Κάνει κρύο καιρός για δύο. Δύο στο κρεβάτι, δύο στον καναπέ, δύο και στην κατσαρόλα μας. Τι όμορφη συνύπαρξη, συνεύρεση ή και συνδυασμός όταν το δύο γίνεται ένα! Ένα και δυνατό!Όμως επειδή εδώ θα μιλήσουμε για το συνδυασμό δύο άσχετων μεταξύ τους υλικών, που μπορούν όμως θαυμάσια να συνυπάρξουν σε μια κατσαρόλα και να μας δώσουν μια νέα ιδιαίτερη γεύση, ας αφήσουμε τις άλλες συνευρέσεις για άλλα εξειδικευμένα blogs που ασχολούνται με τις ανθρώπινες σχέσεις.
Όχι δηλαδή ότι ένα καλό φαγητό δε σε φέρνει πιο κοντά με τους ομοτράπεζους σου, αλλά τώρα θα μιλήσουμε για ρεβίθια και σπανάκι και το πως θα δέσουν όμορφα και γευστικά σε ένα όχι και τόσο γνωστό πιάτο. Έτσι μετά τα γευστικότατα μαυρομάτικα με πράσα στην κατσαρόλα , που είδαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, τώρα θα γευτούμε όσπρια πάλι, τα ρεβίθια πλούσια σε βιταμίνες και άλλα πολύτιμα συστατικά, σε συνδυασμό με το σπανάκι τη σούπερ αυτή τροφή που πρέπει να υπάρχει τακτικότατα στο τραπέζι μας.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1/4 ρεβίθια μικρόσπερμα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 400 γρ. σπανάκι
- Μισή κονσέρβα ντομάτες ψιλοκομμένες
- Λίγο άνηθο
- Ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
- Μια μικρή καυτερή πιπερίτσα, ή καυτερή ή καπνιστή πάπρικα
Εκτέλεση
- Από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας που θα μαγειρέψω, βάζω τα ρεβίθια σε κρύο νερό που να τα σκεπάζει καλά.
- Την επόμενη μέρα, βάζω τα ρεβίθια μου σε καθαρό νερό και τα βράζω σε δυνατή φωτιά, αλλά ξεσκέπαστα ώσπου να μαλακώσουν, περίπου 45 λεπτά. Όχι παραπάνω. Ενδιάμεσα βεβαίως του βρασίματος, αφαιρώ με κουτάλι τον αφρό που δημιουργείται.
- Όσο βράζουν τα ρεβίθια, ετοιμάζομαι να φτιάξω μια γευστική πηκτή σάλτσα ντομάτας. Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα χοντροκόβω. Τα βάζω σε τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο και τα αφήνω να σοταριστούν καλά. Προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες με λίγο νεράκι, αλατοπιπερώνω ρίχνω και την πάπρικα και περιμένω μερικά λεπτά ώσπου να δέσει όμορφα η σάλτσα ντομάτας.
- Αφού βράσουν τα ρεβίθια, τα μεταφέρω μαζί με μέρος από το ζουμί τους και μαζί με τη πηκτή σάλτσα ντομάτας σε πλατιά κατσαρόλα και τα ανακατεύω απαλά αλλά καλά.
- Βάζω την κατσαρόλα σκεπασμένη σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, ώστε να δέσουν όμορφα όλα τα υλικά.
- Όσο είναι η κατσαρόλα στο φούρνο, καθαρίζω καλά και χοντροκόβω το σπανάκι.
- Βγάζω την κατσαρόλα από το φούρνο και πάνω από τα έτοιμα πια ρεβίθια βάζω από πάνω τους το σπανάκι, αλατίζω, προσθέτω πολύ λίγο νερό, σκεπάζω την κατσαρόλα και τη βάζω και πάλι στο αναμμένο φούρνο για άλλα 5-6 λεπτά.
- Μετά τα 5-6 λεπτά που θα έχει πέσει ο όγκος του σπανακιού, σβήνω το φούρνο, ανακατεύω απαλά τα ρεβίθια με το σπανάκι, σκεπάζω πάλι την κατσαρόλα και την αφήνω μέσα στο φούρνο ώσπου να γίνει και αυτό. Λιγότερο από ένα δεκάλεπτο.
- Σερβίρω το φαγητό ζεστό και πασπαλίζω τα πιάτα με ψιλοκομμένο άνηθο.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply