Πιτούλες από πατάτα

hankins_still_life_potato-300x202Εδώ είμαστε λοιπόν με τις υπέροχες πατατένιες πιτούλες που τις είχατε δει σε προηγούμενη μου ανάρτηση με το χοιρινό φιλέτο και τις χρωματιστές πιπεριές. Τις πιτούλες αυτές τις κάνω εδώ και χρόνια, από τότε που τα παιδάκια μου ήταν μικρά και λάτρευαν, όπως όλα τα παιδιά λατρεύουν  τις τηγανιτές πατάτες.Ούτε που θυμάμαι που είχα δει την ενδιαφέρουσα αυτή συνταγή. Ίσως στην ΓΥΝΑΙΚΑ ή στο ΠΑΝΘΕΟΝ, αγαπημένα περιοδικά που σίγουρα θα τα θυμούνται οι της γενιάς μου.

Την εποχή λοιπόν, που δεν κυκλοφορούσαν εξειδικευμένα περιοδικά φαγητών και γλυκών, οι δυο αυτές υπέροχες εκδόσεις, είχαν στις σελίδες τους και μερικές,  αφιερωμένες στην κουζίνα, τα μυστικά της και βεβαίως τις συνταγές, ελληνικές και ξένες. Θυμάμαι ότι με ανυπομονησία περίμενα να ξεφυλλίσω τα περιοδικά και να απολαύσω τις ειδικές αυτές σελίδες .

Η αλήθεια συνήθιζα να τηγανίζω τις τριμμένες πατάτες σε μεγάλο τηγάνι και να κάνω 1 ή 2 μεγάλες πίτες. Επειδή όμως είναι κάπως δύσκολο το αναποδογύρισμα της “πίτας” σε μεγάλο μέγεθος, προτίμησα να σας τις παρουσιάσω όπως τις έκανα σήμερα στο κλασικό  τηγανάκι 20 εκ. σαν αυτό δηλαδή που κάνουμε τις κρέπες μας. Ας δούμε λοιπόν την όλη διαδικασία που θα σας δώσει αυτές τις πεντανόστιμες πιτούλες, που μπορούν να φαγωθούν  σκέτες ή ρολαρισμένες με όποια γέμιση σας αρέσει.

Υλικά (για 2 πιτούλες)

  • 2 πατάτες μέτριες
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
  • Αλάτι, πάπρικα, ξερή ρίγανη
  • Μετσοβόνε καπνιστό (προαιρετικά)

20150820_0001

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τις πατάτες και τις τρίβω σε τρίφτη από την πλευρά που τρίβουμε τα κυδώνια.
  2. Αλατίζω τις τριμμένες πατάτες, στη μισή ποσότητα βάζω ξερή ρίγανη και στην άλλη μισή βάζω πάπρικα. Ανακατεύω καλά και ξεχωριστά.
  3. Βάζω καλαμποκέλαιο στο τηγανάκι μου, αρκετό ώστε να καλύψει όλον τον πάτο και περιμένω να ζεσταθεί καλά.
  4. Ρίχνω τη μισή ποσότητα από τις πατάτες στο τηγανάκι και με ένα μεγάλο πιρούνι απλώνω τις τριμμένες πατάτες σε όλο τον πάτο του σκεύους. Πατάω καλά όλες τις τριμμένες πατάτες, έτσι ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους, να μην έχουν κενά και η πιτούλα που θα δημιουργηθεί να έχει το ίδιο λεπτό πάχος.
  5. Περιμένω να ροδοκοκκινίσει η κάτω πλευρά και να δω τις άκρες τις πιτούλας να ξεκολλάνε από το τηγανάκι, όπως γίνεται και με τις κρέπες.  Τότε και μόνο τότε και με τη βοήθεια μιας μικρής σπάτουλας και ενός πιρουνιού, ανασηκώνω την πιτούλα και την αναποδογυρίζω, ώστε να ψηθεί και η άλλη πλευρά.
  6. Τηγανίζω και τη δεύτερη πιτούλα και τις ακουμπώ σε λαδόκολλα για να φύγει το περίσσιο καλαμποκέλαιο. Προσοχή όχι σε χαρτί κουζίνα γιατί θα κολλήσει πάνω στις πιτούλες.
  7. Τις σερβίρω ζεστές και τραγανές, είτε σκέτες, είτε τρίβοντας τυρί από πάνω, όπως έκανα εγώ με τριμμένο καπνιστό μετσοβόνε για πιο πικάντικη γεύση. Μπορείτε να κάνετε πολλούς συνδυασμούς, σύμφωνα με το τι υπάρχει στην κουζίνα και τη φαντασία σας.

20150820_0004 20150820_0007 20150820_0011

20150820_0014

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Πιτούλες από πατάτα”

  1. Ελπίδα Νούσα

    Καλησπέρα στη θέα Δήμητρα…της κουζίνας και της γεύσης!
    Μιαμ-μιαμ!Νόστιμες ,τραγανές πιτούλες με λατρεμένο, καπνιστό μετσοβόνε!!!
    Να προσθέσω και λίγα κομματάκια λουκάνικου ή σαλαμάκι;

    1. Ευχαριστώ πολύ Ελπίδα μου για τα καλά σου λόγια. Απλώς αγαπώ αυτό που κάνω και
      προσπαθώ να το κάνω καλά. Οι πιτούλες συνδυασμένες με αυτά που προαναφέρεις απλώς
      θα απογειωθούν σε γεύση και θα σας ικανοποιήσουν πολύ περισσότερο. Καλή επιτυχία.

Leave a Reply to Ελπίδα Νούσα Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *