Είναι απορίας άξιο πως τα ίδια γνωστά υλικά μαγειρικής, με μια άλλη μεταχείριση, με κάποια άλλα πρόσθετα και όχι εξεζητημένα υλικά, δίνουν μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη γεύση. Κάπως έτσι αισθάνθηκα και σήμερα που έφτιαξα αυτό το εύκολο φαγητό φούρνου με στήθος κοτόπουλο που το αποτέλεσμα με εξέπληξε φανταστικά. Θα μου πεις τώρα… αν δε παινέψεις το σπίτι σου, για την περίπτωση την κουζίνα σου, ποιο θα παινέψεις;
Τέλος πάντων και για να μην τα πολυλογούμε σας παρουσιάζω το παρακάτω σημερινό μας φαγητό, με όλη τη διαδικασία βεβαίως ως συνήθως, αλλά που θα επιμείνω σε δυο σημεία που δίνουν αυτή την ιδιαίτερη και λουκουμένια γεύση. Αφιερωμένο στους λάτρεις του κοτόπουλου και της ριγέ πέννας.
Υλικά
- 1 στήθος κοτόπουλου κομμένο στα δύο
- Μπόλικα τοματίνια
- 500 γρ. πέννες ριγέ
- 2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδου – σηκώνει και 4
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- Ελαιόλαδο
- Κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης – οπωσδήποτε
- Αλατοπίπερο + πιπέρι καγιέν για πιο πικάντικο
Διαδικασία
- Καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδου, κόβω τα τοματίνια κατά μήκος στα δυο.
- Τακτοποιώ σε ανάλογο σκεύος για φούρνο τα δυο κομμάτια στήθους πάνω σε κλαδάκια απ’ τη φρέσκια ρίγανη για να μην καούν αλλά να δώσουν το άρωμα και τη γεύση. Προσθέτω και τα κομμένα τοματίνια. Πολτοποιώ το σκόρδο και μαζί με τα αλατοπίπερα τα ρίχνω πάνω απ’ τα υλικά. Προσθέτω το κρασί και μπόλικο ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά αλλά στο τέλος τα κλαδάκια ρίγανης κάτω απ’ το κοτόπουλο.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 200 βαθμούς περίπου 40 λεπτά, ώσπου να γίνουν τοματίνια και κοτόπουλο.
- Βγάζω το σκεύος απ’ το φούρνο, αφαιρώ το στήθος και με κοφτερό μαχαίρι το κόβω σε λεπτές φετούλες, κάτι λιγότερο από ένα εκ.
- Με ένα πιρούνι λιώνω τα ψημένα τοματίνια μέσα το πυρέξ ώστε να δημιουργηθεί η σάλτσα. Τακτοποιώ τις φετούλες μέσα στη σάλτσα, ώστε να μαριναριστούν τουλάχιστον για μια ώρα. Αυτό θα δώσει μια έξτρα νοστιμιά στο κάπως ουδέτερο σε γεύση στήθος. Διατηρώ το πυρέξ ζεστό μέσα στου φούρνο, χωρίς να τον ανάψω.
- Τώρα είναι η ώρα που θα βάλω να βράσω τις πέννες, οπωσδήποτε αλα ντέντε. Έχει σημασία αυτό. Βράζω όλο το μισόκιλο, αλλά στο πυρέξ θα βάλω, με το μάτι, περίπου τις μισές, τόσες δηλαδή ώστε να υπάρχει μια αντιστοιχία ζυμαρικού με κοτόπουλο και σάλτσα. Τις υπόλοιπες τις διατηρώ σε τάπερ στο ψυγείο για επόμενη φορά. Έτσι όπως καταλαβαίνετε κερδίζουμε χρόνο και ενέργεια.
- Βάζω λοιπόν την ποσότητα απ’ τις πέννες που προανάφερα στο πυρέξ με τη σάλτσα και τις φέτες κοτόπουλου, μαζί με 2-3-4 κ.σ. απ’ το ζεστό νερό που έβρασα τις πέννες (εσείς θα κρίνετε πόσο ζουμερές τις θέλετε), προσθέτω λίγο ακόμα ελαιόλαδο, ανακατεύω απαλά ώστε να δέσουν όλα τα υλικά και να μελώσουν. Σερβίρω περίπου στα δέκα λεπτά ώστε να δέσουν όλα τα υλικά και να δώσει το ένα τη νοστιμιά του στο άλλο. Πασπαλίζω με φυλλαράκια ρίγανης.
- Το φαγητό αυτό το φτιάχνω λίγο πριν κάψουμε στο τραπέζι ώστε να είναι τόσο όσο, ζουμερό μεν, αλλά δεμένα όλα τα υλικά του.
Καλή επιτυχία – η απόλαυση είναι δεδομένη, το εγγυούμαι!
Leave a Reply