Μαγειρίτσα μανιταριών η εναλλακτική

Ποιος είπε ότι η μαγειρίτσα φτιάχνεται μόνο με συκωταριά και εντεράκια αρνίσια; Στις μέρες μας, με τέτοια πληροφόρηση περί των μαγειρικών ιστοριών, ιδεών, προτάσεων και έξυπνων διαφοροποιήσεων, τα εντόσθια στην κλασσική  Πασχαλινή μας μαγειρίτσα μπορούν άνετα να αντικατασταθούν με μανιτάρια. Όταν μάλιστα τα μανιτάρια που θα χρησιμοποιήσουμε είναι διάφορα και διαφορετικά, το γευστικό αποτέλεσμα είναι ισάξιο και ίσως ανώτερο της γνωστής μας μαγειρίτσας. Έτσι έχουμε μια σύγχρονη πρόταση σε μια κατά τα άλλα κλασική συνταγή που ικανοποιεί τους χορτοφάγους, αλλά και τους ανθρώπους που για κάποιον λόγο αποφεύγουν το κρέας και ειδικά τα εντόσθια του αρνιού. Τη μαγειρίτσα αυτή την προτείνω ανεπιφύλακτα και όχι μόνο για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, αλλά και για μέρες που η όρεξη μας θα μας οδηγήσει σε αυτήν την τόσο διαφορετική αλλά εξαιρετική μαγειρική πρόταση που είμαι σίγουρη ότι θα σας ενθουσιάσει. Όσο για τα μανιτάρια, δεν υπάρχει περιορισμός, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι ποικιλίες που βρίσκουμε πολύ εύκολα στο εμπόριο και σίγουρα θα δώσουν ένα πολύ ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα με τη βελούδινη υφή τους και την λεπτή αρωματική γεύση που έχουν κάποια από αυτά.

     


Υλικά (για 10 μερίδες)

  • 200 γρ. λευκά μανιτάρια – agaricus
  • 200 γρ. λεντινούλα – shiitake
  • 300 γρ. κίτρινα και κλασσικά πλευρώτους
  • 2 μεγάλα πράσα
  • 1 μεγάλο μαρούλι
  • 1 μεγάλο μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μεγάλο φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 κούπα ρύζι σπυρωτό
  • 2 λεμόνια
  • 1 αβγό
  • Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω καλά το μαρούλι από τα σκάρτα φύλλα, να τα ξεχωρίσω, να τα πλύνω και να τα αφήσω σε νερό. Συνεχίζω με τα κρεμμυδάκια και τα πράσα. Αφαιρώ τα σκάρτα μέρη και ειδικά τα πράσα τα κόβω σε τρία κομμάτια και τα χαράσσω κάθετα ώστε να φύγουν και τυχόν χώματα που μπορεί να έχουν μεταξύ των φλοιών τους. Καθαρίζω και το ξερό κρεμμύδι. Αφού λοιπόν τα πλύνω όλα πολύ καλά, τα βάζω σε μεγάλη λεκάνη με ξυδόνερο και τα αφήνω τουλάχιστον για 10 λεπτά.

  • Συνεχίζω με τα μανιτάρια. Τα απλώνω στον πάγκο μου και με ένα λεπτό καθαρό πετσετάκι τα καθαρίζω προσεχτικά και στα κεφάλια και στα ποδαράκια τους.

  • Αφού καθαρίσω τα τα μανιτάρια, αρχίζω να τα κόβω σε τέταρτα ή σε μεγάλα κομμάτια τα πλευρώτους. Έτσι σου δίνουν γευστικά αλλά και οπτικά την εικόνα κρέατος.

  • Βγάζω πράσα, κρεμμύδια και τα φύλλα του μαρουλιού απ΄το νερό, τα στραγγίζω και τα ψιλοκόβω.

  • Σε μια πλατιά, χαμηλή κατσαρόλα βάζω αρκετό ελαιόλαδο και ρίχνω κρεμμύδια και πράσα. Αλατίζω, ανακατεύω και σοτάρω τόσο, όσο να πέσει ο όγκος τους. Περίπου 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

  • Ρίχνω τα κομμένα μανιτάρια στο κέντρο των σοταρισμένων κρεμμυδιών, ανακατεύω απαλά και συνεχώς, ώσπου να πέσει και ο όγκος αυτών. Ρίχνω ένα ποτήρι ζεστό νερό, σκεπάζω την κατσαρόλα μου και αφήνω να βράσουν σε χαμηλή φωτιά περίπου 15-20 λεπτά.

  • Μετά τα 15 λεπτά, ρίχνω το κομμένο μαρούλι, ανακατεύω να πέσει ο όγκος και του μαρουλιού και τότε ρίχνω το ρύζι. Ανακατεύω, ρίχνω περίπου 1 και μισό ποτήρια ζεστό νερό και συνεχίζω το βράσιμο, ώσπου να γίνουν κυρίως τα μανιτάρια. Δοκιμάζω και αλατοπιπερώνω. Πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο άνηθο.

  • Όταν ετοιμαστεί η μαγειρίτσα και έχοντας στο νου να υπάρχουν αρκετά υγρά στην κατσαρόλα, φτιάχνω το αβγολέμονο με το ένα αβγό και το χυμό των δύο λεμονιών. Ενσωματώνω το αβγολέμονο στη μαγειρίτσα, ανακινώντας την κατσαρόλα μου.

  • Σερβίρω αμέσως ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή σας επιτυχία

Comments

4 responses to “Μαγειρίτσα μανιταριών η εναλλακτική”

  1. Ελένη φωτη

    Θα την φτιαξω φέτος.μου αρεσε η συνταγή…σ´ευχαριστω..

    1. Μπράβο Ελένη μου, καλά θα κάνεις, θα την ευχαριστηθείς. Καλή Ανάσταση.

  2. vatsithianou fotini

    Συγχαρητηρια !!!Σ ε ευχαριστούμε πολύ για την υπεροχη και ευκολη συνταγη Να εισαι καλα

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Σ’ ευχαριστώ και εγώ πολύ για τα πάντα καλά σου σχόλια!
      Η συνταγή εξαιρετική! Κάποια στιγμή να την φτιάξεις!

Leave a Reply to Δήμητρα Χερουβείμ Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *