Χοιρινή σπάλα με μπύρα και λεμόνια

Την είδα και σχεδόν και καθ’ υπερβολή την ερωτεύτηκα. Η αλήθεια αμέσως τη φαντάστηκα τακτοποιημένη στο μεγάλο βαρύ μαντεμένιο ταψί μου, παρέα με πατατούλες πάντα κομμένες κυδωνάτες! Εντάξει λεμόνια… πάντα και παντού, κάτι όμως έπρεπε να προσθέσω για τη διαφορά.
Ήταν και το τραπέζι με παιδιά κι’ εγγόνια και δε σήκωνε δεύτερη σκέψη… κάτι σπέσιαλ, περιποιημένο και γευστικότατο έπρεπε να προσφέρω στα αγαπημένα πρόσωπα. Και ναι πέτυχε και σε χρώμα και σε ψήσιμο και σε γεύση!
Και ναι το μάτι μου στο ανοιχτό ψυγείο με τα κρέατα, έκανε φόκους στο σωστό κομμάτι. Φρεσκότατο, τρυφερό, γευστικότατο το πιάτο της χοιρινής σπάλας στο μεσημεριανό μας χαρούμενο και γιορτινό τραπέζι.

Υλικά (8-10 άτομα)

  • 2.300 χοιρινή σπάλα
  • 1.500 πατάτες μεσαίο μέγεθος, σχήμα οβάλ για να κοπούν όμορφα κυδωνάτες
  • 2 μεγάλα λεμόνια
  • 3/4 από μια μικρή μπύρα
  • Πολλές σκελίδες σκόρδου
  • Ελαιόλαδο
  • Ρίγανη
  • Πάπρικα καπνιστή
  • Βεγκέτα
  • Πικάντικη μουστάρδα

Διαδικασία

  • Καθαρίζω και κόβω τις σκελίδες σε μακρόστενα κομμάτια και τα χώνω στη σπάλα. Κόβω τις πατάτες κυδωνάτες. Αποδεδειγμένα οι πατάτες με αυτό το κόψιμο, ψήνονται τέλεια και γίνονται νοστιμότατες.

  • Τακτοποιώ το κρέας και τις πατάτες στο ταψί. Περιχύνω με ένα μείγμα φτιαγμένο απ’ το ελαιόλαδο, το χυμό απ’ τα λεμόνια, τη βεγκέτα, τη ρίγανη και τη μουστάρδα. Ανακατεύω καλά. Ρίχνω και τη μπύρα.

  • Σκεπάζω το ταψί με το καπάκι του και ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο για τρεις ώρες στις αντιστάσεις στους 170. Μετά τις τρεις ώρες ψήνω για μισή ώρα ώσπου να ροδίσει το κρέας, το αφαιρώ και ψήνω τις πατάτες ώσπου να χρυσίσουν στο γκριλ.

  • Τέλος τακτοποιώ το κρέας ανάμεσα στις πατάτες και σερβίρω με πλούσια σαλάτα και κρύες μπύρες.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *