Πατατοκεφτέδες οι αγαπημένοι, απ τα παιδικά μας χρόνια. Το γνήσιο vintage πιάτο, παντός καιρού και εποχών και χρονολογιών, καθημερινών και Κυριακών. Τόσο απλό και τόσο νόστιμο και κυρίως τόσο αγαπητό απ τα παιδιά, τουλάχιστον έτσι νομίζω και πιστεύω ότι δεν κάνω λάθος, μιας και οι πατάτες μαγειρεμένες με κάθε τρόπο είναι η καλύτερη λύση και για το πιο δύσκολο σε φαγητό παιδί.
Σας δίνω τη βασική συνταγή, αυτή που έφτιαχνε και η μάνα μου στο σπίτι, με τη μικρή διαφορά ότι δεν τους τηγανίζω, αλλά τους ψήνω για λίγο στο φούρνο. Αυτός ο τρόπος παρασκευής, τους κάνει πιο ελαφρείς και πιο τραγανιστούς. Από κει και πέρα και πάντα με τις διαθέσεις, το χρόνο και τις ορέξεις σας μπορείτε να βάλετε τη φαντασία σας και τα επιπλέον υλικά για να κάνετε ένα πιάτο κατά δικό σας και μοναδικό.
Υλικά
- 4 μεγάλες πατάτες
- 2 αβγά
- Μερικά παξιμάδια για τον πατατοπουρέ, αλλά και για το πανάρισμα
- Πικάντικο κίτρινο τυρί, η παρμεζάνα ταιριάζει πολύ ωραία
- Μαϊντανό, δυόσμο
- Αλατοπίπερο
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Καθαρίζω και κόβω σε χοντρά κομμάτια τις πατάτες.
- Τις βάζω να βράσουν σε κρύο αλατισμένο νερό και αφού μαλακώσουν τις πολτοποιώ και τις βάζω σε μια λεκάνη, όπου θα προσθέσω όλα τα παρακάτω υλικά, ώστε να έχω το μείγμα για τους πατατοκεφτέδες μου.
- Τρίβω το τυρί, περίπου ένα φλυτζάνι του τσαγιού.
- Τρίβω και τα παξιμάδια, απ τα οποία μισό φλυτζάνι θα προσθέσω στον πουρέ.
- Ψιλοκόβω το μαϊντανό και το δυόσμο.
- Προσθέτω όλα τα παραπάνω υλικά στη λεκάνη με τον πουρέ, συν τα δύο αβγά και λίγο ελαιόλαδο.
- Αλατοπιπερώνω.
- Ανακατεύω καλά ώστε να έχω ένα ομοιογενές μείγμα πουρέ.
- Βάζω τη λεκάνη με το μείγμα στο ψυγείο για 2 περίπου ώρες, ώστε να σφίξει.
- Στις 2 περίπου ώρες βγάζω τη λεκάνη με τον πουρέ και αρχίζω να πλάθω τους πατατοκεφτέδες μου.
- Σ ένα βαθύ πιάτο έχω το τριμμένο παξιμάδι και εκεί πανάρω τους πατατοκεφτέδες, τους οποίους στη συνέχεια τους τοποθετώ σε ρηχό ταψί φούρνου, το οποίο έχω καλύψει με λαδόκολλα.
- Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνω περίπου για 20-30 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν. Πάντα ανάλογα με το φούρνο.
- Τους σερβίρω με γιαούρτι στο οποίο έχω προσθέσει μουστάρδα.
Tips
- Για να γλυτώσετε χρόνο, μπορείτε να βάλετε τη λεκάνη με το μείγμα στην κατάψυξη για μισή ώρα. Γίνεται η ίδια δουλειά.
- Αν δεν τους θέλετε στο φούρνο, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και τους τηγανίζετε.
- Επίσης ταιριάζουν πολύ και με κέτσαπ ή ακόμα καλύτερα με σπιτική σάλτσα ντομάτας.
- Μαϊντανό και δυόσμο αρκετό, δίνουν άρωμα και γεύση.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply