Κοτόπουλο “πεταλούδα” με γλάσο μελιού+μουστάρδας

Κι’ έτσι μετά την καταπληκτική παλαμίδα-πετάλι-άριστα 10′, τη συνταγή της οποίας αξίζει να την δείτε, μελετήσετε και φτιάξετε όταν μπορέσετε να βρείτε αυτό το καταπληκτικό ψάρι, έχουμε και το κοτόπουλο “πεταλούδα”, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο κόψιμο και όπως κυρίως μου το είπε η ευγενέστατη κυρία στο κρεοπωλείο του σούπερ μάρκετ που με εξυπηρέτησε…
και βεβαίως βεβαίως πιάσαμε την κουβέντα και ανταλλάξαμε μαγειρικές τεχνικές και πληροφορίες για το πως να αναδείξω την πεταλούδα… συγνώμη το κοτόπουλο που μόλις μου είχε κόψει, τυλίξει και μου το έδωσε με τη σιγουριά στο φωτεινό της πρόσωπο ότι θα το πετύχω και θα το απολαύσουμε οικογενειακώς. Όπως και πράγματι έγινε!
Όσο για τον αρχικό τίτλο, θα πρόσθετα…
Κοτόπουλο “πεταλούδα” λουκούμι, με γλάσο μελιού+μουστάρδας
Και ναι, πρέπει να το φτιάξετε το συντομότερο δυνατόν. Πιστέψτε με θα απογειώσετε ένα απλό κοτόπουλο και θα έχετε μια διαφορετική, απίστευτη, γευστική εμπειρία.

 

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο ανοιγμένο σε σχήμα πεταλούδας
  • 250 γρ. ή και περισσότερα μικρά λευκά μανιτάρια

Υλικά για το γλάσο

  • 1 κ.σ. γεμάτη μέλι
  • 1 κ.σ. γεμάτη μουστάρδα
  • 1 κ.γ. βεγκέτα ή νοστιμιά
  • 1 κ.γ. πιπέρι ανάμεικτο με ρίγανη
  • 1 κ.γ. ξερή μαντζουράνα
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 4 σκελίδες ή και περισσότερες σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • Λευκό κρασί
  • Κλωναράκια φρέσκου θυμαριού

Διαδικασία

  • Αναμειγνύω σε ένα μπολάκι το μέλι, τη μουστάρδα, τη βεγκέτα, τη μαντζουράνα, τον κουρκουμά και μια καλή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Πολτοποιώ μια σκελίδα σκόρδου και την προσθέτω στο μείγμα για το γλάσο. Ανακατεύω πολύ καλά.

  • Κόβω τις σκελίδες σκόρδου σε δυο κομμάτια μακρόστενα και τα παραχώνω στο στήθος και τα μπούτια του κοτόπουλου.
  • Απλώνω το παραπάνω μείγμα στο κοτόπουλο και κάνω για μερικά λεπτά μασάζ ώστε να ποτίσει όλη την επιφάνεια του.
  • Τακτοποιώ τα κλαδάκια του θυμαριού ανάμεσα και κάτω απ’ το κοτόπουλο. Δίνουν απίστευτο άρωμα στο κρέας του.

  • Τοποθετώ προσεχτικά το κοτόπουλο όπως είναι ανοιχτό βεβαίως σε ρηχό ταψί φούρνου. Προσθέτω ένα ποτήρι μεγάλο με λευκό κρασί και βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις.

  • Ψήνω στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς περίπου για 2 ώρες ή ώσπου να χρυσίσει η επιφάνεια του κοτόπουλου.
  • Αφαιρώ το κοτόπουλο απ’ το ταψί, προσθέτω τα μανιτάρια κομμένα στα δυο, προσθέτω λίγο νερό ή κρασί αν δω ότι χρειάζεται και τα ψήνω περίπου για δέκα λεπτά.

 

  • Σερβίρω το λουκούμι κοτόπουλο πεταλούδα με απλό λευκό ρύζι, τα μανιτάρια και σαλάτα.

Καλή σας επιτυχία και καλύτερη απόλαυση

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *