Πλιγουρόσουπα λαχανικών + αβγό + Ελπίδα

Διακριτικός αλλά συνεχής χτύπος στην εξώπορτα… τοκ τοκ τοκ…
Κοιτάζω το ρολόι, “τέτοια ώρα, πρωί πρωί, ποιος να είναι;” σκέφτομαι.
“Ανοίξτε παρακαλώ, κρυώνω έξω”. Ακούγεται μια κάπως γλυκιά, γυναικεία φωνή.
“Ποια είστε κυρία;” ρωτάω ανήσυχη.
“Η κυρία Ελπίδα, με ξεχάσατε, έχουμε ραντεβού σήμερα!”
“Κυρία μου νομίζω ότι ήρθατε τουλάχιστον δυο ώρες πιο νωρίς. Δεν έχουμε ετοιμαστεί ακόμα. Το ραντεβού μας είναι για πιο αργά”.
“Ε, είπα να σας κάνω έκπληξη, να σας ντύσω, να σας στολίσω με το λευκό κουστουμάκι που σας φέρνω. Ανοίξτε επιτέλους, θα μιλάμε με μια πόρτα ανάμεσα μας, κρυώνω σας λέω”.

Τι να κάνω, ευγενής γαρ στους τρόπους, ακόμα και στους αυτόκλητους επισκέπτες, ανοίγω την πόρτα. Κοιτάζω την άγνωστη κυρία Ελπίδα από πάνω ως κάτω. Φιλική φάτσα αλλά κάτι δεν μου πάει καλά. Στα λευκά ντυμένη η Ελπίδα.
“Επιτέλους να περάσω μέσα;” ρωτάει τώρα με ποιο έντονο τόνο. “Ελάτε κάντε πέρα, δε θα κάτσω πολύ, ένα ζεστό να πάρω και μετά θα πάρω τους δρόμους”. Με σπρώχνει ή έτσι μου φάνηκε και μπουκάρει μέσα. ” Μμμμ ωραία μυρίζει, τι καλό φτιάνετε;”
Δεν απαντώ… “με συγχωρείτε “ρωτάω τώρα εγώ… “είστε η γνωστή Ελπίδα που πάντα την κάνει τελευταία;” “Μα πως μιλάτε έτσι;” ανταπαντά η Ελπίδα. ” Ανοίγει μια μεγάλη τσάντα και…”Ορίστε και το κουστουμάκι σας, λευκό, κατάλευκο σαν τα χιόνια. Έχω μερικά ακόμα στην τσάντα και ένα φορτηγάκι γεμάτο, βιάζομαι να τα μοιράσω. Τελειώνετε λοιπόν δε θα με κεράσετε; Αλήθεια τι καλό μυρίζει;”
Δεν της απαντώ, προχωράω προς στην κουζίνα, βγάζω ένα τάπερ, γεμίζω με πλιγουρόσουπα, το κλείνω, της το δίνω στο ελεύθερο χέρι και…
“Μπορείτε να πηγαίνετε παρακαλώ… και να μου λείπουν τέτοια ραντεβού και κουστουμάκια και εκπλήξεις που δεν κανόνισα εγώ”.
“Γεια χαρά”, λέει γελώντας ελαφρώς ύποπτα και σαρκαστικά, καθώς την οδηγώ προς την εξώπορτα.. “θα σας ξανάρθω, να είστε σίγουρη ή μπορεί να ξαναέρθει η Υπατία ή η Μήδεια ή κάποια άλλη απ’ τις αδελφές μας, à tout à l’heure”. Πετάει το γαλλικό της ενώ εγώ μένω εμβρόντητη.

Υλικά (κατ’ εκτίμηση)

  • 80-100 γρ. πλιγούρι
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 καρότο
  • Τοματίνια
  • Μέρος κόκκινης πιπεριάς
  • 1 αβγό
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι, κουρκουμά, κύμινο, λεμονοπίπερο – βάζετε ό,τι τραβάει η όρεξη σας.
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 1 μικρό λουκάνικο – μπήκε τελευταία στιγμή έτσι για να γίνει πιο ρουστίκ η σούπα

Διαδικασία

  • Το πρώτο που κάνω είναι να κόψω σε κυβάκια όλα τα λαχανικά + το λουκάνικο.

  • Τα ρίχνω όλα μαζί, με αρκετό ελαιόλαδο στο τηγάνι. Σοτάρω ώσπου να μελώσουν και να δέσουν, περίπου 5-6 λεπτά, έχω ήδη ρίξει και τα μπαχαρικά.


  • Βάζω σε μικρή κατσαρόλα περίπου πέντε φλ.τσ. νερό και μόλις ζεσταθεί ρίχνω το πλιγούρι. Το αφήνω να βράσει γύρω στα πέντε λεπτά. Τότε ρίχνω και όλα τα υλικά του τηγανιού. Αφήνω να βράσουν όλα μαζί άλλα πέντε λεπτέ. Να γίνει η λεγόμενη σύβραση. Κλείνω τη φωτιά και ρίχνω αμέσως το αβγό το οποίο προηγουμένως έχω χτυπήσει. Ανακατεύω καλά ώστε να φανούν οι “κλωστές” του αβγού. Ρίχνω και το χυμό ενός λεμονιού.

  • Σερβίρω με φέτα και ψωμί γιαουρτιού. Μια σούπα εξαιρετική ό,τι πρέπει για μια μέρα γεμάτη “Ελπίδα” και χιόνια. à tout à l’heure.

Καλή σας όρεξη

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *