Πατατοομελέτα με σπαράγγια

Η μια δόση, 250 γρ. από το μάτσο με τα σπαράγγια που είχα αγοράσει από την λαϊκή και τον νοικοκυρεμένο πάγκο του Λάζαρου γίνηκαν μια υπέροχη γκουρμέ σαλάτα. Τα υπόλοιπα 250 γρ. τα είχα φυλάξει στο συρτάρι του ψυγείου μου, σε χαρτοσακούλα, με σκοπό να γίνουν μια ομελέτα. Και έφτασε η ώρα που εγώ μπήκα στην κουζίνα και βγήκαν τα υλικά μου στον πάγκο και άρχισα να “παίζω” το παιχνίδι του αυτοσχεδιασμού για μια ιδιαίτερη ομελέτα, πατατοομελέτα φούρνου για την ακρίβεια, που να κεντρίσει το ενδιαφέρον όχι μόνο το δικό μου, αλλά και της παρέας που θα γεύονταν αυτό το πολύτιμο ανοιξιάτικο αγαθό της φύσης, τα σπαράγγια, πολυεργαλείο της ιατρικής κατά τον Ιπποκράτη, με την λεπτή και ιδιαίτερη γεύση τους, που οι λάτρεις τους τα ψάχνουν όπως οι αντίστοιχοι κυνηγοί μανιταριών, σε μέρη της χώρας μας, μιας και είναι αυτοφυή και οι γνώστες ξέρουν καλά που θα τα ανακαλύψουν. Τα τελευταία χρόνια η οργανωμένη καλλιέργεια τους, πάντα κατά την περίοδο της άνοιξης μας δίνει αρκετά μεγάλες ποσότητες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων γίνεται εξαγωγή. Η αλήθεια είναι ότι τα σπαράγγια είναι ένα ακριβό είδος λαχανικού, όμως έστω και μια φορά αξίζει να πάρει κάποιος ένα μισόκιλο δεματάκι, όπως συνήθως πουλιούνται  και να τα απολαύσει με όποιον τρόπο θέλει. Ευτυχώς στις μέρες μας με τις τόσες πληροφορίες γύρω απ’ την μαγειρική, μπορούμε να βρούμε κάτι που να μας αρέσει. Αποφασίστε το λοιπόν, σίγουρα δεν θα χάσετε. Σίγουρα θα τα απολαύσετε.

Υλικά (για στρογγυλό σκεύος 24 εκ. 4-5 μερίδες)

  • 250 γρ. σπαράγγια
  • 500 γρ. πατάτες
  • 3 αβγά
  • 100-150 γρ. ανθότυρο
  • Ελαιόλαδο
  • 2-3 φύλλα φρέσκου διόσμου
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αφαιρώ περίπου το 1/3 από το κάτω μέρος των κοτσάνιων και τα πετώ. Τα σπαράγγια τα βράζω για 4-5 λεπτά σε αλατισμένο νερό, ώσπου να μαλακώσουν, αλλά να μην λιώσουν. Ανάλογα βέβαια πόσο φρέσκα και λεπτά είναι.Τα στραγγίζω, τα ξεπλένω με κρύο νερό, τα στεγνώνω και τα αφήνω σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα, ώστε να φύγουν όλα τα νερά τους.
  • Καθαρίζω και βράζω τις πατάτες σε αλατισμένο νερό.  Με λίγο γάλα και βούτυρο φτιάχνω ένα σφιχτό πουρέ. Λαδώνω το σκεύος που θα ψήσω την πατατοομελέτα και απλώνω τον πουρέ μου.

  • Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάω τα τρία αβγά με λίγο αλατοπίπερο και τον σπασμένο ανθότυρο. Ψιλοκόβω τα φύλλα του δυόσμου. Ανακατεύω καλά και ρίχνω τα χτυπημένα αβγά πάνω από τον πουρέ.

  • Τακτοποιώ πάνω από την ωμή ομελέτα τα βρασμένα σπαράγγια σε σειρές.

  • Ψήνω την πατατοομελέτα με τα σπαράγγια στον προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις στους 200 βαθμούς, περίπου για 25-30 λεπτά, ώσπου να δω να φουσκώνει και να χρυσίζει η πατατοομελέτα.

  • Περιμένω να κρυώσει λίγο η ομελέτα, την κόβω και την σερβίρω σε τρίγωνα. Ιδανική σαλάτα τα ντοματίνια με σπυράλατο αγγούρι.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *