• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αυστρία
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ορεκτικά, Πίτες 4

Μπατζίνα, παραδοσιακή πίτα Θεσσαλίας

By Dimitra Cherouvim · On 29/05/2014

1342274150_621c44fad3Η μπατζίνα είναι μια πανεύκολη, θρεπτική και γευστικότατη κολοκυθόπιτα απ τα μέρη της Θεσσαλίας.  Με παραλλαγές και  με άλλη ονομασία  θα τη βρούμε  σε πολλές περιοχές  της χώρας μας.

Ανήκει και αυτή όπως και πολλά άλλα απλά φαγητά στη λεγόμενη φτωχική κουζίνα.  Η φιλοσοφία της φτωχικής κουζίνας βασίζεται στην ανάγκη που έκανε  τους ανθρώπους απόμακρων περιοχών να εκμεταλλεύονται τα μόνα και ίσως λίγα πρώτα υλικά που είχαν τότε στη διάθεσή τους.

Είναι η ίδια φιλοσοφία και τρόπος ζωής τελικά,  που οδήγησε τους γείτονες μας Ιταλούς στο να “εφεύρουν” χρόνια πολλά πριν, την πασίγνωστη πια σ όλο τον κόσμο πίτσα, ή στην λίγο πιο μακρινή μας Ισπανία  να δημιουργήσουν την παέλια ή παέγια.

Η cucina povera λοιπόν με την εφευρετικότητα, τη φαντασία και ότι υλικά είχαν οι άνθρωποι παλαιότερων και πιο δύσκολων εποχών οδήγησαν στο να φτιαχτούν απλά αλλά υπέροχα πιάτα, που σήμερα πολλά απ αυτά τα βρίσκουμε σε γκουρμέ  εστιατόρια.

Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνεται η μπατζίνα μας, με βασικά πρώτα υλικά τα κολοκυθάκια, τον τραχανά και τη φέτα.

 

Υλικά

  • 1 κιλό κολοκυθάκια (ή το εσωτερικό τους αν έχετε φτιάξει μερικές μέρες πριν κολοκυθάκια γεμιστά)
  • 2 αβγά
  • 1 φλ. καφέ ξινό τραχανά
  • 1/4 φέτα τριμμένη
  •  1/2 φλυτζ. τσαγιού καλαμποκέλαιο
  •  Αλεύρι
  • Λίγο δυόσμο
  • Πιπέρι μαύρο

20140525_0039Εκτέλεση

  1. Τρίβω τα κολοκυθάκια.  ( Στη σημερινή μου όμως συνταγή όπως βλέπετε χρησιμοποιώ το εσωτερικό των κολοκυθιών,  τα οποία λίγες μέρες πριν τα είχα φτιάξει γεμιστά)
  2. Τα αλατίζω, τα αφήνω 1 ώρα και μετά τα στύβω καλά, ώστε να φύγουν τα υγρά τους.
  3. Τα βάζω σε μια λεκάνη, προσθέτω τα δυο αβγά, τον τραχανά, το καλαμποκέλαιο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
  4. Ανακατεύω καλά και προσθέτω σιγά σιγά αλεύρι, τόση ποσότητα ώστε να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.
  5. Προσθέτω μαύρο πιπέρι, πάντα κατά βούληση.
  6. Λαδώνω πολύ καλά με αρκετό καλαμποκέλαιο ένα ρηχό ταψάκι πίτσας και ρίχνω το χυλό μου.
  7. Ραντίζω με λίγο καλαμποκέλαιο το χυλό και βάζω το ταψάκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
  8. Ψήνω για 40-45 λεπτά στους 180 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει η πίτα και να δω ότι έχουν ξεκολλήσει τα άκρα απ το ταψάκι.
  9. Τη βγάζω απ το φούρνο, αφήνω να πέσει η θερμοκρασία της και τη σερβίρω χλιαρή.

20140525_0044 20140525_0046 20140525_0051Tips

  • Αν και όποτε φτιάξετε κολοκυθάκια γεμιστά και δεν χρησιμοποιήσετε όλο το εσωτερικό τους στη γέμιση,  φυλάξτε το στο ψυγείο και προγραμματίστε να φτιάξετε αυτή την γευστικότατη πίτα. Τα τριμμένα κολοκυθάκια διατηρούνται στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο σκεύος 5-6 μέρες.
  • Το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να έχει αρκετό καλαμποκέλαιο στη βάση του, γιατί η πίτα θα το ρουφήξει και κυρίως δεν θα κολλήσει.
  • Η πίτα αν δεν φαγωθεί αμέσως διατηρείται για αρκετές μέρες στο ψυγείο

Καλή επιτυχία

αβγόαλεύριδυόσμοςκαλαμποκέλαιοκολοκυθάκιτραχανάςφέτα
Share Tweet

You Might Also Like

  • Ορεκτικά

    Αβοκάντο τζατζίκι

  • Ορεκτικά

    Μελιτζάνα σε φέτες στην τοστιέρα

  • Ορεκτικά

    Ντοματοπλιγουροτηγανίτες

4 Comments

  • eleni foti says: 30/05/2014 at 11:48 pm

    Δήμητρα, το κάνω και γω αυτό δηλ.από τη γέμιση των κολοκυθιών κάνω περίπου μια γυμνή πιτα!!χωρίς φύλλο!!μόνο βάζω ανθότυρο αντί για φέτα!!!

    Reply
    • Dimitra Cherouvim says: 31/05/2014 at 12:21 pm

      Μπράβο Ελένη, η αλήθεια στην πίτα αυτή μπορούμε να κάνουμε διάφορες μικρές αλλαγές, ειδικά στα τυριά και να είναι πάντα νοστιμότατη.

      Reply
  • Ιφιγένεια Μπερμπέρη says: 15/05/2019 at 12:40 pm

    Καλησπέρα!!!
    Αντί για τραχανά θα μπορούσαμε να βάλουμε κάποιο άλλο υλικό;;;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    Και βέβαια μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον τραχανά με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
    Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο-ερώτηση και την προσοχή στη συνταγή μου.
    Καλή σας επιτυχία!

    Reply
    • Dimitra Cherouvim says: 16/05/2019 at 10:20 am

      Και βέβαια μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον τραχανά με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
      Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο-ερώτηση και την προσοχή στη συνταγή μου.
      Καλή σας επιτυχία!

      Reply

    Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License