Μπατζίνα, παραδοσιακή πίτα Θεσσαλίας

1342274150_621c44fad3Η μπατζίνα είναι μια πανεύκολη, θρεπτική και γευστικότατη κολοκυθόπιτα απ τα μέρη της Θεσσαλίας.  Με παραλλαγές και  με άλλη ονομασία  θα τη βρούμε  σε πολλές περιοχές  της χώρας μας.

Ανήκει και αυτή όπως και πολλά άλλα απλά φαγητά στη λεγόμενη φτωχική κουζίνα.  Η φιλοσοφία της φτωχικής κουζίνας βασίζεται στην ανάγκη που έκανε  τους ανθρώπους απόμακρων περιοχών να εκμεταλλεύονται τα μόνα και ίσως λίγα πρώτα υλικά που είχαν τότε στη διάθεσή τους.

Είναι η ίδια φιλοσοφία και τρόπος ζωής τελικά,  που οδήγησε τους γείτονες μας Ιταλούς στο να “εφεύρουν” χρόνια πολλά πριν, την πασίγνωστη πια σ όλο τον κόσμο πίτσα, ή στην λίγο πιο μακρινή μας Ισπανία  να δημιουργήσουν την παέλια ή παέγια.

Η cucina povera λοιπόν με την εφευρετικότητα, τη φαντασία και ότι υλικά είχαν οι άνθρωποι παλαιότερων και πιο δύσκολων εποχών οδήγησαν στο να φτιαχτούν απλά αλλά υπέροχα πιάτα, που σήμερα πολλά απ αυτά τα βρίσκουμε σε γκουρμέ  εστιατόρια.

Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνεται η μπατζίνα μας, με βασικά πρώτα υλικά τα κολοκυθάκια, τον τραχανά και τη φέτα.

 

Υλικά

  • 1 κιλό κολοκυθάκια (ή το εσωτερικό τους αν έχετε φτιάξει μερικές μέρες πριν κολοκυθάκια γεμιστά)
  • 2 αβγά
  • 1 φλ. καφέ ξινό τραχανά
  • 1/4 φέτα τριμμένη
  •  1/2 φλυτζ. τσαγιού καλαμποκέλαιο
  •  Αλεύρι
  • Λίγο δυόσμο
  • Πιπέρι μαύρο

20140525_0039Εκτέλεση

  1. Τρίβω τα κολοκυθάκια.  ( Στη σημερινή μου όμως συνταγή όπως βλέπετε χρησιμοποιώ το εσωτερικό των κολοκυθιών,  τα οποία λίγες μέρες πριν τα είχα φτιάξει γεμιστά)
  2. Τα αλατίζω, τα αφήνω 1 ώρα και μετά τα στύβω καλά, ώστε να φύγουν τα υγρά τους.
  3. Τα βάζω σε μια λεκάνη, προσθέτω τα δυο αβγά, τον τραχανά, το καλαμποκέλαιο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
  4. Ανακατεύω καλά και προσθέτω σιγά σιγά αλεύρι, τόση ποσότητα ώστε να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.
  5. Προσθέτω μαύρο πιπέρι, πάντα κατά βούληση.
  6. Λαδώνω πολύ καλά με αρκετό καλαμποκέλαιο ένα ρηχό ταψάκι πίτσας και ρίχνω το χυλό μου.
  7. Ραντίζω με λίγο καλαμποκέλαιο το χυλό και βάζω το ταψάκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
  8. Ψήνω για 40-45 λεπτά στους 180 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει η πίτα και να δω ότι έχουν ξεκολλήσει τα άκρα απ το ταψάκι.
  9. Τη βγάζω απ το φούρνο, αφήνω να πέσει η θερμοκρασία της και τη σερβίρω χλιαρή.

20140525_0044 20140525_0046 20140525_0051Tips

  • Αν και όποτε φτιάξετε κολοκυθάκια γεμιστά και δεν χρησιμοποιήσετε όλο το εσωτερικό τους στη γέμιση,  φυλάξτε το στο ψυγείο και προγραμματίστε να φτιάξετε αυτή την γευστικότατη πίτα. Τα τριμμένα κολοκυθάκια διατηρούνται στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο σκεύος 5-6 μέρες.
  • Το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να έχει αρκετό καλαμποκέλαιο στη βάση του, γιατί η πίτα θα το ρουφήξει και κυρίως δεν θα κολλήσει.
  • Η πίτα αν δεν φαγωθεί αμέσως διατηρείται για αρκετές μέρες στο ψυγείο

Καλή επιτυχία

Comments

4 responses to “Μπατζίνα, παραδοσιακή πίτα Θεσσαλίας”

  1. eleni foti

    Δήμητρα, το κάνω και γω αυτό δηλ.από τη γέμιση των κολοκυθιών κάνω περίπου μια γυμνή πιτα!!χωρίς φύλλο!!μόνο βάζω ανθότυρο αντί για φέτα!!!

    1. Μπράβο Ελένη, η αλήθεια στην πίτα αυτή μπορούμε να κάνουμε διάφορες μικρές αλλαγές, ειδικά στα τυριά και να είναι πάντα νοστιμότατη.

  2. Ιφιγένεια Μπερμπέρη

    Καλησπέρα!!!
    Αντί για τραχανά θα μπορούσαμε να βάλουμε κάποιο άλλο υλικό;;;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    Και βέβαια μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον τραχανά με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
    Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο-ερώτηση και την προσοχή στη συνταγή μου.
    Καλή σας επιτυχία!

    1. Και βέβαια μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον τραχανά με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
      Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο-ερώτηση και την προσοχή στη συνταγή μου.
      Καλή σας επιτυχία!

Leave a Reply to Dimitra Cherouvim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *