Κοτόπουλο με πατάτες; Όχι, λαβράκι με στραπατσαρισμένες πατατούλες. Ένα κιλό τριακόσια το “θηρίο” λαβράκι, πεσκέσι, κατ’ ευθείαν απ’ τα ιχθυοτροφεία της Ηγουμενίτσας. Έχεις και τα μικρά να φάνε… ό,τι πρέπει για ένα φαγητό, με αυτό το νόστιμο ψάρι, το χωρίς πολλά κόκκαλα, στο φούρνο με τις πατάτες μέσα σε πλούσιο λαδολέμονο αρωματισμένο με φρέσκο θυμάρι, δυο σκελίδες σκόρδου και ένα σφηνάκι κρασί.
Υλικά
- 1 μεγάλο λαβράκι ή δυο μικρότερα
- 250 γρ. μικρές πατατούλες
- 1 λεμόνι το χυμό
- 2-3 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
- Ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- Φρέσκο θυμάρι
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Πλένω καλά τις πατατούλες, τις χαράσσω σταυρωτά και τις βάζω να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε.
- Καθαρίζω το ψάρι μου απ’ τα λέπια με ένα μεγάλο πιρούνι. Δεν έχω το ειδικό εργαλείο και αυτός ο τρόπος με τα δόντια του πιρουνιού είναι πολύ βολικός και χρήσιμος. Χτυπάω το λαδολέμονο μαζί με το κρασί και το πολτοποιημένο σκόρδο.
- Σουρώνω τις πατατούλες και με ένα πιρούνι τις πατάω ελαφρά στο σημείο που τις χάραξα ώστε να δημιουργηθούν “μυτούλες” και να ανοίξουν.
- Βάζω το ψάρι σε μεγάλο ταψί φούρνου, σκορπάω γύρω του τις ζεστές πατατούλες, αλατίζω και αμέσως περιχύνω το λαδολέμονο με το κρασί. Οι ζεστές πατάτες ως γνωστόν απορροφούν καλύτερα το λαδολέμονο. Πασπαλίζω με φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού, ενώ τα κλαδάκια τα βάζω στην κοιλιά του ψαριού.
- Φουρνίζω το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνω για 30 λεπτά στον αέρα στους 200 βαθμούς. Το φαγητό μας είναι έτοιμο, αλλά και λίγο πριν το βγάλω απ’ το φούρνο, ανεβάζω τη θερμοκρασία για όσο χρειάζεται 6-8 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει και το ψάρι.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply