Ομελέτα φούρνου με baby κολοκυθάκια

Πρωί πρωί στη λαϊκή. Πατάτες, φρούτα, ψάρια, λαχανικά. Το μάτι μου πέφτει στα μπέιμπι κολοκυθάκια. Από μόνα τους είναι μια έμπνευση. Φρεσκοκομμένα, ζωντανά, τραγανά. Ωραίος περιποιημένος πάγκος. Δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Πριν τα πολλά χέρια, περνάει και η ώρα… διαλέγω πρώτα με το μάτι, μετά με αποφασιστικές κινήσεις, μαζεύω πολλά, πολλά μικρά μικρούτσικα κολοκυθάκια. Μη ρωτάς τι γίνονται. Πολλά και ενδιαφέροντα πιάτα. Άσε τις νόστιμες σαλάτες με τα μαριναρισμένα ωμά μικροκολοκυθάκια.
Επιστροφή σπίτι. Στο ψυγείο υπόλοιπα από τους χθεσινούς γίγαντες φούρνου. Ο κύβος ερρίφθη. Το κυρίως φαγητό υπάρχει. Μια κλασική, ζουμερή και με σφιχτές ντομάτες σαλάτα και μια ομελέτα. Τρία αβγά εκεί ψηλά στην πόρτα του ψυγείου, περιμένουν να δουν ποια θα είναι η μοίρα τους.
Μικρά χαριτωμένα μου αβγουλάκια, θα σας παντρέψω με τα μικρά χαριτωμένα μικροκολοκυθάκια μου. Ναι, ναι, πήρα και δυόσμο. Ένα μάτσο μισό ευρώ. Πάει παντού, δε θα πάει και με την ομελέτα μου;! Ξύλα κοπής, μαχαίρια, γαβάθες, αλατοπίπερα, φετούλα η ελληνική και η αγαπημένη, όλα στον πάγκο, όλα θα βοηθήσουν και όλα στα χέρια μου θα πάρουν ζωντάνια και χρώμα πολύ χρώμα.

Τα ντοματίνια… τελευταία στιγμή. Έτσι για να σπάσει η γλυκιά και πικάντικη μονοτονία της ομελέτας.
Η ομελετοσυνταγή μου αυτή, θέλω να έχει πολλούς και καλούς παραλήπτες. Της αξίζει. Την αξίζετε.

Υλικά (για ένα πυρεξάκι 21χ21)

  • 3 αβγά
  • 4 μικροκολοκυθάκια
  • Φέτα
  • 1 κ.σ. χοντροκομμένα ψίχουλα – έβαλα από ξερό ψωμί
  • Δυόσμο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερα + καγιέν
  • Τοματίνια – προαιρετικά μεν – υποχρεωτικά δε για το χρώμα και το styling

Διαδικασία

  • Πλένω και κόβω σε λεπτές φετούλες, ας είναι καλά το μαντολίνο, τα κολοκυθάκια. Τα βάζω σε ταπεράκι και τα μαρινάρω με λίγο ελαιόλαδο. Τα αφήνω ως την ώρα που θα ψήσω την ομελέτα.

  • Το μεσημεράκι και περίπου μισή ώρα πριν το φαγητό, βάζω σε γαβάθα τα τρία αβγά, τα κολοκυθάκια με το λαδάκι τους, τη φέτα, τα αλατοπίπερα, το δυόσμο ψιλοκομμένο και τα χοντροκομμένα ψίχουλα. Ανακατεύω καλά.

  • Βάζω στο πυρεξάκι ελαιόλαδο, περίπου δυο κουταλιές της σούπας και ρίχνω προσεχτικά το μείγμα της γαβάθας. Τακτοποιώ τα τοματίνια κομμένα κατά μήκος, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Εντωμεταξύ έχω ανάψει και το φούρνο για προθέρμανση.

  • Ψήνω στους 350 βαθμούς αντιστάσεις, περίπου 20 λεπτά, ώσπου να χρυσίσει η ομελέτα.

  • Σερβίρω με την αγαπημένη χωριάτικη.

Καλή απόλαυση

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *