Σπανακόρυζο αβγολέμονο

popeye-spinach-wingsdomain-art-and-photographyΠαχιά κυματιστά  ή λεία γυαλιστερά τριγωνικά πράσινα  φύλλα. Φυτό μάλλον χαμηλής ανάπτυξης, με ιδιαίτερη γνώριμη γεύση, πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E, K, σε χλωροφύλλη και άλατα ιωδίου, σε σίδηρο και μαγγάνιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.
Η ιστορία (?) λέει ότι κάποτε ένας βασιλιάς του Νεπάλ, αιώνες πίσω,  έκανε δώρο στον  αυτοκράτορα της Κίνας ένα πολύτιμο και άγνωστο για τους Κινέζους,  φυτό. Έκτοτε και με τη βοήθεια των μαγείρων βέβαια, το βρώσιμο αυτό φυτό μπήκε και στις κουζίνες του κόσμου.Και το όνομα αυτού σπανάκι. Έχει πλέον εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες με διάφορες και διαφορετικές ποικιλίες.

Τρώγεται ωμό σε σαλάτες, ιδανικό πεδίο για δημιουργικούς σεφ, ενώ μαγειρεύεται πολύ εύκολα και με πολλούς τρόπους.  Είναι οικονομικό ως πρώτη ύλη, αλλά το σπουδαιότερο είναι,  ότι αποτελεί  σοβαρότατο  σύμμαχο για την υγεία μας.  Άσε που το προτείνει και ο Popeye the sailor man,o γνωστός ήρωας των παιδικών μας χρόνων !

Η σημερινή μας λοιπόν συνταγή έχει να κάνει με το σπανάκι και συγκεκριμένα με το γνωστότατο μας σπανακόρυζο. Μόνο που εδώ το κάνω με την προσθήκη σάλτσας από ψητό αρνάκι που μου είχε περισσέψει από προηγούμενο  Κυριακάτικο μαγείρεμα και την είχα φυλάξει στην κατάψυξη. Επίσης  αντί για απλό λεμόνι, τελείωσα το φαγητό με αβγολέμονο, για να δέσουν πιο όμορφα τα ζουμιά του.

Υλικά  (για 6 άτομα)

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μικρό μάτσο μάραθο (ή άνηθο)
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι (εγώ χρησιμοποιώ πάντα το μακρύκοκκο για πιλάφι)
  • 2-3 καρότα (προαιρετικά)
  • 2 λεμόνια
  • 1 αβγό
  • Ελαιόλαδο
  • Ζωμό από κρέας ή κοτόπουλο ή σάλτσα που έχετε φυλάξει από προηγούμενο ψητό κρέας (προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι

20141112_0007

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάω οπωσδήποτε απ το σπανάκι, το οποίο πρέπει να καθαριστεί και να πλυθεί πολλά χέρια. Στο τέλος το αφήνω μέσα σε μπόλικο νερόξυδο για 10-15 λεπτά.
  2. Καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα κρεμμυδάκια, ψιλοκόβω το μάραθο, τρίβω τα καρότα.

20141112_0009

  1. Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζω πρώτα το καθαρό και στραγγισμένο σπανάκι και το αχνίζω μόνο με τα νερά του .
  2. Μόλις πέσει ο όγκος του, προσθέτω τα τριμμένα καρότα, το ρύζι και τη σάλτσα ή το ζωμό του κρέατος.
  3. Προσθέτω 1 φλ. νερό και αφήνω να βράσουν όλα τα υλικά γύρω στα 8-10 λεπτά μόνο.
  4. Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζω τις ροδέλες των φρέσκων κρεμμυδιών με αρκετό ελαιόλαδο και τις σοτάρω. Λίγο πριν κλείσω το μάτι της κουζίνας με το έτοιμο πια σπανακόρυζο, το περιχύνω με το σοταρισμένο κρεμμυδάκι για να γίνει η λεγόμενη σύβραση.
  5. Πασπαλίζω με το ψιλοκομμένο μάραθο.
  6. Ετοιμάζω το αβγολέμονο με το χυμό από τα 2 λεμόνια και το αβγό, του ρίχνω λίγο απ το ζεστό ζουμί του φαγητού ώστε η θερμοκρασία του να εξισορροπήσει με αυτήν της κατσαρόλας και με προσοχή το περιχύνω πάνω απ το σπανακόρυζο.
  7. Σερβίρω με φέτα τυρί ή με μια όμορφη ομελέτα με διάφορα λαχανικά.

20141112_0011

20141112_0015 20141112_0017 20141112_0019

 

Tips

  • Πολλές φορές μας περισσεύει σάλτσα ή κάποια μικρή ποσότητα από ψητό κρέας. Αυτή λοιπόν η σάλτσα, ή το ψητό κρέας (ή και κοτόπουλο) που πρέπει να ψιλοκόψουμε βεβαίως, δεν είναι τίποτα άλλο από έναν υπέροχο και έτοιμο σπιτικό κύβο κρέατος, έτοιμος να χρησιμοποιηθεί σε λαδερά φαγητά, όσπρια ή ζαρζαβατικά. Αρκεί βεβαίως και πάντα ανάλογα με την ποσότητα, να τον μοιράσουμε σε μικρά ταπεράκια (ιδανικά και τα κεσεδάκια γιαουρτιού) και να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Η γεύση των φαγητών μας, πολλές φορές αναδεικνύεται με απλούς και οικονομικούς τρόπους και μάλιστα εκ των έσω.

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *