Χτένι μοσχαρίσιο ραγού

pasta-types-art-poster-printΚαρότα, σέλερι, σκόρδα, ξερά κρεμμύδια, ντομάτες, τα βασικά λαχανικά για να φτιάξουμε μια κλασική συνταγή ραγού. Οπωσδήποτε κανέλα ξυλάκι, μπαχάρια, πολύχρωμα πιπέρια, μοσχοκάρφια τα λεγόμενα και γαρύφαλλα, τα μπαχαρικά που θα μας δώσουν το ιδιαίτερο άρωμα του φαγητού μας. Τι μένει για το τέλος; Μα η επιλογή του κρέατος  που θα δέσει όλα τα παραπάνω απλά υλικά για να  μας δώσουν μια υπέροχη γευστική  σάλτσα με την οποία θα συνοδεύσουμε κυρίως κάθε είδος πάστα που θα προτιμήσουμε για το πιάτο μας. Για το συγκεκριμμένο ραγού επιλέγω το χτένι. Ένα μοσχαρίσιο κομμάτι από τη σπάλα, απίστευτα τρυφερό,  πλούσιο σε κολλαγόνο λόγω του συνδετικού ιστού που περιέχει, που το καθιστά όχι μόνο μαλακό στο τέλος του σχετικά σύντομου μαγειρέματος του, αλλά και μοναδικά γευστικό. Ιδανικό φαγητό για Κυριακάτικες χειμωνιάτικες, μεσημεριανές συγκεντρώσεις, γύρω από ένα καλοστολισμένο, φροντισμένο τραπέζι.

Υλικά ( 6-8 άτομα )

  • 1 Kg. μοσχαρίσιο χτένι κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ (ή φρέσκια ντομάτα σε καλοκαιρινή περίοδο)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • Αρκετές σκελίδες σκόρδου
  • 2-3 καρότα
  • Μερικά κλωνάρια σέλερι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Καμιά δεκαριά κόκκους μπαχάρι
  • Πολύχρωμα πιπέρια σε κόκκους
  • Μερικά μοσχοκάρφια-γαρύφαλλα
  • Αλατοπίπερο
  • Παρθένο ελαιόλαδο

20151208_0005

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω 2-3 δάχτυλα νερό να βράσει, ώστε να ζεματίσω τα κομματάκια του κρέατος για 3-4 λεπτά, ώσπου να βγάλουν τον αφρό τους. Σουρώνω το κρέας και αφαιρώ με κουτάλι όσα  υπόλοιπα  αφρού έχουν παραμείνει.
  2. Βάζω τώρα καθαρά τα κομματάκια του κρέατος σε πλατιά κατσαρόλα, ρίχνω ελαιόλαδο και σοτάρω για πολύ λίγο. Προσθέτω λίγο ζεστό νερό και αφήνω το κρέας να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία περίπου για μισή ώρα.
  3. Όση ώρα βράζει το κρέας, καθαρίζω όλα τα λαχανικά και καρφώνω πάνω στο κρεμμύδι τα γαρύφαλλα.
  4. Μετά τη μισή ώρα που βράζει το κρέας προσθέτω όλα τα λαχανικά, τα ντοματάκια κονκασέ και ένα περίπου ζεστό νερό, όχι παραπάνω.
  5. Αφήνω το κρέας με τα λαχανικά να βράσει περίπου 1 ώρα, σε χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και κυρίως να δέσει η σάλτσα του.

20151208_0009 20151208_0010 20151208_0016 20151208_0020 20151208_0025

Tip

  • Το ραγού και σύμφωνα με την ιταλική παράδοση συνοδεύει κυρίως ζυμαρικά. Αυτό βεβαίως δεν μας δεσμεύει από το να το σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες πουρέ.

Καλή σας επιτυχια

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *