αβγά φούρνου τα μεσογειακά

Θα μου πεις τώρα… γιατί μεσογειακά τα αβγά σου; Μα θέλει και ρώτημα; Καλοκαίρι γαρ, υπέροχες, υπαίθριες κατακόκκινες ντοματούλες, πολλά φρέσκα μυρωδικά απ΄τις γλάστρες, ελιές πράσινες ροδελίτσες και η γνωστή μας απ’ τη γειτονική χώρα, μοτσαρέλα. Είναι ή δεν είναι τα απόλυτα μεσογειακά προϊόντα; Βάλε και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Όλα αυτά μια σούμα και στη μέση να πρωταγωνιστούν τα αβγά μας. Τα συνόδευσα με σοταρισμένα κρασοσκορδάτα μανιτάρια. Έτσι απλά και γρήγορα. Άντε όλα στα είπα.

Υλικά (για δυο μερίδες)

  • 3 ή 4 αβγά
  • 4 ώριμες ντομάτες
  • 1 μπαλάκι μοτσαρέλα
  • Πράσινες ελιές ροδελίτσες, υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ χύμα.
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Βασιλικό, δυόσμο και ρίγανη, όλα φρέσκα

Παρασκευή

  • Αποφλοιώνω τις ντομάτες και τις κόβω σε καρεδάκια ή στο μούλτι. Πολτοποιώ τις σκελίδες σκόρδου. Τα βάζω στο τηγάνι και αφήνω σε σιγανή θερμοκρασία, ανακατεύω μια φορά και αφήνω τις ντομάτες να στεγνώσουν. Στο τέλος ρίχνω ελαιόλαδο, ποσότητα κατά βούληση. Αλατοπιπερώνω.

  • Σε ένα μικρό πυρέξ ή ό,τι ταψάκι έχετε, τακτοποιώ τις ελίτσες (κακώς που δεν έβαλα πιο πολλές, δίνουν απίστευτη γεύση) και στρώνω από πάνω την έτοιμη σάλτσα.

  • Σπάω με προσοχή τα αβγά πάνω από τη σάλτσα και μοιράζω τη μοτσαρέλα ανάμεσα στα αβγά σε μικρά κομμάτια. Αλατοπιπερώνω ελαφρά.

  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, αέρα στους 250 βαθμούς, ενδιάμεσα ανακατεύω μια φορά το ασπράδι, περίπου για δέκα λεπτά και μετά ανεβάζω το πυρέξ στο γκριλ και αφήνω ώσπου να γίνουν τα αβγά και να λιώσει η μοτσαρέλα. Βγάζω από το φούρνο και πασπαλίζω με ψιλοκομμένο βασιλικό, δυόσμο και ρίγανη.

  • Σερβίρω στα πιάτα προσθέτοντας επιπλέον ελαιόλαδο. Συνοδεύω τα αβγά με κρασοσκορδάτα μανιτάρια.

Καλή σας επιτυχία και καλύτερη όρεξη

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *