Μελιτζανοτοματοτυρομπουρεκάκια

Η μελιτζάνα αγαπάει την τομάτα, η τομάτα αγαπάει το τυρί, εγώ αγαπάω και τα τρία… δε διστάζω λοιπόν να τα “καλέσω” σε ένα μαγειρικό ραντεβού, να συναντηθούν και τα τρία, να βάλω στην παρέα τους, για να δέσει καλύτερα το πάρτι και ένα αβγό και το αγαπημένο μου υλικό, παντός καιρού και εποχών το πλιγούρι. Όλα μαζί θα τα τυλίξω σε φύλλο κρούστας, θα τα ψήσω στον αέρα… και έλα στην παρέα μας κι’ εσύ να τα απολαύσουμε σαν ορεκτικό ή ακόμα και σας λιτό βραδινό με ένα ποτήρι κρύας μπύρας στο μπαλκόνι, την λουλουδιασμένη βεράντα ή την όμορφη ταράτσα του σπιτιού. Αααα… ναι, ναι μιλάω για τα μπουρεκάκια μου ή πιο συγκεκριμένα τα μελιτζανοτοματοτυροπλιγουρομπουρεκάκια μου.
Θέλω να γίνουν και δικά σου… just do it.

Επιβάλλεται η γέμιση να γίνει απ’ το πρωί, να μπει σκεπασμένη στο ψυγείο, ώστε να απορροφηθούν τα υγρά απ’ το πληγούρι, αυτό να μαλακώσει και να είναι έτοιμη η γέμιση για ψήσιμο

Υλικά (για 12 μεγαλούτσικα και χορταστικά μπουρεκάκια)

  • 2 μέτριες μελιτζάνες αργίτικες
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • 1 αβγό
  • Φέτα τυρί
  • 2 κ.σ. πλιγούρι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο + λίγη βεγκέτα
  • Φρέσκος βασιλικός για να μυρίσει καλοκαίρι

Διαδικασία

  • Κόβω τις μελιτζάνες κατά μήκος σταυρωτά και μετά σε μικρούς κύβους. Αποφλοιώνω την ώριμη ντομάτα

  • Βάζω σε βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο, αφήνω να ζεσταθεί, όχι να κάψει και ρίχνω τα κυβάκια της μελιτζάνας.  Ανακατεύω και αφήνω να μαλακώσουν σε χαμηλή φωτιά.

  • Προσθέτω την ντομάτα ψιλοκομμένη. Ανακατεύω καλά και αφήνω να δέσουν 2-3 λεπτά. Σβήνω τη φωτιά, βάζω το μείγμα σε βαθύ σκεύος και αφήνω να κρυώσει καλά.

  • Προσθέτω το αβγό, τη φέτα σε κομματάκια και το πλιγούρι. Ανακατεύω καλά, σκεπάζω τη σκεύος με μεμβράνη και το βάζω το ψυγείο για να δέσουν τα υλικά και κυρίως να απορροφηθούν τα υγρά απ’ το πλιγούρι, ώστε αυτό να μαλακώσει αρκετά και να είναι έτοιμο για ψήσιμο.

  • Κόβω το φύλλο κρούστας σε τέσσερα κομμάτια, αλείφω πεταχτά και όχι πολύ κάθε τέταρτο του φύλλου με ελαιόλαδο. Στη φάση αυτή προσθέτω ψιλοκομμένο το βασιλικό στη γέμιση. Βάζω κατά μήκος, περίπου μια γεμάτη κουταλιά της σούπας στην άκρη του φύλλου.

  • Διπλώνω προσεχτικά, και τακτοποιώ τα μπουρεκάκια σε ταψάκι. Τα αλείφω εξωτερικά με ελαιόλαδο, πεταχτά και όχι πολύ.

  • Ψήνω στον αέρα στους 200 βαθμούς, περίπου για
    12-15 λεπτά. Τα μπουρεκάκια έτοιμα, κριτσανιστά και κυρίως πεντανόστιμα.

  • Εύκολο, γρήγορα και κυρίως καλοκαιρινό ορεκτικό που όπως είπαμε μπορεί άνετα να αντικαταστήσει το βραδινό φαγητό μας.

Καλή σας επιτυχία και καλύτερη απόλαυση

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *