνοδεία τσαγιού, σπιτικής λεμονάδας και εδεσμάτων που η κοινωνική οικοδέσποινα προσέφερε στους καλεσμένους της.
Το LA MAISON DU GREC – BISTRO,  ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Ντουμής, φιλοδοξεί αυτό ακριβώς, Να δώσει δηλαδή μια νότα της παλιάς φιλοξενίας, αφ’ ενός με τον χώρο του και αφ’ ετέρου, με ό,τι εξαιρετικό και πάντα ελληνικών πρώτων υλών, βγαίνει από την κουζίνα και το ζαχαροπλαστείο του. Τα πάντα γίνονται εδώ, από την σπιτική λεμονάδα και τα υπέροχα γλυκά, ποτέ δεν σου φτάνει ένα κομμάτι, ως τα φίνα και φροντισμένα από τον chef του μαγαζιού, Γιάννη Τριφώνη, μοναδικά πιάτα. Λίγα μεν αλλά γευστικότατα.

Είχα την ευκαιρία και την χαρά βεβαίως, να γευτώ και τα γλυκά του LA MAISON DU GREC , αλλά και δυο εξαιρετικά πιάτα του chef. Ο τόνος με την κρούστα πιπεριών μου έκανε τόσο καλή εντύπωση, που αποφάσισα, μέσω του κοινού μας φίλου Γιώργου, να ζητήσω να φωτογραφίσω όλη τη διαδικασία παρασκευής του και να σας τον παρουσιάσω. Πολύ εύκολο και γρήγορο πιάτο, με το οποίο θα εντυπωσιάσετε και θα ικανοποιήσετε τους τυχερούς σας καλεσμένους. Ο φιλεταρισμένος τόνος βρίσκεται σχετικά εύκολα, οπότε αυτό κάνει τη δουλειά σας ακόμα πιο εύκολη και γρήγορη. Κι’ αν, κι’ αν λέω, δεν βρείτε τον τόνο για να τον προσφέρετε εσείς σε φίλους σας, σας προτρέπω να περάσετε από το μαγαζί και να τον προσφέρετε εσείς στον εαυτό σας και στον καλό ή την καλή σας. Αξίζει και αξίζετε τον κόπο.

Οι φωτογραφίες του κειμένου είναι του Παντελή Χερουβείμ

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 1 φιλέτο τόνου περίπου στα 400 γρ.
  • Κόκκους πιπεριών τριών χρωμάτων
  • Αλάτι
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Υλικά για την γαρνιτούρα

  • 100 γρ. φάβα
  • 200 γρ. φασολάκια στρογγυλά
  • Κονφί τοματίνια ή απλώς σοταρισμένα
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 30 γρ. σουσάμι για τα φασολάκια
  • αλάτι

Εκτέλεση για τον τόνο

  • Σε ένα πιάτο ανακατεύω τα τριμμένα πιπέρια με το αλάτι και περιτυλίγω με αυτά το φιλέτο τόνου.

  • Αφήνω το αντικολλητικό τηγάνι μου να κάψει καλά με το ελαιόλαδο και βάζω με προσοχή το τυλιγμένο με τα πιπέρια φιλέτο. Το ροδίζω καλά από κάθε πλευρά, γυρίζοντας το με προσοχή με τσιμπίδα και όχι με πιρούνι. Το φιλέτο μας πρέπει να ροδίσει εξωτερικά αλλά μέσα να παραμείνει ωμό και ζουμερό.

  • Αφού ροδίσει, το βγάζω από το τηγάνι και το μεταφέρω σε ξύλο κοπής. Το αφήνω να ξεκουραστεί, να πέσει η θερμοκρασία του και μετά το κόβω σε λεπτές, ισόπαχες φέτες.

Εκτέλεση για τη φάβα και τα φασολάκια

  • Βράζω τη φάβα σε σπιτικό ζωμό από καρκάσες (κόκαλα) κοτόπουλου, με ένα φύλλο δάφνης, λίγο ελαιόλαδο και αντίστοιχο ηλιέλαιο. Προσθέτω λίγο αλάτι, ένα κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδου. Την αφήνω να βράσει, ώσπου να μαλακώσει και να ρουφήξει τα υγρά. Πολτοποιώ.
  • Βράζω τα φασολάκια ώσπου να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Τα στραγγίζω από το καυτό νερό και τα ρίχνω αμέσως σε κρύο νερό (μπλανσάρισμα) ώστε να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Τα στραγγίζω και τα στεγνώνω καλά.Τα σοτάρω για 2-3 λεπτά σε τηγανάκι με το αγελαδινό βούτυρο στο οποίο έχω ρίξει λίγο αλάτι και το σουσάμι.

     

Σερβίρισμα

  • Σε ένα όμορφο πιάτο βάζω πρώτα τη φάβα, τακτοποιώ πάνω της τις φέτες του τόνου και στο πλάι βάζω τα φασολάκια και τα ντοματίνια.

 

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Τόνος φιλέτο σε κρούστα πιπεριών”

  1. Γιώργος Χουντουμάδης

    Πάρα πολύ ωραία δοσμένο σχεδόν το ένιωθα στον ουρανίσκο μου καθώς το έβλεπα και το διάβαζα!!!
    Συγχαρητίρια! !!!!!!

    1. Σ’ευχαριστώ πολύ Γιώργο. Πράγματι η συνταγή και η παρασκευή του Γιάννη εξαιρετική.
      Εγώ απλώς απέδωσα στο blog ό,τι είδα και γεύτηκα στο όμορφο LA MAISON DU GREC!

Leave a Reply to Dimitra Cherouvim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *