• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Πατάτες, Πίτες 2

Πιτούλες από πατάτα

By Dimitra Cherouvim · On 20/08/2015

hankins_still_life_potato-300x202Εδώ είμαστε λοιπόν με τις υπέροχες πατατένιες πιτούλες που τις είχατε δει σε προηγούμενη μου ανάρτηση με το χοιρινό φιλέτο και τις χρωματιστές πιπεριές. Τις πιτούλες αυτές τις κάνω εδώ και χρόνια, από τότε που τα παιδάκια μου ήταν μικρά και λάτρευαν, όπως όλα τα παιδιά λατρεύουν  τις τηγανιτές πατάτες.Ούτε που θυμάμαι που είχα δει την ενδιαφέρουσα αυτή συνταγή. Ίσως στην ΓΥΝΑΙΚΑ ή στο ΠΑΝΘΕΟΝ, αγαπημένα περιοδικά που σίγουρα θα τα θυμούνται οι της γενιάς μου.

Την εποχή λοιπόν, που δεν κυκλοφορούσαν εξειδικευμένα περιοδικά φαγητών και γλυκών, οι δυο αυτές υπέροχες εκδόσεις, είχαν στις σελίδες τους και μερικές,  αφιερωμένες στην κουζίνα, τα μυστικά της και βεβαίως τις συνταγές, ελληνικές και ξένες. Θυμάμαι ότι με ανυπομονησία περίμενα να ξεφυλλίσω τα περιοδικά και να απολαύσω τις ειδικές αυτές σελίδες .

Η αλήθεια συνήθιζα να τηγανίζω τις τριμμένες πατάτες σε μεγάλο τηγάνι και να κάνω 1 ή 2 μεγάλες πίτες. Επειδή όμως είναι κάπως δύσκολο το αναποδογύρισμα της “πίτας” σε μεγάλο μέγεθος, προτίμησα να σας τις παρουσιάσω όπως τις έκανα σήμερα στο κλασικό  τηγανάκι 20 εκ. σαν αυτό δηλαδή που κάνουμε τις κρέπες μας. Ας δούμε λοιπόν την όλη διαδικασία που θα σας δώσει αυτές τις πεντανόστιμες πιτούλες, που μπορούν να φαγωθούν  σκέτες ή ρολαρισμένες με όποια γέμιση σας αρέσει.

Υλικά (για 2 πιτούλες)

  • 2 πατάτες μέτριες
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
  • Αλάτι, πάπρικα, ξερή ρίγανη
  • Μετσοβόνε καπνιστό (προαιρετικά)

20150820_0001

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τις πατάτες και τις τρίβω σε τρίφτη από την πλευρά που τρίβουμε τα κυδώνια.
  2. Αλατίζω τις τριμμένες πατάτες, στη μισή ποσότητα βάζω ξερή ρίγανη και στην άλλη μισή βάζω πάπρικα. Ανακατεύω καλά και ξεχωριστά.
  3. Βάζω καλαμποκέλαιο στο τηγανάκι μου, αρκετό ώστε να καλύψει όλον τον πάτο και περιμένω να ζεσταθεί καλά.
  4. Ρίχνω τη μισή ποσότητα από τις πατάτες στο τηγανάκι και με ένα μεγάλο πιρούνι απλώνω τις τριμμένες πατάτες σε όλο τον πάτο του σκεύους. Πατάω καλά όλες τις τριμμένες πατάτες, έτσι ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους, να μην έχουν κενά και η πιτούλα που θα δημιουργηθεί να έχει το ίδιο λεπτό πάχος.
  5. Περιμένω να ροδοκοκκινίσει η κάτω πλευρά και να δω τις άκρες τις πιτούλας να ξεκολλάνε από το τηγανάκι, όπως γίνεται και με τις κρέπες.  Τότε και μόνο τότε και με τη βοήθεια μιας μικρής σπάτουλας και ενός πιρουνιού, ανασηκώνω την πιτούλα και την αναποδογυρίζω, ώστε να ψηθεί και η άλλη πλευρά.
  6. Τηγανίζω και τη δεύτερη πιτούλα και τις ακουμπώ σε λαδόκολλα για να φύγει το περίσσιο καλαμποκέλαιο. Προσοχή όχι σε χαρτί κουζίνα γιατί θα κολλήσει πάνω στις πιτούλες.
  7. Τις σερβίρω ζεστές και τραγανές, είτε σκέτες, είτε τρίβοντας τυρί από πάνω, όπως έκανα εγώ με τριμμένο καπνιστό μετσοβόνε για πιο πικάντικη γεύση. Μπορείτε να κάνετε πολλούς συνδυασμούς, σύμφωνα με το τι υπάρχει στην κουζίνα και τη φαντασία σας.

20150820_0004 20150820_0007 20150820_0011

20150820_0014

Καλή σας επιτυχία

αλάτικαλαμποκέλαιοπάπρικαπατάταρίγανη
Share Tweet

You Might Also Like

  • Πίτες

    Τυροπιτάκια σφολιάτας τα μυρωδάτα

  • Πίτες

    Τραχανοκολοκυθόπιτα (από τη Μαρία Κ.)

  • Πίτες

    Κολοκυθόπιτα με κρέμα γιαουρτιού

2 Comments

  • Ελπίδα Νούσα says: 20/08/2015 at 2:52 pm

    Καλησπέρα στη θέα Δήμητρα…της κουζίνας και της γεύσης!
    Μιαμ-μιαμ!Νόστιμες ,τραγανές πιτούλες με λατρεμένο, καπνιστό μετσοβόνε!!!
    Να προσθέσω και λίγα κομματάκια λουκάνικου ή σαλαμάκι;

    Reply
    • Dimitra Cherouvim says: 20/08/2015 at 4:58 pm

      Ευχαριστώ πολύ Ελπίδα μου για τα καλά σου λόγια. Απλώς αγαπώ αυτό που κάνω και
      προσπαθώ να το κάνω καλά. Οι πιτούλες συνδυασμένες με αυτά που προαναφέρεις απλώς
      θα απογειωθούν σε γεύση και θα σας ικανοποιήσουν πολύ περισσότερο. Καλή επιτυχία.

      Reply

    Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License