Σουβλάκια από χοιρινό φιλέτο

Stevyn Colgan- Meat and Two Veg
Stevyn Colgan- Meat and Two Veg

Το σουβλάκι, χαρακτηριστικό ελληνικό και γευστικότατο έδεσμα, φτιάχνεται κυρίως από ψημένα κομμάτια  κρέατος, περασμένα σε καλαμάκι ή μικρή μεταλλική σούβλα, εξ ου κι η ονομασία του.
Είναι γνωστό απ την αρχαιότητα με την ονομασία  κάνδαυλος, το οποίο συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο. Σερβιριζόταν δε με ζουμί  (Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί).

Το σουβλάκι από εντόσθια αναφέρεται σε ρωμαϊκά κείμενα του 1ου αιώνα μ.Χ. αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά την άλωση, μικροπωλητές πωλούσαν στους δρόμους, εκτός από φρούτα και λαχανικά,  σουβλάκια με πίτα.

 Το συναντάμε όμως και στις μέρες μας, σε όλες τις αγορές του κόσμου και ιδιαίτερα της μαγικής Ανατολής, όπου προσφέρεται σε υπαίθριους και αυτοσχέδιους πάγκους,  από πλανόδιους ψήστες. Είναι ένα ασφαλές, φθηνό και γευστικότατο έδεσμα για τον ταξιδιώτη που θέλει να δοκιμάσει και την απλή, καθημερινή μαγειρική  της χώρας,  την οποία επισκέπτεται.

Φτιάχνεται κυρίως από χοιρινό κρέας ή  κοτόπουλο.  Η πιο οριεντάλ  εκδοχή του είναι από αρνίσιο κρέας,  με πολλά μπαχαρικά. Τελικά όμως, το σουβλάκι όπως και να’ναι έχει παντού μόνο φίλους.

 

Υλικά

  • 1 χοιρινό φιλέτο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 10-12 τοματίνια
  • ρίγανη

20131215_0001

Μαρινάδα

  • 1 κ.γ.  ξύσμα λεμονιού
  • 2 κ.γ.  ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα

20131215_0007

Εκτέλεση

  1. Κόβω κατά μήκος το φιλέτο σε λωρίδες.
  2. Χτυπώ καλά  όλα τα υλικά της μαρινάδας.
  3. Τοποθετώ τις χοιρινές λωρίδες σε μπολ και τις περιχύνω με τη μαρινάδα που έφτιαξα.
  4. Βάζω το μπολ στο ψυγείο για περίπου 30-40 λεπτά.
  5. Κόβω τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια.
  6. Παίρνω  ένα καλαμάκι  και περνάω την άκρη μιας χοιρινής λωρίδας.
  7. Στη συνέχεια και εναλλάξ περνάω  όλα τα λαχανικά , πιπεριές, κρεμμύδι, τοματίνια, με ενδιάμεσα  το κρέας.
  8. Βάζω τα σουβλάκια σε λαδωμένο ταψί, περιχύνω με ελαιόλαδο και ρίγανη φρέσκια ή ξερή.
  9. Ψήνω σε γκριλ ή προθερμασμένο φούρνο, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν. Περίπου 20-25 λεπτά.

 

20131215_0010 20131215_0011 20131215_0016 20131215_0020 20131215_0024 20131215_0027

Tips

Για να μην καούν  τα καλαμάκια, τα αφήνω σε νερό να μουσκέψουν καμιά ώρα, ή πριν τα βάλω για ψήσιμο, τυλίγω τις άκρες τους με αλουμινόχαρτο.

Καλή επιτυχία

Comments

One response to “Σουβλάκια από χοιρινό φιλέτο”

  1. ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ

    σουβλάκι για πάντα!!! το νοστιμότερο!!!!μου αρέσει να βλέπω τις δόσεις των μπαχαρικών στα κουτάλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *