Στήθος κοτόπουλο ντοματίνια κρεμμύδια

Τα ντοματίνια καλοπλυμένα, το κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, οι δυο πίτες σε αναμονή για ψήσιμο, τα χοιρινά καλαμάκια έτοιμα στο ταψάκι τους για να μπούνε στο γκριλ. Το βραδινό μας φαγητό… τυλιχτά σουβλάκια, που τόσο αγαπάμε και που μου λύνουν τα χέρια πολλές φορές, για κάτι γρήγορο και γευστικό.

Και κει που κρατώ το ταψάκι να το βάλω κάτω απ’ το αναμμένο γκριλ… τσαφ, τσαφ, πάνε οι φωταψίες του σπιτιού, πάει κι ο φούρνος.
“Αμάν, αναφωνώ. Για δες τις ασφάλειες, φωνάζω στον καλό μου”. Ενώ ταυτοχρόνως ανάβω τα κεριά που μόνιμα έχω σε διπλανό ραφάκι στην κουζίνα. Κοιτάζω έξω απ’ το παράθυρο της κουζίνας, μαύρο σκοτάδι στο δρόμο μας. Για άγνωστο λόγο, η περιοχή μας είναι επιρρεπής σε συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης, που κρατάνε από πέντε ως πολλαπλάσια των πέντε λεπτών.

Δεν είμαστε όμως τώρα για να περιμένουμε πότε θα δεήσει η υπηρεσία να μας φωταγωγήσει πάλι και να φτιάξω τα σουβλάκια μου.Υπό το ρομαντικό φως των κεριών λοιπόν, ανάβω το ευλογημένο γκάζι, βάζω το τηγάνι μου επάνω, αφήνω να κάψει με λίγο ελαιόλαδο και πετάω τα κομματάκια τα χοιρινά, αφού βεβαίως τα έχω βγάλει απ’ τα καλαμάκια τους.
Και πως έρχονται οι φλασιές εκεί που δεν το περιμένεις… έτσι μου ήρθε (μπορεί κι’ από τσαντίλα) και πετάω μέσα στο τηγάνι και τα ντοματίνια και τα κρεμμύδια και γίνεται ένα “τουρλού” φανταστικό, γευστικότατο και ζουμερό, έτσι που έδεσαν όλα τα υλικά. Κάποτε, τα παλιά εκείνα τα χρόνια, οι άνω των -ήντα θα θυμούνται, στα τυλιχτά βάζανε και κάποια σαλτούλα. Περασμένα ξεχασμένα. Όμως η αναποδιά της ηλεκτροδότησης, μου έδωσε το έναυσμα και την απ’ το πουθενά ιδέα για τα σουβλάκια μου.

Θα μου πεις τώρα, καλά εσύ μας δείχνεις συνταγή για ολόκληρο οικογενειακό φαγητό, τι σχέση έχουν τα σουβλάκια;
“Μα χρυσό μου, θα σου πω εγώ, αφού φτιάξαμε τα ζουμερά σουβλάκια, δεν μπορούμε να το γυρίσουμε σε κανονικό φαγητό εξπρές που θα το συνοδεύσουμε με ό,τι λαχταράει η ψυχή μας;”

Για δοκιμάστε, με χοιρινό ή στήθος κοτόπουλο και γράψτε μου τις εντυπώσεις σας.

 

Υλικά (6-7 άτομα)

  • 1 στήθος κοτόπουλου 500 γρ.
  • 250 γρ. ντοματίνια
  • 1 ντομάτα ώριμη
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κόβω το στήθος σε κυβάκια, τα αλατοπιπερώνω και τα πασπαλίζω με την πάπρικα και τον κουρκουμά. Ανακατεύω καλά και τα αφήνω στο ψυγείο τουλάχιστον για δυο ώρες. Ιδανικά να μαριναριστούν απ’ το πρωί.

  • Πλένω τη ντομάτα και την κόβω σε κυβάκια.

  • Καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα κρεμμύδια.

  • Βάζω σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο, το αφήνω να κάψει και ρίχνω τα κυβάκια του κοτόπουλου. Ανακατεύω και αφήνω να σοταριστεί 5-6 λεπτά.

  • Ρίχνω μαζί τα ντοματίνια, τη ντομάτα και τα κρεμμύδια. Πασπαλίζω με τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά σε δυνατή φωτιά. Μόλις ο όγκος των κρεμμυδιών πέσει, σκεπάζω το τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά το αφήνω για δέκα περίπου λεπτά, ώσπου να μαλακώσει το κοτόπουλο.

  • Όπως προείπα το φαγητό αυτό το έφτιαξα αναγκαστικά για τα σουβλάκια μας. Εξαιρετικά!

     

  • Για σήμερα το στήθος κοτόπουλο το συνόδευσα με ένα κλασικό ρύζι.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *