• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αυστρία
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ψάρια 0

Φιλέτο πέστροφας με πουρέ κολοκύθας (για τον Φραντς Σούμπερτ)

By Dimitra Cherouvim · On 27/02/2018

Ο συνθέτης της Πέστροφας, της Ωραίας Μυλωνούς και του Ψητού των Γάμων, δεν ήταν πάντα σε θέση να χορτάσει την πείνα του. Η εξαιρετικά αυστηρή παιδική ηλικία του, στο οικοτροφείο όπου ήταν μαθητής-μουσικός και η φτωχική διατροφή της νεότητας του στη Βιέννη, δεν μπόρεσαν να αποζημιωθούν από ωριμότητα ή γηρατειά που χάρηκαν πλούσιο φαγητό, γιατί ο Σούμπερτ πέθανε στα τριάντα ένα του. Η σκέψη του χορτάτου στομαχιού που ικανοποιείται καθημερινά με λαχταριστά φαγητά, θα παραμείνει όνειρο για τον πρόωρα χαμένο συνθέτη. Τα εισοδήματά του ήταν ελάχιστα, το πρόβλημα της στέγης μεγάλο, μαικήνες και προστάτες δεν αναφαίνονται στον ορίζοντα και οι επιτυχίες πρόσκαιρες, δίχως επαύριον…

Η μπύρα συνοδεύει τα λουκάνικα που ήταν η καθημερινή τροφή του, όταν φυσικά έχει να πληρώσει. Όσο για την πέστροφα, είναι να αναρωτηθεί κανείς αν την έκανε τραγούδι για την αιωνιότητα, επειδή δεν μπορούσε να τη βάλει στο τραπέζι του.Όλα αυτά όμως δεν έχουν μεγάλη σημασία, εμείς θα του προσφέρουμε ένα ωραίο γεύμα με φιλέτο πέστροφας.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Μικρό απόσπασμα από το εξαιρετικής έκδοσης βιβλίο ΔΕΙΠΝΟ μετά μουσικής (2017) των εκδόσεων ΕΞΑΝΤΑ. Η μετάφραση είναι της Άννας Γαλανού και η επιμέλεια της Μαρίας Γυπαράκη. Μουσική λοιπόν και γαστρονομία το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου, το οποίο αναφέρεται στις γαστριμαργικές αδυναμίες και τις άγνωστες διατροφικές συνήθειες, δέκα μεγάλων, σπουδαίων συνθετών, που εμπνέουν τον μουσικόφιλο και βραβευμένο με αστέρια Michelin, σεφ Michel Portos ο οποίος  δημιουργεί με πάθος, τριάντα υπέροχες, μοναδικές συνταγές, πηγές των οποίων ήταν οι Μπαχ, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σούμπερτ, Σοπέν, Βέρντι, Ροσσίνι, Μουσόργκσκι, Σατί και Ντυτιγιέ.

 

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 2 φιλέτα πέστροφας
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα του)
  • 1 κιλό κολοκύθα
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αφαιρώ τη φλούδα της κολοκύθας, Ένα μικρό μέρος της το κόβω σε κυβάκια μισού εκατοστού.

  • Την υπόλοιπη την κόβω σε χοντρούς κύβους  και τη βράζω σε χαμηλή φωτιά μαζί με το κομμένο κρεμμύδι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ώσπου να μαλακώσει. Περίπου  15-20 λεπτά.

  • Μόλις βράσει η κολοκύθα την πολτοποιώ, και την ξαναβάζω στη φωτιά προσθέτοντας το σκόρδο πολτοποιημένο και 1 κ.σ. μαργαρίνη. Ανακατεύω ώσπου να φτάσω στην επιθυμητή υφή.

  • Σοτάρω τα κυβάκια της ωμής κολοκύθας και τα αφήνω στην άκρη.
  • Καθαρίζω πολύ καλά και φιλετάρω τις πέστροφες.

  • Σε ένα τηγάνι που έχω ζεστάνει καλά, προσθέτω ελαιόλαδο και τοποθετώ τα φιλέτα της πέστροφας. Ανάλογα με το πάχος τους τα αφήνω 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά, ώσπου να πάρουν χρώμα.

Σερβίρισμα

  • Τοποθετώ τον πουρέ κολοκύθας σε ένα πιάτο, από πάνω τα σοταρισμένα κυβάκια κολοκύθας και λεπτές ροδέλες από το πράσινο μέρος του φρέσκου κρεμμυδιού.
  • Δίπλα στον πουρέ τοποθετώ τα φιλέτα της πέστροφας τα οποία πασπαλίζω με ξύσμα λεμονιού, ανθό αλατιού και πιπέρι.

Καλή σας επιτυχία

αλάτιελαιόλαδοκολοκύθακρεμμυδάκικρεμμύδιλεμόνιπέστροφαπιπέρισκόρδο
Share Tweet

Dimitra Cherouvim

You Might Also Like

  • Ψάρια

    Κολιοί με μελιτζάνες στο φούρνο

  • Ψάρια

    Ξιφίας στη γκριλιέρα

  • Ψάρια

    Λίτσες με λαχανικά στο φούρνο

No Comments

Leave a reply Cancel reply

BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

Κατηγορίες

  • Αβγά
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Γλυκά
  • Γλυκά Κουταλιού
  • Ζαρζαβατικά
  • Ζυμαρικά
  • Ζύμες
  • Θαλασσινά
  • Κέικ
  • Κιμάς
  • Κοτόπουλο
  • Κρέατα
  • Κρέμες
  • Μαρμελάδες
  • Ορεκτικά
  • Όσπρια
  • Παγωτά
  • Πατάτες
  • Πίτες
  • Ρύζια
  • Σαλάτες
  • Σούπες
  • Ψάρια
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Find us on Facebook

  • Ανά Κατηγορία
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Σχετικά

Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License