Πορτομπέλο γεμιστά με ψαρονέφρι

Πριν ξεκινήσω τα της συνταγής μου με τα πορτομπέλο, τα υπέροχα αυτά μανιτάρια που σε εξιτάρουν να τα γεμίσεις με ό,τι τραβάει η όρεξη σου, να πω κάτι σχετικά με το ψαρονέφρι και τη μαγειρική πρακτική που εφαρμόζω τακτικότατα με αυτό. Επειδή λοιπόν αγαπάμε πολύ τα σουβλάκια, τα τυλιχτά εννοώ και επειδή το βρίσκω εύκολο να τα φτιάχνω σπίτι, συνηθίζω να αγοράζω, μια φορά το μήνα περίπου, ένα ψαρονέφρι χοιρινό, το βάρος του οποίο δεν υπερβαίνει τα 750 με 800 γρ. το κομμάτι. Αυτό λοιπόν το ψαρονέφρι το κόβω αρχικά στη μέση ακριβώς και μετά κόβω στενόμακρες λουρίδες, τις τακτοποιώ ανά τέσσερεις, τις τυλίγω με μεμβράνη, βγαίνουν τουλάχιστον 8-10 πακετάκια και τα αποθηκεύω στην κατάψυξη. Έτσι μαζί με τις πίτες για σουβλάκια, έχω την πρώτη ύλη ανά πάσα βραδινή στιγμή που θελήσουμε να φάμε σουβλάκια.

Πάμε τώρα στα μανιτάρια και στη γέμιση που θέλησα να φτιάξω. Έβγαλα λοιπόν ένα πακετάκι ψαρονέφρι απ’ την κατάψυξη, ζύγιζε σκάρτα 120 γρ. και μαζί με τα υλικά της επιλογής μου, έφτιαξα ένα υπέροχο φαγητό για δυο άτομα, μεσημέρι και βράδυ. Τα πορτομπέλο είναι μεγάλα, οπότε ένα μανιτάρι μαζί με συνοδευτικό ρύζι και σαλάτα είναι αυτό που πρέπει για δυο άτομα. Κάποια στιγμή θα φτιάξω τυλιχτά σουβλάκια και θα σας εξηγήσω ακριβώς τον πανεύκολο τρόπο που τα φτιάχνω και που σε δέκα λεπτά, έχω στρώσει και τραπέζι και τα απολαμβάνουμε. Στα της σημερινής μας συνταγής τώρα.

Υλικά

  • 1 συσκευασία με 4 λευκά πορτομπέλο
  • 120 γρ. περίπου ψαρονέφρι
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. γεμάτες τυρί κρέμα
  • Άνηθο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι άσπρο κρασί
  • Ντοματάκια για τη σάλτσα
  • Αλάτι, πάπρικα, κουρκουμά
  • Λίγη τριμμένη φρυγανιά ή ό,τι παξιμάδι υπάρχει στο ντουλάπι

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανάκι, να αφαιρέσω τα ποδαράκια και με ένα μικρό κουταλάκι να σκάψω λίγο ακόμα γύρω απ’ τη βάση που ήταν τα ποδαράκια, ώστε να δημιουργήσω χώρο για τη γέμιση.

  • Ψιλοκόβω το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα ποδαράκια, τον άνηθο και τελευταία τις λωριδίτσες του ψαρονεφρού.

  • Σοτάρω αρχικά με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, περίπου για 2-3 λεπτά. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα μανιταροποδαράκια. Σοτάρω.

  • Προσθέτω στο τηγάνι το ψιλοκομμένο ψαρονέφρι. Σοτάρω καλά και σβήνω με το άσπρο κρασί.

  • Αλατοπιπερώνω μαζί ο κουρκουμάς και ο άνηθος, ανακατεύω καλά και προσθέτω τις δυο κ.σ. το τυρί κρέμα. Ανακατεύω και αφήνω λίγο να πέσει η θερμοκρασία της γέμισης.

  • Γεμίζω τα μανιτάρια με τη γέμιση η οποία σαν ποσότητα ήταν ακριβώς όση έπρεπε. Ενδιάμεσα έχω ετοιμάσει και μια πυκνή και πικάντικη, ανάλογα με τα γούστα πάντα, σάλτσα ντομάτας.

  • Καλύπτω τα γεμιστά πια μανιτάρια με κρέμα τυριού την οποία έχω ελαφρώς αραιώσει ή με λίγο γάλα ή και με λίγο νερό.

  • Τοποθετώ τα γεμιστά μανιτάρια σε ένα σκεύος, θυμίζω ότι τα μανιτάρια όταν ψηθούν μαζεύουν-οπότε μπορούμε να τα στριμώξουμε στο σκεύος που θα τα ψήσουμε, ρίχνω προσεχτικά τη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζω με τριμμένη φρυγανιά.

  • Ψήνω στον αέρα στους 200 βαθμούς, ώσπου να μαζέψουν τα μανιτάρια και χρυσίσει η φρυγανιά. Ανάλογα πάντα με το φούρνο δεν χρειάζονται πάνω από 15-20 λεπτά.

  • Σερβίρω με απλό ρύζι και σαλάτα.

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Πορτομπέλο γεμιστά με ψαρονέφρι”

  1. fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    Μπράβο Καλλιτέχνης

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Η αλήθεια είμαι καλλιτέχνης, καλή μου Φωτεινή (χα χα χα)
      Σ’ ευχαριστώ θερμά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *