Αρνάκι γιουβέτσι στο φούρνο

Κυριακή μεσημέρι, το τραπέζι έτοιμο να υποδεχτεί όλη την οικογένεια.  Και τι έχει ετοιμάσει με κέφι και χαρά η  μοναδική Ελληνίδα μάνα?!
_Σούσι ! Λέει η Ελένη.
_Παέλια ! Λέει η Σοφία.
_Καραμελωτά μπουτάκια κοτόπουλο με εστραγκόν και sauce  chimichurri ! Λέει η Βίβιαν.
_Κορίτσιααααα  … συνέλθετε ! Λέω εγώ.

la-familia-or-the-family-victoria-de-almeida
The family – Victoria De Almeida

Κυριακή μεσημέρι, μετά από πολύ καιρό να μαζευτεί η οικογένεια και γω να πελαγοδρομώ σε  διεθνή μαγειρικά ύδατα? Αν είναι δυνατόν!
Δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός, καμιά δεύτερη σκέψη.  Αρνάκι με μανέστρα  στο φούρνο.  Άσε που έχουμε να φάμε αρνί απ το Πάσχα, άσε που αυτό το νόστιμο και ζουμερό φαγάκι μου θυμίζει τα δικά μου μικράτα, όταν Κυριακή μεσημέρι μαζευόταν το σόι πότε στην  κουζίνα της θείας Ζαφειρώς , πότε της θείας Ελένης και πότε στην κουζίνα της μάνας μου για να το απολαύσουμε και μαζί να χαρούμε αυτές τις όμορφες συγκεντρώσεις μας.

Και μετά σύσσωμη η πιτσιρικαρία για απογευματινό σινεμά. ΣΙΝΕ ΕΛΒΕΤΙΑ το χειμώνα, ΣΙΝΕ ΕΡΜΗΣ το καλοκαίρι.

Αν και σεις έχετε καιρό να το φτιάξετε, μη διστάζετε. Βάλτε το στο πρόγραμμα. Για έναν περίεργο λόγο αυτό το απλό και νόστιμο φαγάκι, ζεσταίνει  την ατμόσφαιρα μεταξύ των συνδαιτυμόνων, ηρεμεί το πεινασμένο στομάχι και χαλαρώνει  σώμα και πνεύμα.

Υλικά

  • Ένα αρνίσιο μπουτάκι γύρω στο 1 1/2 κιλό
  • 1/2 κιλό κριθαράκι χοντρό
  • 3-4 ντομάτες ώριμες
  • Μερικές λιαστές ντομάτες
  • 1 μεγάλη κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • Μερικές σκελίδες σκόρδο
  • Μια πιπεριά (ας είναι και αυτή η ξεχασμένη και μαραμένη στο συρτάρι του ψυγείου)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο και λίγη πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή

20140629_0006Εκτέλεση

  1. Πλένω καλά το αρνίσιο μπουτάκι, το τρυπώ σε μερικά σημεία και βάζω τις σκελίδες σκόρδου.
  2. Το τοποθετώ σε βαθύ ταψί.
  3. Ψιλοκόβω τις ντομάτες, τις λιαστές και το κρεμμύδι.
  4. Ανακατεύω σε δυο ποτήρια ζεστό νερό τον πελτέ και μαζί με τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τα ρίχνω όλα πάνω απ το μπουτάκι.
  5. Περιχύνω με μισό φλ. ελαιόλαδο.
  6. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω και την πάπρικα και ανακατεύω απαλά όλα τα υλικά πάνω απ το κρέας.
  7. Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και σιγοψήνω στους 2οο βαθμούς ώσπου να γίνει το αρνάκι. Περίπου δύο ώρες. Ενδιάμεσα προσθέτω νερό αν χρειαστεί και γυρίζω το κρέας και απ την άλλη πλευρά.
  8. Βγάζω το ταψί απ το φούρνο, αφαιρώ το μπουτάκι, προσθέτω ζεστό νερό και το κριθαράκι.
  9. Ανακατεύω καλά το κριθαράκι με τα υγρά και το βάζω στο φούρνο να βράσει περίπου για 15-20 λεπτά.
  10. Λίγο πριν γίνει το κριθαράκι, βάζω ξανά και το μπουτάκι μέσα στο ταψί, ώστε να δέσουν όμορφα.
  11. Σβήνω το φούρνο, το αφήνω λίγο ακόμα ώσπου να τραβήξει τα υγρά αλλά όχι να στεγνώσει και το βγάζω.
  12. Σερβίρω ζεστό και “μελάτο” και καλή μας όρεξη!!

20140629_0011 20140629_0017 20140629_0018 20140629_0025Tip

  • Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε στην αρχή του ψησίματος  ένα αλουμινόχαρτο πάνω απ το μπουτάκι, ώστε να ψηθεί σιγά σιγά, χωρίς το φόβο να αρπάξει το κρέας και μέσα να είναι άψητο. Προς το τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε το κρέας μισή ώρα ώστε να ροδίσει.

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *