Πατατοσαλάτα η καραμελωμένη (Δανία)

Σίγουρα δεν “κομίζω γλαύκα εις Αθήνας”, κομίζω όμως συνταγή καραμελωμένης πατατοσαλάτας από την  πρωτεύουσα της Δανίας την Κοπεγχάγη, μαγειρεμένη και φωτογραφημένη στο διαμέρισμα που μας φιλοξένησε κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην πανέμορφη και φιλική  αυτή χώρα. Οι Δανοί παθιασμένοι με τις πατάτες, έχουν δεκάδες συνταγές για να τις απολαμβάνουν με κάθε δυνατό συνδυασμό.

Ο ήλιος στη Δανία είναι ένα σπάνιο στην κυριολεξία φαινόμενο και όταν αυτό συμβαίνει χιλιάδες κάτοικοι βγαίνουν από τα σπίτια τους για να τον απολαύσουν στα πολλά και πανέμορφα πάρκα, στα όμορφα μικρά καφέ και στα  ρεστοράν της πόλης τους.Σταθήκαμε πολύ τυχεροί που τις περισσότερες μέρες της παραμονής μας, είχαμε ηλιοφάνεια με χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες, ιδανικές για πολλή πεζοπορία.

20150502_0149 20150504_0119 20150502_0076 20150502_0142

Όταν λοιπόν έχεις περπατήσει πολλές πολλές ώρες από το πρωί, για να γνωρίσεις όσο γίνεται καλύτερα αυτή την πρωτεύουσα, θέλεις κάποια στιγμή να ξεκουραστείς και να απολαύσεις τοπικό φαγητό, στο ίσως πιο γνωστό, πιο φωτογραφημένο και πιο όμορφο μέρος της πόλης, που δεν είναι άλλο από τη νοτιοδυτική πλευρά του καναλιού Nyhavn, όπου σε κάποιο από τα σπίτια του, πέρασε μέρος της ζωής του ο γνωστός σε όλους μας Δανός παραμυθάς Hans Christian Andersen.

Εκεί λοιπόν με θέα το κανάλι, το πλήθος των κατοίκων και επισκεπτών (στα καθ΄ημάς το γνωστό μας νυφοπάζαρο ή η περατζάδα), απολαύσαμε αυτό το υπέροχο πιάτο της καραμελωμένης πατατοσαλάτας, που ενώ η συνταγή είναι γνωστή, κάποια στοιχεία της την κάνουν ιδιαίτερα ελκυστική για πατατοφάγους και μη.

Επιχείρησα να ζητήσω την ακριβή  συνταγή από τη νεαρή σερβιτόρα, όμως λόγω της μεγάλης κίνησης από πελάτες που είχε το μαγαζί, στάθηκε αδύνατον. Έτσι με βοηθό την εμπειρία, τη γνώση και κυρίως τη γλώσσα μου που ανίχνευε προσεχτικά την κάθε μπουκιά, την επομένη κιόλας ψώνισα τα σχετικά υλικά, κάθισα στη χαριτωμένη και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα  και στρώθηκα στη μαγειρική, για να πετύχω ένα γευστικό αποτέλεσμα πολύ κοντά, σε αυτό που είχαμε απολαύσει το προηγούμενο “φωτεινό” μας βράδυ. Φωτεινό γιατί στο Βορά, ενώ ο ήλιος μπορεί να έχει  δύσει, ένα όμορφο όμως και διάχυτο φως κρατάει για πολλές ώρες.

Στην πατατοσαλάτα μας όμως τώρα, ελπίζοντας να σας πετύχει αλλά  και να σας αρέσει όπως  και σε μένα.

Υλικά (για 2-4 άτομα)

  • 1/2 κιλό πατατούλες όσο γίνεται πιο μικρές
  • 8-10 κρεμμυδάκια ξερά για στιφάδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 200 γρ. λουκάνικα κοκτέιλ
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, προτιμότερο καστανή
  • 2-3 κ.σ. μαγιονέζα
  • 2-3 κ.σ. ξύδι αρωματικό
  • 1-2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
  • Μαϊντανός
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • Αλάτι, οπωσδήποτε κρυσταλλικό ορυκτό ή θαλασσινό

20150505_0009

Εκτέλεση

  1. Τρίβω καλά και  πλένω  τις πατατούλες.
  2. Καθαρίζω τα κρεμμυδάκια από τις φλούδες τους και τα βάζω μαζί με τις πατατούλες να βράσουν σε ελαφρώς αλατισμένο νερό περίπου 10 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν.
  3. Σε άλλο κατσαρολάκι βάζω τα λουκάνικα με κρύο νερό για να βράσουν. Περίπου 8-10 λεπτά ή ώσπου να σκάσουν εξωτερικά. Αφού γίνουν τα κόβω σε λοξές φετούλες.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάω ή ανακατεύω πολύ καλά τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα, το λάδι και το ξύδι.
  5. Κόβω σε μικρά κυβάκια μέρος ή όλη την κόκκινη πιπεριά και ψιλοκόβω το μαϊντανό.
  6. Μόλις γίνουν οι πατατούλες και τα κρεμμύδια, τα βγάζω από την κατσαρόλα, τα ξεβγάζω αμέσως με κρύο νερό, ξεφλουδίζω μερικές από τις πατατούλες, τις μεγαλύτερες τις κόβω σε δυο κομμάτια  και όλα αυτά τα αφήνω σε ένα πιάτο στην άκρη, ώσπου να κάνω την καραμέλα.
  7. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνω τη ζάχαρη και με χαμηλή θερμοκρασία περιμένω να λιώσει. Ρίχνω αμέσως τις πατατούλες και τα κρεμμυδάκια, ανακατεύω απαλά ώσπου να καραμελώσουν και να πάρουν χρώμα.
  8. Σε βαθιά σαλατιέρα ανακατεύω πατατούλες, κρεμμυδάκια και λουκάνικα, περιχύνω με τη σάλτσα μουστάρδας-μαγιονέζας, πασπαλίζω με το μαϊντανό και την πιπεριά και τέλος αλατίζω καλά την πατατοσαλάτα μου.

20150505_0015 20150505_0016 20150505_0019 20150505_0023 20150505_0025

Παρατηρήσεις

  1. Τη σαλάτα που σας προτείνω τη φάγαμε με μικρά κομμάτια βρασμένου γευστικότατου κρέατος. Για πρακτικούς και χρονικούς λόγους βεβαίως, την έφτιαξα με τα λουκάνικα.
  2. Το κρυσταλλικό αλάτι κάνει όλη τη διαφορά, γιατί σε συνδυασμό με τους καραμελωμένους κόκκους ζάχαρης σε πατάτες και κρεμμυδάκια γίνεται όλο αυτό το γευστικό παιχνίδισμα, πότε με την τραγανή αλμύρα που σκάει στο στόμα και πότε με τη ζαχαρένια αμυλώδη υφή πατάτας και γλυκών κρεμμυδιών.

Καλή σας επιτυχία

Φωτο – εντυπώσεις

SONY DSC

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *