Ελάτε να φτιάξουμε ένα όμορφο, οικογενειακό και τελείως καλοκαιρινό φαγητό, όσο υπάρχουν οι φρέσκες μπάμιες δηλαδή. Έχουν τον μπελά τους οι μπάμιες για να καθαριστούν και να λιαστούν, αλλά είπαμε, ό,τι έχει κόπο και θέλει και χρόνο, σίγουρα αξίζει κάτι περισσότερο απ’ τα μαγειρικά “άρπα κόλλα”. Δεν χρειάζονται λόγια και άλλα σχόλια, φρέσκες μπάμιες απ’ τη λαϊκή ή το μανάβη σας χρειάζονται και υπομονή. Μεσημέρι και βράδυ η οικογένεια θα απολαύσει ένα γευστικότατο, μαμαδίστικο φαγάκι απ’ τα χεράκια σας.
Υλικά (4-6 μερίδες)
- 1 κοτόπουλο
- 1 κιλό μπάμιες
- 4-5 ώριμες ντομάτες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 2-3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. πελτέ – προαιρετικά
- Μαϊντανό
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι καγιέν
Εκτέλεση
- Το πρώτο που κάνω είναι να καθίσω σε σκιερή και όμορφη γωνιά του σπιτιού ή του κήπου για να καθαρίσω τις μπάμιες. Θέλουν υπομονή και χρόνο. Με κοφτερό μαχαιράκι κόβω προσεχτικά γύρω γύρω τον κώνο που είναι το κεφαλάκι της μπάμιας. Τις ξεβγάζω μια φορά, τις αραδιάζω σε ταψί, τις αλατίζω και ρίχνω αρκετό ξύδι. Τις ανακατεύω, τις ξαναστρώνω προσεχτικά και τις βάζω στον ήλιο περίπου για μια ώρα.
- Κόβω το κοτόπουλο σε μερίδες, ψιλοκόβω το κρεμμύδι και τα βάζω όλα μαζί σε χαμηλή και πλατιά κατσαρόλα. Αφήνω σε δυνατή φωτιά να φύγουν τα υγρά τους. Περιχύνω με ελαιόλαδο και σοτάρω.
- Κατόπιν ρίχνω τις ψιλοκομμένες ντομάτες με το σκόρδο. Κλείνω την κατσαρόλα, έχοντας βάλει λίγο νερό και βράζω το κοτόπουλο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αλατίζω ελαφριά και ρίχνω και το πιπέρι.
- Όταν γίνει το κοτόπουλο και λίγα υγρά να έχει, το βγάζω απ’ την κατσαρόλα, το τοποθετώ σε πιατέλα και το σκεπάζω ή το βάζω στο θάλαμο του φούρνου.
- Παίρνω τις μπάμιες μου, τις ξεβγάζω καλά, τις στραγγίζω και τις βάζω στη σάλτσα του κοτόπουλου. Αλατίζω και ρίχνω το πιπέρι.
- Όταν γίνουν και οι μπάμιες, βάζω προσεχτικά ανάμεσα τους τα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό. και σερβίρω.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply