Οι μαρτυριάρες στατιστικές του food collection, μου δείχνουν τακτικότατα, ότι απ’ τις πιο αγαπημένες και επισκέψιμες συνταγές μου, είναι αυτές που βρίσκονται στην κατηγορία κρέατα και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν στην σπαλομίτα. Το εξαιρετικό αυτό άπαχο και πολύ τρυφερό κομμάτι, από την σπάλα του μοσχαριού, δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ και είναι το σίγουρο πιάτο που θα φτιάξω, με διάφορους τρόπους βεβαίως, όταν έχω τραπέζι. Ιδανικό για μαγειρευτό στην κατσαρόλα, βραστό ή στο φούρνο. Δικαιολογημένη λοιπόν και η ονομασία βασιλοπούλα που δίνουν οι παλιοί κρεοπώλες στην σπαλομίτα, μιας και ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους.
Αυτή τη φορά επέλεξα την διαλεχτή μου σπαλομίτα, να σας την προσφέρω με μια κρεμώδη σάλτσα μανιταριών που θα συνοδέψει υπέροχα τις κλασικά κομμένες φέτες του κρέατος. Εδώ να πω ότι ξεκινάει και επίσημα η χορηγία των γνωστών καταστημάτων ΙΚΕΑ, για την κατηγορία Best family cooking, στην οποία και συμμετέχω, για τον διαγωνισμό των καλύτερων blogs μαγειρικής 2016, που διοργανώνει με επιτυχία, για δεύτερη χρονιά το BHMAgourmet.
Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησα από τα ΙΚΕΑ, το φανταστικό σετ κοπής κρέατος VÖRDA, μαχαίρι-πιρούνι που έκοψε άψογα την τρυφερή σπαλομίτα μου χωρίς “ψίχουλα” και σερβίρισα το φαγητό στα απόλυτα σύγχρονου σχεδιασμού, μαύρα παραλληλόγραμμα MYNDIG πιάτα μου. Σας τα συστήνω ανεπιφύλαχτα. Θα προβάλουν μοναδικά και με υψηλή αισθητική την παρακάτω γευστικότατη συνταγή, στο όμορφο τραπέζι σας.
Υλικά (για 6 άτομα)
- Μία σπαλομίτα περίπου 1000-1100 γρ.
- 2 κρεμμύδια
- 2 λεμόνια
- 600 γρ. μανιτάρια λευκά agaricus
- 1 κρέμα γάλακτος πλήρης 200 ml
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζω τα δύο κρεμμύδια και τα πολτοποιώ στο μούλτι.
- Πλένω και στεγνώνω καλά την σπαλομίτα, την βάζω σε πλατιά χαμηλή κατσαρόλα μαζί με τα πολτοποιημένα κρεμμύδια και σοτάρω καλά με ελαιόλαδο. Σβήνω με το χυμό των δύο λεμονιών.
- Προσθέτω ζεστό νερό, τόσο όσο να την σκεπάσει, αρχικά σε δυνατή φωτιά ώστε να πάρει μπρος ο βρασμός και μετά χαμηλώνω τη φωτιά και την αφήνω να σιγοψηθεί ώσπου να μαλακώσει το κρέας. Δεν θα χρειαστεί πάνω από μιάμιση ώρα. Ενδιάμεσα ελέγχω το νερό, ώστε να έχει τόσο, όσο χρειάζεται για να πυκνώσει η σάλτσα με τα κρεμμύδια.
- Όταν πλησιάζει η ώρα που το κρέας θα είναι σχεδόν έτοιμο, αρχίζω την προετοιμασία για την κρεμώδη σάλτσα μανιταριών. Καθαρίζω και κόβω τα μανιτάρια σε φετούλες και τα βάζω στο τηγάνι με ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνω και όταν δω τα μανιτάρια να έχουν χάσει τον όγκο τους, σβήνω με το λευκό κρασί. Περιμένω λίγο να εξατμιστεί και προσθέτω την κρέμα γάλακτος. Βάζω τα έτοιμα μανιτάρια στην άκρη και τα διατηρώ ζεστά.
- Μεταφέρω την έτοιμη σπαλομίτα σε ξύλο κοπής και αυτό απ’ τα ΙΚΕΑ, την αφήνω 5-6 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της και με τη βοήθεια του μαχαιριού VÖRDA κόβω το κρέας σε φέτες.
- Μεταφέρω προσεχτικά την κρεμώδη σάλτσα με τα μανιτάρια απ’ το τηγάνι στην κατσαρόλα, ενσωματώνω τις δυο σάλτσες ανακατεύοντας απαλά και τοποθετώ τις φέτες της σπαλομίτας μέσα στην τελική σάλτσα, φροντίζοντας να σκεπαστούν απ’ αυτήν.
- Σερβίρω τις μερίδες στα πιάτα, πασπαλίζοντας με ξύσμα λεμονιού.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply