• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αυστρία
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Κιμάς 2

Στεφάνι από κιμά, στολισμένο με λαχανικά.

By Dimitra Cherouvim · On 01/05/2014

Εδώ και μερικούς μήνες και πριν ξεκινήσει το Food Collection, είχα βρει στην σελίδα  www.i-diadromi.gr μια συνταγή, που η ιδέα της μου άρεσε πάρα πολύ.  Σχεδόν ήμουνα έτοιμη να την παρουσιάσω και εγώ με το που θα ξεκινούσα το μπλογκ μαγειρικής. Όμως ξαναβλέποντας την κάποια μέρα, σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ καλύτερα να κάνω υπομονή  ως την Πρωτομαγιά, γιατί πραγματικά θα ταίριαζε τέλεια.

20140430_0012Τη συνταγή τη βρίσκω πολύ εύκολη και κυρίως πολύ νόστιμη και έξυπνη σαν ιδέα.  Εδώ θέλω να σας πω ότι ως προς το μέρος του στεφανιού, ακολούθησα πιστά την αρχική συνταγή, όμως ως προς τη διακόσμησή του  προτίμησα να βάλω μόνο ωμά λαχανικά, κατάλληλα κομμένα για το στολισμό και όχι λουκάνικα και μπέικον που ήταν η αρχική πρόταση.

Αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε πιστά την συνταγή του “στεφανιού” εννοείτε ότι το φτιάχνετε όπως θα κάνατε ένα ρολό κιμά ή όπως τη γνωστή  συνταγή των μπιφτεκιών. Αξίζει όμως τον κόπο να το δοκιμάσετε όπως το δίνω, γιατί τα υλικά που θα βάλετε μέσα, του δίνουν μια εξαιρετική και διαφορετική γεύση. Όμορφο πιάτο, κατάλληλο και για άλλες γιορτινές μέρες.

Υλικά για το στεφάνι

  • 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 αβγό
  • 1 φέτα ξερό ψωμί, μουσκεμένο και στιμμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουταλιά ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 τριμμένο κρεμμύδι
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρια
  • 2-3 κουταλιές της σούπας σταφίδες μουσκεμένες σε κονιάκ ή λικέρ

20140429_0004Υλικά για το στολισμό

  • Μερικά τοματίνια
  • Καρότα
  • Κόκκινη πιπεριά
  • Μπουκετάκια μπρόκολου
  • Ραπανάκια
  • 1 κολοκυθάκι
  • Μερικά φύλλα δάφνης και λεμονιάς

20140429_001620140429_0021Εκτέλεση

  1. Σε μια λεκάνη βάζω όλα τα υλικά για το στεφάνι και ζυμώνω πολύ καλά.
  2. Απλώνω μια μεγάλη μεμβράνη στον πάγκο κουζίνας, βάζω το μείγμα κιμά, τυλίγω με τη μεμβράνη  και πλάθω ένα κορδόνι στο πάχος που θέλω να έχει το στεφάνι, σύμφωνα και με τη διάμετρο της πιατέλας που θα βάλω το στεφάνι αφού ψηθεί.
  3. Με τη βοήθεια της μεμβράνης, πιέζω  καλά το μείγμα ώστε να μην έχει κενά.
  4. Μεταφέρω με προσοχή το μείγμα με τη μεμβράνη στο ταψί που θα ψηθεί, αφαιρώ τη μεμβράνη και με τα χέρια φορμάρω τον κιμά σε στεφάνι. Προσθέτω λίγο ελαιόλαδο.
  5. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 για 40-45 λεπτά, ώσπου να ροδίσει.
  6. Αφού ψηθεί, το μεταφέρω στην πιατέλα σερβιρίσματος.
  7. Κατά τη διάρκεια ψησίματος του κιμά, χαράσσω τα διάφορα λαχανικά σε σχήμα μικρών λουλουδιών και τα καρφιτσώνω προσεχτικά με οδοντογλυφίδες.
  8. Τέλος στερεώνω  τα λουλουδάκια και τα μπουκετάκια μπρόκολου στο στεφάνι. Προσθέτω μερικά φύλλα δάφνης ή λεμονιάς και το νόστιμο στεφανάκι μας είναι έτοιμο.

20140429_0005 20140429_0011 20140429_0012 20140429_0014 20140429_0027

20140429_0033Tips

  1. Αν σας δυσκολέψει η μεταφορά του ψημένου στεφανιού στην πιατέλα σας, απλώς κόψτε το σε δύο ημικύκλια, ώστε να τα τοποθετήσετε μετά, χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό σε κύκλο. Άλλωστε με τη διακόσμηση που θα κάνετε δεν θα φαίνεται η ένωση.Τώρα ως προς το στολισμό, αφήστε τη φαντασία  και τα υλικά σας, να σας οδηγήσουν σε ένα όμορφο και δικό σας αισθητικό αποτέλεσμα.
  2. 20140430_0001Σε περίπτωση που σας περισσέψει μέρος απ το κιμαδένιο στεφανάκι, κάτι που συνέβει σε μένα, απλώς την επόμενη μέρα , κι επειδή ο ψημένος κιμάς σκληραίνει κάπως, μπορείτε να φτιάξετε μια σάλτσα ντομάτας, να κόψετε σε φέτες το στεφανάκι και μαζί με ότι “λουλουδάκια” λαχανικών σας έμειναν, να τα βάλετε όλα μαζί στη σάλτσα,  να τα αφήσετε να πάρουν 1-2 βράσεις και έτσι θα έχετε ένα δεύτερο πιάτο φαγητού, που θα το σερβίρετε με ρύζι, μακαρόνια ή πατάτες.

Καλή επιτυχία

 

αβγόκαρότοκιμάςκουκουνάρικρεμμύδιμαϊντανόςμπαλσάμικομπροκολοντοματίνιοπιπεριάσταφίδαφρυγανιά
Share Tweet

You Might Also Like

  • Κιμάς

    Μπιφτέκια κοτόπουλου γεμιστά με τυρί

  • Κιμάς

    Κεφτεδάκια μαρέγκας τα αφράτα

  • Κιμάς

    Κιμάς ρολό με αβγά και πατάτες στο φούρνο

2 Comments

  • Ελπίδα Νούσα says: 29/04/2015 at 11:12 pm

    Μια όμορφη, ανοιξιάτικη πρόταση, γεματη χρώμα, άρωμα, νοστιμιά!!!!Ευχαριστούμε, σεφ!!!

    “Κρεμμυδια ας διαλέξουμε
    κιμά, τοματίνια.
    κι ελάτε να πλέξουμε
    στεφάνια με κείνα
    στο Μάη που σήμερα
    προβάλλει στη γη!!!”

    Reply
    • Dimitra Cherouvim says: 01/05/2015 at 4:51 am

      Εγώ σας ευχαριστώ Ελπίδα! Επίσης και για το αυθόρμητο ποίημα σου, που ανταποκρίνεται στη συνταγή!

      Reply

    Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License