Πέστροφες με μυρωδικά στη λαδόκολλα

Κάπου στα 1782, ο Γερμανός ποιητής Christian Friedrich Daniel Schubart (καμία σχέση με τον συνθέτη Schubert) παρακολουθούσε μια σκηνή μίσους μεταξύ ενός ψαρά και μιας πέστροφας. Η τελευταία, με την σβελτάδα της, ταλαιπωρούσε τον ψαρά που ήθελε να την έχει στο πιάτο του. Τελικά αυτή υπέκυψε μπρος την πονηράδα του, όταν αυτός θολώνοντας τα νερά του ποταμού, αίφνης την παγίδεψε προς μεγάλη έκπληξη του ποιητή. Έτσι προέκυψε ένα ποίημα 4 στροφών αφιερωμένο στην πέστροφα.

Κάπου στα 1817 ο Αυστριακός συνθέτης Franz Peter Shcubert, αποτύπωσε την όλη σκηνή του ποιήματος στο πεντάγραμμο, γράφοντας ένα τραγούδι (lied) για φωνή και πιάνο και μάλιστα σε 4 ή 5 εκδοχές, ελαφρώς παραλλαγμένες. Όλες αφιερωμένες βεβαίως στο όμορφο αυτό ψάρι την πέστροφα.

Οι παραπάνω αναφορές  είναι από το ενδιαφέρον και περί τέχνης blog, ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ, όπου η JamanFou ..μουσικο-αμπελοφιλοσοφεί με πάσης φύσεως λόγια του αέρα.

Και για του λόγου το αληθές της παραπάνω ιστορίας, έψαξα και βρήκα στο youtube το σχετικό βιντεάκι, μικρό και με όμορφους πίνακες, που σαν παραμύθι και με φόντο τη μουσική του Shcubert μας περιγράφει τις περιπέτειες της πέστροφας που πιάστηκε από τον δόλιο ψαρά στο δροσερό ρυάκι που κολυμπούσε ανέμελα.
Μπορείτε να το απολαύσετε στο τέλος της συνταγής, όπου έκανα και τη σχετική ανάρτηση του youtube.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η πέστροφα, ψάρι του γλυκού νερού, ποταμών και λιμνών, υπήρξε πηγή έμπνευσης και για πολλούς ζωγράφους, παλαιότερους και σύγχρονους κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ασία. Αξιομνημόνευτοι οι πίνακες της Ιαπωνικής σχολής που χαρακτηρίζεται για τις λεπτές, αέρινες και φευγάτες πινελιές της.

eafb40a2a8cbc9ae94597526aff48f07 Ichiryusai-HIROSHIGE-1797-1858-paintings76b Utagawa Hiroshige trout mfa61_leaping_trout_1

Όσο για μας και στην καθημερινότητά μας θα “ζωγραφίσουμε”, μαγειρεύοντας πεντανόστιμες και όχι still life πέστροφες στο φούρνο μας, αρωματισμένες με πολλά πολλά φρέσκα μυρωδικά και τυλιγμένες σε λαδόκολλα.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 2 πέστροφες
  • 1 λεμόνι μικρό
  • Μερικές σκελίδες σκόρδου
  • Μαϊντανό
  • Λεμονοθύμαρο
  • Ρίγανη φρέσκια
  • 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο

20150720_0005

 Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τα ψάρια και τα χαράσσω δυο φορές το καθένα από τη μια πλευρά του.
  2. Πολτοποιώ 2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδου και τις αναμειγνύω καλά, με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψιλοκομμένο λεμονοθύμαρο. Περίπου 2 μεγάλες, γεμάτες κουταλιές της σούπας.
  3. Αυτό το μείγμα  το μοιράζω στα δύο και  το απλώνω  στις κοιλιές των ψαριών.
  4. Αλατίζω τις χαρακιές που έχω κάνει στις πλευρές των ψαριών, βάζω  μέσα από μια λεπτή φέτα σκόρδου και μισή λεπτή φέτα από το λεμόνι.
  5. Κάθε ψάρι θα το βάλω σε ένα λαδωμένο φύλλο λαδόκολλας, θα το σκεπάσω από πάνω με το ένα κλαδάκι δεντρολίβανου και κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης.
  6. Τυλίγω καλά (σαν καραμέλα) τη λαδόκολλα γύρω από κάθε ψάρι και μετά τυλίγω αυτό το πακετάκι με αλουμινόχαρτο, ώστε να μην καεί η λαδόκολλα στη διάρκεια του ψησίματος.
  7. Βάζω τα δυο πακετάκια σε ταψί φούρνου και ψήνω τις πέστροφες για 40 λεπτά στους 220 βαθμούς.
  8. Αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος και προαιρετικά, ανοίγω τα πακετάκια με προσοχή, “στριφώνω” την ανοιγμένη λαδόκολλα με το αλουμινόχαρτο και βάζω τα ψάρια κάτω από το γκριλ για 2-3 λεπτά μόνο, ώστε να πάρουν ένα πιο ροδοκόκκινο χρώμα
  9. Φτιάχνω λαδολέμονο και περιχύνω τις ζεστές πέστροφες, που μόλις έχω βγάλει από το φούρνο.

20150720_0014 20150720_0016 20150720_0017 20150720_0020 20150720_0022 20150720_0025

Καλή σας επιτυχία…και καλή ακρόαση

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *