Ένα ταπεινό ψαράκι, μια κόκκινη ντομάτα, μια πράσινη πιπεριά, σκόρδα και φρέσκα καταπράσινα, αρωματικά βότανα. Και να’ το το γρήγορο, καλοκαιρινό μας πιάτο, όλο μελάτη γλύκα, όλο χρώματα κι’ αρώματα. Κι’ αν σας λείπει το μπλε από το κάδρο, κλείστε για λίγο τα μάτια, ανασύρατε απ’ τα βάθη της μνήμης σας, κάποια όμορφη ακρογιαλιά με αγαπημένο πρόσωπο κι αμέσως θα μελώσει κι η ψυχή σας. Και το κρασάκι οπωσδήποτε δροσερό, όχι παγωμένο. Καλή μας απόλαυση λοιπόν και ανέμελο καλοκαίρι.
Υλικά (για 2-3 μερίδες)
- 700 γρ. σαρδέλες
- 2 σφιχτές αλλά ώριμες ντομάτες
- 1 πράσινη πιπεριά
- 3-4-5 σκελίδες σκόρδου
- 2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη και δυόσμο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζω καλά τις σαρδέλες και τις αφήνω στην άκρη ή στο ψυγείο ώσπου να καθαρίσω και ετοιμάσω τα υπόλοιπα υλικά μου. Πλένω τις ντομάτες και την πιπεριά και τις κόβω σε ροδέλες. Πλένω τα αρωματικά και καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδου.
- Βάζω σε γουδί ψιλοκομμένες τις σκελίδες και τα φυλλαράκια των αρωματικών. Προσθέτω αρκετό ελαιόλαδο και τα χτυπάω καλά, ώσπου να έχω μια παχύρευστη κρέμα.
- Τακτοποιώ τις ροδέλες ντομάτας σε χαμηλό ταψάκι παραλληλόγραμμο ή ό,τι έχετε, τις αλατίζω και σκορπώ απάνω τους την κρέμα σκόρδου. Βάζω από πάνω τους τις ροδέλες πιπεριάς και τέλος τακτοποιώ τις σαρδέλες. Ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνω.
- Βάζω το ταψάκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις και ψήνω τις σαρδέλες στους 350 βαθμούς για 20 λεπτά. Κλείνω το φούρνο και αφήνω το ταψάκι άλλα 10 λεπτά. Η δυνατή θερμοκρασία ψήνει αμέσως τις ντομάτες και δημιουργεί με το ελαιόλαδο μια υπέροχη γευστικότατη σάλτσα. Εγώ επιπλέον πασπάλισα τα ψαράκια μου με λίγη βεγκέτα ντομάτας, σκόρδου και βασιλικού, αλλά ελαφρώς μου “άρπαξε”. Ήταν κάτι επιπλέον που τελικά δεν χρειαζόταν.
Καλή σας επιτυχία και καλύτερη απόλαυση
Leave a Reply