Σπαλομίτα κοκκινιστή

450973745Ένα από τα πιο μαλακά, άπαχα και γευστικά κομμάτια του μοσχαριού είναι και η σπαλομίτα. Προέρχεται  από την σπάλα του ζώου, όπως επίσης το σπαλάκι, το χτένι και το νουά. Γίνεται και στο φούρνο και στην κατσαρόλα. Συνήθως  το κομμάτι αυτό το χρησιμοποιώ μαγειρευτό, γιατί ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει. Η τρυφεράδα του έχει και το πλεονέκτημα ότι το συγκεκριμένο κομμάτι κρέατος μαγειρεύεται πολύ πιο γρήγορα από άλλα μέρη του μοσχαριού. Ιδανικό για λεμονάτο, μοναδικό για κοκκινιστό όπως στη σημερινή μου συνταγή.
Θέλει λίγη προσοχή στην αρχή του μαγειρέματος, γιατί πρέπει να βγάλουμε τον αφρό που δημιουργείται όπως σε όλα τα βραστά άλλωστε. Το πρώτο μισάωρο με ανοιχτή κατσαρόλα, ώσπου να αφαιρέσουμε όλο τον αφρό, γιατί αλλιώς ξεχειλίζει και μετά σε χαμηλή θερμοκρασία και με σκεπασμένο το σκεύος μας. Μια λέξη μπορεί μόνο να περιγράψει τη γεύση του. Λουκούμι! Σερβίρεται με ρύζι, ζυμαρικά κάθε είδους,  πατάτες τηγανιτές ή πατάτες πουρέ.

Υλικά (8-10 μερίδες)

  • Μία σπαλομίτα γύρω στα 1.200-1.400 γρ.
  • 4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 4-5 κρεμμύδια
  • 2 μεγάλα καρότα
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • Μερικές σκελίδες σκόρδου
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο

20150825_0004

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε χοντρά κομμάτια. Καθαρίζω και τις σκελίδες.
  2. Ξεφλουδίζω τις ντομάτες και τις ψιλοκόβω με το μαχαίρι.
  3. Πλένω καλά το ματσάκι σέλινου και το αφήνω όπως είναι.
  4. Τα δύο καρότα καλό είναι να καθαριστούν την ώρα που θα μπουν στην κατσαρόλα.
  5. Αφού τακτοποιήσω όλα τα λαχανικά μου, κόβω και τη σπαλομίτα σε χοντρούς κύβους.

20150825_0008

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζω τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδου. Ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρω ελαφρώς για 2-3 λεπτά.
  2. Προσθέτω τα κομμάτια της σπαλομίτας, ανακατεύω καλά, περιμένω να πάρει λίγο χρώμα και προσθέτω 1-2 ποτήρια ζεστό νερό. Με το που πάρει βράση το φαγητό (με ανοιχτή κατσαρόλα, αλλιώς θα ξεχειλίσουν τα ζουμιά) αρχίζω και αφαιρώ τον αφρό. Θα χρειαστούν αρκετά λεπτά ώσπου να φύγει ο αφρός, τότε και μόνο τότε σκεπάζω την κατσαρόλα μου. Μαγειρεύω σε χαμηλή θερμοκρασία.

20150825_0009 20150825_0012 20150825_0014

  1. Περίπου στη μία ώρα προσθέτω τη ντομάτα, ολόκληρο το ματσάκι του σέλινου, το ξυλάκι της κανέλας και τα δυο καρότα, τα οποία καθαρίζω λίγο πριν μπουν στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά.

20150825_0017

  1. Αλατίζω το φαγητό, ρίχνω το πιπέρι και συνεχίζω το μαγείρεμα περίπου για άλλη μισή ώρα, ώσπου να  σιγουρευτώ ότι το κρέας έχει μαλακώσει όπως το θέλω και έχει δέσει και η γευστικότατη σάλτσα του.

20150825_0025

Συμβουλές

  • Στο φαγητό μπορείτε να βάλετε και περισσότερες ντομάτες, τώρα που είναι στο φόρτε τους, καθώς και κρεμμύδια. Θα σας δώσουν μια πιο πλούσια σάλτσα.
  • Τα καρότα και το σέλινο δίνουν μια ιδιαίτερη και χαρακτηριστική γεύση στο φαγητό. Μη φοβηθείτε να τα προσθέσετε και μάλιστα αρκετό σέλινο.
  • Καλό είναι να έχουν φύγει τα νερά της σάλτσας, να έχει γίνει πηχτή και αν χρειαστεί ή νομίζετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο επιπλέον ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *