Μπακαλιάρος μπιάνκο

Περίμενα να με φωνάξει ώρα με την ώρα, και βλέπω το συσσιτιάρχη να τραβάει για το καζάνι, με μια χύτρα άσπρη σκόνη στα χέρια. Πετάγομαι πάνω, τρέχω.
“Μη, βρε φονιά! αλάτι θα ρίξεις στον μπακαλιάρο που’ ναι λύσσα; και πόσο! τούτο φτάνει ν’ αλατίσει το ποτάμι”
“Σκασμός”, μου κάνει, “έχω πλεόνασμα στη ζάχαρη, να μην το πάρει μυρουδιά ο ταγματάρχης, θα μου κόψει τα ποδάρια”.
Κι αδειάζει ολάκερη τη χύτρα στο καζάνι, μπορεί και δέκα οκάδες ζάχαρη. Παρά λίγο να με βαρέσει ταμπλάς, ύστερα με πήραν τα γέλια. Έβαλα με το νου μου από μπροστά το βλαστημίδι και τις κατάρες, στο συσσίτιο. Μονομιάς έφτιαξε το κέφι μου, πήγα και ξάπλωσα γελούσα μοναχός. Φώναξα να δυναμώσουν τη φωτιά, να βάλουν και τις πατάτες.
“Έχετε έννοια να μην πιάσει, να τ’ ανακατεύετε με την κουτάλα. Θα κάμω σήμερα φαγητό, να γλείφετε τα δάχτυλά σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Κάσδαγλη
Κεκαρμένοι   Εκδόσεις Κέδρος

——————————————————————-

Υλικά (για 4-5 άτομα)

  • 800 γρ. μπακαλιάρο παστό
  • 800 γρ. πατάτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • Το χυμό από 2 λεμόνια
  • Πιπέρι
  • Μαϊντανό
  • 1 κ.γ. μουστάρδα απλή ή ότι έχετε

20150609_0007

Εκτέλεση

  1. Από το προηγούμενο βράδυ και αφού έχω αφαιρέσει το δέρμα από το μπακαλιάρο και τον έχω κόψει σε φέτες, τον βάζω σε λεκάνη με κρύο νερό.
  2. Ως την επόμενη μέρα που θα τον μαγειρέψω φροντίζω να αλλάξω το νερό του αρκετές φορές, ώστε να πετύχει το ξαρμύρισμα.

20150609_0009

  1. Καθαρίζω και κόβω σε χοντρές φέτες τις πατάτες.
  2. Καθαρίζω και πολτοποιώ 2-3 σκελίδες σκόρδου ή και παραπάνω.
  3. Ρίχνω το πολτοποιημένο σκόρδο σε πλατιά κατσαρόλα, σοτάρω με λίγο ελαιόλαδο μόλις για 1 λεπτό και στη συνέχεια ρίχνω και τις πατάτες, τις οποίες τις σοτάρω και αυτές 4-5 λεπτά.
  4. Στη συνέχεια τοποθετώ προσεχτικά πάνω από τις πατάτες τις φέτες μπακαλιάρου.
  5. Ρίχνω επιπλέον ελαιόλαδο, πιπέρι και ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπαστούν οι πατάτες.
  6. Σκεπάζω την κατσαρόλα, περιμένω να πάρει μια πρώτη δυνατή βράση το φαγητό και μετά χαμηλώνω τη θερμοκρασία.
  7. Ψήνω περίπου 40-45 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν κυρίως οι φέτες του μπακαλιάρου.
  8. Στο τέλος και αφού έχω κλείσει το μάτι της κουζίνας, ρίχνω στην κατσαρόλα το χυμό από τα δύο λεμόνια στα οποία έχω προσθέσει και ένα κ.γ. μουστάρδα.
  9. Ανακινώ καλά την κατσαρόλα και πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

20150610_0002 20150610_0004 20150610_0007 20150610_0010 20150610_0014

Παρατήρηση

  • Προσέξτε όταν κλείσετε την κατσαρόλα σας για να βράσει το φαγητό, μην ξεχειλίσουν τα υγρά του από το κλεισμένο καπάκι. Συνέβη σε μένα και σας ενημερώνω.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *