Φασόλια “σαγανάκι” φούρνου

Όχι ένα, ούτε δυο, ούτε τρία… αλλά πέντε κιλά… μικρόσπερμα φασόλια σε μια όμορφη σακούλα, δώρο της κουμπάρας, απ’ το φίλο παραγωγό κάπου στη Βοιωτία. Και σε ερωτώ… πόσες ποια φασολάδες να κάνεις κατακαλόκαιρο; Πόσες πιαζ σαλάτες να φτιάξεις; Άσε που χάρισα με τη σειρά μου δυο μισόκιλα και πάλι πολλά στο ντουλάπι.

Ξεκινάω που λες από το προηγούμενο βράδυ να μουλιάσω 200 γρ. φασόλια, για άλλη μια φορά, για σαλάτα πιαζ, ναι, ναι στα εύκολα. Φτάνει η ώρα που πρέπει να τα βράσω… και τσουπ η φλασιά ανοίγοντας το ψυγείο. Στο πάνω πάνω ράφι ένα δοχείο με τρίμα φέτας για σπανακοτυρόπιτα και πιο κάτω πολλές ντομάτες σε αναμονή.

Ειλικρινά δεν μπορώ να εξηγήσω τους συνειρμούς, δεν μπορώ να εξηγήσω τις διαδρομές των νευρώνων του εγκεφάλου που με οδήγησαν σ’ αυτό το απλό αλλά γευστικότατο πιάτο. Θα μου πεις βέβαια… “μα και οι γίγαντες, κάπως έτσι δεν γίνονται;”
Ε, λοιπόν, κάπως έτσι… δεν γίνονται! Εδώ παιδί μου φτιάξαμε μια σάλτσα πικάντικη, πυκνή, γευστική όπως παλιά… τι μόδα κι’ αυτή… γαρίδες σαγανάκι. Φτιάχνω λοιπόν μια καταπληκτική πικάντικη σάλτσα, βουτάω τα βρασμένα φασολάκια μου, ρίχνω τρίμα (καλά μοιάζει με ποπ κορν στη φωτογραφία) έξτρα ελαιόλαδο από πάνω, ψιλοκομμένος μαϊντανός και…

παρακαλώ κοπιάστε!
Πρέπει να τα φτιάξετε οπωσδήποτε! Ανήκουν στην κατηγορία… τα εύκολα, τα γευστικά, τα οικονομικά… τα καλοκαιρινά!

Υλικά

  • 200 γρ. φασόλια μικρά ή μεσαία σε μέγεθος
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • Φέτα σε τρίμα ή κάντε την εσείς τρίμα…
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. βεγκέτα  ή ζωμό λαχανικών
  • Λεμονοπίπερο
  • Μείγμα μπάρμπεκιου
  • Κουρκουμά για χρυσοκόκκινο χρώμα
  • Αλάτι… καθόλου!
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο – πάντα αναδεικνύει τα λαδερά

Διαδικασία

  • Μουλιάζω από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια και την επομένη τα βράζω σε καθαρό κρύο νερό, ώσπου να μαλακώσουν.
  • Για τη σάλτσα, πολτοποιώ τις ντομάτες, ξεφλουδισμένες, έχοντας προσθέσει στο μούλτι ελαιόλαδο και όλα τα μπαχαρικά.

  • Αρχικά, σοτάρω σε τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τα σκόρδα σε αρκετό ελαιόλαδο. Προσθέτω στο καυτό λάδι την πολτοποιημένη ντομάτα. Ανακατεύω και σε 2-3 λεπτά η σούπερ σάλτσα έτοιμη. Θα το πω για άλλη μια φορά… ο πιο εύκολος τρόπος για γρήγορη σάλτσα… ντομάτα σε καυτό ελαιόλαδο με κρεμμύδι ή σκόρδο.

  • Σε ανάλογου μεγέθους ταψί, ανακατεύω τα βρασμένα φασολάκια μου με λίγο απ’ το ζουμί τους και τη σάλτσα.

  • Ρίχνω από πάνω τη φέτα και το μαϊντανό.

  • Ψήνω στον αέρα 250 βαθμούς -πάντα προθερμασμένος ο φούρνος- για περίπου 25-30 λεπτά.

Καλή σας απόλαυση… η επιτυχία σίγουρη!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *