Πέστροφα με καβουρδισμένα αμύγδαλα

Αν σου αρέσουν τα ταξίδια σε μέρη ορεινά κι’ ονειρεμένα και τα παραμύθια με νεράιδες που μπορεί και να τις συναντήσεις, πρέπει να πας εκεί. Αν σου αρέσουν τα αιωνόβια πλατάνια κατά μήκος ποταμού με πολλές διακλαδώσεις, πρέπει να πας εκεί. Αν τέλος αγαπάς και σου αρέσει να σιγοψιθυρίζεις την “die forelle” του Franz Shoubert, στις όχθες του ποταμού με το ποιητικό όνομα Αροάνιος, πρέπει σίγουρα να πας εκεί. Μα και βέβαια για το περίφημο Πλανητέρο της Αχαΐας σου μιλάω . Αυτόν τον επίγειο παράδεισο που σου προσφέρει απλόχερα τις ομορφιές του και συ θα τις ρουφήξεις με όλες τις αισθήσεις, θα γίνεις ένα με τη φύση, θα αισθανθείς ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που σε περιβάλλουν και θα συνειδητοποιήσεις βαθιά μέσα σου, την ευθύνη που έχουμε απέναντι στο περιβάλλον, γιατί απλούστατα είναι το ίδιο μας το σπίτι.


Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος που θα επισκεφτείς το Πλανητέρο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τις πέστροφες του, τις οποίες όχι μόνο θα τις δεις στις εκεί πεστροφοκαλλιέργειες, αλλά θα τις γευτείς κιόλας σε έναν χώρο καταπράσινο, παραμυθένιο, περιποιημένο, φροντισμένο, λουλουδιασμένο, με μαύρους κύκνους, πάπιες, παγώνια και την ηρεμία που χρειάζεται ο άνθρωπος της πόλης.


Επισκεφτήκαμε λοιπόν το ομώνυμο με την περιοχή μαγαζί, ” Ο Πλανήτερος “, κι’ όταν ρώτησα την προέλευση του ονόματος, ο νεαρός Κος Γιώργος Ράπανος που μαζί με την οικογένεια του διατηρεί την επιχείρηση ιχθυοτροφείο-ταβέρνα, με ενημέρωσε ότι Πλανήτερος ήταν ο πρώτος κάτοικος του χωριού. Ενδιαφέρον.
Πιο ενδιαφέρον όμως είχε το εξαιρετικό φαγητό που κάναμε και που επιμελήθηκε η μητέρα του, Κα Γεωργία Καραμάνου. Εννοείται ότι και τα δυο κυρίως πιάτα που παραγγείλαμε ήταν με πέστροφες, κατ’ ευθείαν απ’ την “πηγή”, του ιχθυοτροφείου τους. Η μια πέστροφα στη λαδόκολλα και η άλλη, αυτή που σας παρουσιάζω, πέστροφα τηγανιτή με καβουρδισμένα αμύγδαλα. Απίστευτη γεύση, απίστευτος συνδυασμός το κάτασπρο, τρυφερό κρέας του ψαριού με τη βουτυρένια γεύση του αμυγδάλου που κάλυπτε όλη την πέστροφα. Ζήτησα απ’ τη φιλικότατη Κα Γεωργία να μου πει ακριβώς τα της  εύκολης παρασκευής του συγκεκριμένου πιάτου. Η σημαντική λεπτομέρεια ήταν το φρέσκο βούτυρο με το οποίο καβούρδισε τα αμύγδαλα που έβγαζαν αυτό το λεπτό άρωμα που ταίριαζε τόσο σωστά με το ψάρι. Οι απλές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες ακολουθούν.

Υλικά (για δυο άτομα)

  • 2 πέστροφες μεσαίο μέγεθος προς μικρό, ιδανικές για τηγάνισμα.
  • Αρκετά χοντροκομμένα αμύγδαλα ή και φιλέ αμυγδάλου
  • Λίγο αλεύρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγο φρέσκο βούτυρο για τα αμύγδαλα
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω τις πέστροφες, τις αλατίζω καλά και τις αλευρώνω. Τινάζω να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τις τηγανίζω σε καυτό ελαιόλαδο, ώσπου να χρυσίσουν και από τις δυο πλευρές τους. Τις τοποθετώ σε χαρτί κουζίνας και τις διατηρώ ζεστές, ώσπου να καβουρδίσω τα αμύγδαλα.
  • Σε μικρό τηγανάκι καβουρδίζω τα αμύγδαλα με το βούτυρο.
  • Τοποθετώ τις πέστροφες στα πιάτα τους και από πάνω ρίχνω τα αμύγδαλα. Τόσο απλό και τόσο γευστικό και αισθητικά όμορφο πιάτο.

Καλή σας επιτυχία

Comments

4 responses to “Πέστροφα με καβουρδισμένα αμύγδαλα”

  1. ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    τα σπάει…✌️✌️✌️μπράβο

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Ευχαριστώ Φωτεινή!

  2. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΕΛΜΗ

    Σαν ψαροφαγος που είμαι λατρεύω αυτές τις συνταγες
    Πάλι με ενθουσιασες
    Μπράβο Δήμητρα θα τη φτιάξω σ ευχαριστουμε

    1. Βάσω μου, χαίρομαι πολύ που μια ιδέα που πήρα και εγώ απ’ την “πηγή” της, σου δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσεις αυτό το ιδιαίτερο εύκολο και γευστικό φαγητό. Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

Leave a Reply to Δήμητρα Χερουβείμ Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *