Κοτόπουλο γεμιστό στο φούρνο.

chicken_tomatoΤι θα λέγατε για ένα απλό, γνωστό και πολύ αγαπημένο στην ελληνική οικογένεια φαγητό? Εδώ είμαστε λοιπόν, να επαναλάβουμε μια συνταγή που έχει μαγειρευτεί χιλιάδες φορές στην ελληνική κουζίνα και πάντα πετυχημένα!
Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες. Σκέφτομαι όμως ότι θα ήταν κοινότυπο και ίσως βαρετό να σας περιγράψω μια συνταγή τόσο οικεία και γνωστή σε όσους ασχολούνται με τη μαγειρική, αλλά και σε όσους την έχουν γευτεί πολλές πολλές φορές και μάλιστα απ την παιδική ηλικία.

Γι αυτό και θα σας την δώσω με κάποια  μικρή και εύκολη αλλαγή, όπως είναι η προσθήκη της γέμισης, που θα την κάνει ακόμα πιο νόστιμη και ενδιαφέρουσα. Θέλει βέβαια κάποιο χρόνο για την αλμυρή γέμιση, αλλά έτσι θα πάρετε τα εύσημα της οικογένειας ή των φίλων που θα την απολαύσουν. Ο πλήρης  τίτλος της συνταγής,   θα μπορούσε να είναι…και είναι βεβαίως.

Κοτόπουλο κοκκινιστό, με αλμυρή γέμιση και κυδωνάτες πατάτες στο φούρνο.
Για να δούμε λοιπόν τι απλά πράγματα έχουμε να κάνουμε.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο και τα εντόσθια του
  • 1-2 κιλά πατάτες
  • 4-5 ώριμες ντομάτες
  • 5-6 σκελίδες σκόρδου
  • 1 μπολάκι με διάφορα τυριά κομμένα σε κυβάκια
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 αβγά  (το ένα να είναι βρασμένο σφιχτό)
  • 2-3 κ.σ. παξιμάδι τριμμένο (ή και φρυγανιά, ότι έχετε)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο
  • Ρίγανη

20140904_0002 Εκτέλεση

  1. Πλένω καλά το κοτόπουλο και το βάζω στο ταψί.
  2. Καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδου, τις κόβω στη μέση και τις χώνω στο στήθος και τα μπούτια του κοτόπουλου.
  3. Καθαρίζω και κόβω σε κυβάκια τις ντομάτες, το βρασμένο αβγό και τα κρεμμυδάκια.
  4. Κόβω τις πατάτες κυδωνάτες, μακρόστενες.
  5. Για τη γέμιση τώρα, βάζω σε ένα τηγάνι  ελαιόλαδο και τα κρεμμυδάκια να μαραθούν για 2-3 λεπτά.
  6. Προσθέτω τα συκωτάκια και το κομμένο σε κυβάκια αβγό και  ανακατεύω απαλά.
  7. Προσθέτω το τριμμένο παξιμάδι, ανακατεύω και σβήνω τη φωτιά.
  8. Με σβησμένη τη φωτιά, προσθέτω το ωμό αβγό, το αλατοπίπερο και τέλος τα τυριά.
  9. Με τη θερμότητα του τηγανιού όλα τα υλικά θα δέσουν όμορφα και χωρίς να γίνουν ένας χυλός.
  10. Με ένα κουτάλι και προσεχτικά γεμίζω την κοιλιά του κοτόπουλου. Κλείνω με μια οδοντογλυφίδα.
  11. Τακτοποιώ τις πατάτες στο ταψί, ρίχνω την ψιλοκομμένη ντομάτα και αλατοπιπερώνω.
  12. Προσθέτω 2 φλυτζάνι νερό, περιχύνω με ελαιόλαδο και πασπαλίζω με τη ρίγανη.
  13. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, σε σιγανή θερμοκρασία περίπου για 2 ώρες, ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

20140904_0007 20140904_0009 20140904_0012 20140904_0014 20140904_0016 20140904_0019Tips

  • Για έναν περίεργο λόγο οι πατάτες κομμένες κυδωνάτες γίνονται πάντα πιο νόστιμες.
  • Αν θέλετε στη μέση του ψησίματος και όταν θα χρειαστεί να προσθέσετε νερό, γυρίζετε το κοτόπουλο και απ την πλάτη για να ροδίσει και αυτή. Και λίγο πριν το τέλος ξαναγυρίζετε το κοτόπουλο απ τη μεριά του στήθους.
  • Η ποσότητα της γέμισης που σας δίνω είναι ακριβώς όση χρειάζεται για ένα κοτόπουλο του κιλού και κάτι παραπάνω.
  • Η γέμιση αυτή είναι φανταστική, φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε.

Καλή επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *