Χταπόδι μελωμένο κοκκινιστό (της Γκέλυς)

Το χταποδάκι πάει με τα οχτώ, με την κόκκινη σάλτσα του, το κόκκινο κρασί του, τη δάφνη του. Πάει επίσης με την Άνοιξη, τα λουλούδια, την εξοχή, τα εξοχικά και κυρίως πάει με την Καθαρά Δευτέρα και το βαθύ γαλάζιο του πιάτου, του ουρανού και της θάλασσας. Επίσης σετάρει εξαιρετικά με την Γκέλυ, το σπιτικό της, για την ακρίβεια το κτήμα της, την απίστευτη θέα του και βεβαίως πάει με την καλή παρέα της ημέρας.

Η συνταγή απλή που γίνεται όμως γευστικός θησαυρός και φυλάσσεται κειμήλιο στις δαιδαλώδεις αποθήκες της μνήμης, όταν στο φτιάχνει και στο προσφέρει η αγαπημένη και από χρόνια και καρδιάς, φίλη Γκέλυ.

Για άλλη μια φορά, γιορτινές μέρες και βρισκόμαστε σε νησιωτική εξοχή με αγαπημένους φίλους, να απολαύσουμε τις άδολες ανθρώπινες σχέσεις, τα υπέροχα πιάτα της οικοδέσποινας, την ανοιχτή αγκαλιά του οικοδεσπότη Γιώργου, των αγαπημένων Στάθη και Λένας και βεβαίως την παρέα του μικρόσωμου και παιχνιδιάρη Βαλεντίνου που χώνεται ανάμεσα στα πόδια μας για να συμμετέχει και αυτός στην χαρά της Καθαράς Ημέρας.

Η συνταγή για να πετύχει θέλει τα παρακάτω υλικά, την ακριβή παρασκευή της, αλλά κυρίως θέλει αγάπη προς αυτούς που θα προσφερθεί αυτό το πιάτο με τα χρώματα, τα αρώματα και τα γευστικά ερεθίσματα όταν θα το απολαμβάνετε εσείς και οι ομοτράπεζοι σας.

Υλικά (για 6-8 άτομα)

  • 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
  • 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη (και όχι στο μούλτι)
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 2-3 φύλλα δάφνη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού γεμάτο, τα 3/4 κόκκινο κρασί, το 1/3 ξύδι
  • Αλάτι, πιπέρι, μια τσιμπιά ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Βάζω το χταπόδι σε κρύο νερό για να βράσει σε χαμηλή φωτιά, όσο να γίνει αλλά να κρατάει. Το βγάζω από την κατσαρόλα και το κόβω σε χοντρά κομμάτια.
  • Το βάζω μαζί με τα χοντροκομμένα κρεμμύδια στην κατσαρόλα με αρκετό ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά και το σοτάρω καλά.
  • Το σβήνω με το κρασί και το ξύδι, αφήνω να περάσουν 2-3 λεπτά και ρίχνω αμέσως την τριμμένη ντομάτα με όλα τα καρυκεύματα. Προσθέτω ελάχιστο νερό και το αφήνω να σιγοβράσει ώσπου να δέσει η σάλτσα του.

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *