Τι κάνεις μια γιορτινή μέρα που θέλεις να ικανοποιήσεις τους λίγους καλεσμένους σου αλλά χωρίς να δεσμευτείς στην κουζίνα με πολλές φασαρίες και πολύπλοκα μαγειρέματα;
Βάζεις ένα περιποιημένο κομμάτι χοιρινής σπάλας, μαριναρισμένο από ώρες, στη λαδόκολλα, το σιγο σιγοψήνεις και το προσφέρεις κομμένο σε φέτες.
Όσο για τα συνοδευτικά… ε, κάθε νοικοκυρά έχεις τα δικά της μυστικά που θα απλοποιήσουν το γιορτινό τραπέζι και κυρίως χωρίς κούραση και άγχος.
Υλικά
- Μια χοιρινή σπάλα 1000-1200 γρ.
- Μπόλικα σκόρδα
- Πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μπαστουνάκια
- Δενδρολίβανο
- Αλουμινόχαρτο
- Λαδόκολλα
- 1 κ.σ. κόρν φλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας, μιας και το ψημένο κρέας θα βγάλει πολλά νοστιμότατα ζουμιά.
Υλικά για το μαρινάρισμα
- Ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. κοφτό κίμινο
- 1 κ.γ. κοφτό ρίγανη
- 1 κ.γ. κοφτό λεμονοπίπερο
- 1 κ.γ. κοφτό γλυκάνισο
Διαδικασία
- Πρωί πρωί, καθαρίζω το κρέας με ένα μαχαίρι, τρυπάω και χώνω όσες μισές σκελίδες σκόρδου θέλω. Ας είναι αρκετές.
- Σε ένα μικρό βαζάκι χτυπάω το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα και όλα τα παραπάνω υλικά της μαρινάδας. Περιχύνω το κρέας και του κάνω ελαφρό μασάζ για να πάει παντού η μαρινάδα. Τακτοποιώ τα μπαστουνάκια της πιπεριάς. Πασπαλίζω με το δενδρολίβανο.
- Βάζω στον πάγκο κουζίνας δυο μεγάλα φύλλα αλουμινόχαρτο που να καλύπτουν λίγο το ένα το άλλο. Από πάνω βάζω τη λαδόκολλα και τακτοποιώ το κρέας.
- Τυλίγω σφιχτά και προσεχτικά, πρώτα τη λαδόκολλα και μετά το αλουμινόχαρτο. Βάζω το πακέτο στο ψυγείο. Το αφήνω ως το απόγευμα που θα το ψήσω. Το βγάζω μισή ώρα πριν ανάψω το φούρνο.
- Το βάζω σε ρηχό ταψάκι και το ψήνω στις αντιστάσεις για 3 ώρες στους 170 βαθμούς. Πάντα ανάλογα με το φούρνο και το βάρος του κρέατος.
- Τέλος το βγάζω απ’ το φούρνο, ανοίγω το πακετάκι, τυλίγω γύρω γύρω απ’ τη λαδόκολλα το αλουμινόχαρο, ώστε να μην καεί όση ώρα θα το ψήσω για να πάρει χρώμα. Περίπου 20 λεπτά στον αέρα στους 200 βαθμούς. Εδώ χρειάζεται προσοχή ώστε το κρέας να μην ξεροψηθεί και σφίξει.
- Το βγάζω προσεχτικά απ’ τα περιτυλίγματα, το ακουμπώ σε ξύλο κοπής και το κόβω σε φέτες, περίπου 1 εκ.
- Με προσοχή σουρώνω το ζουμί απ’ τη λαδόκολλα και το ρίχνω σε ένα κατσαρολάκι. Βάζω μια κουταλιά σούπας κόρν φλάρουρ και ανακατεύω γρήγορα γρήγορα σε χαμηλή φωτιά ώσπου να δέσει η σάλτσα. Με αυτήν περιχύνω τις φέτες του χοιρινού. Λουκουμάκι.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply