Μελιτζάνες (παπουτσάκια) με πλιγούρι

Τώρα τελευταία έχω βάλει πολύ πλιγούρι στην κουζίνα μου. Είτε μαγειρεύοντας το ατόφιο, όπως είναι δηλαδή συνοδευτικό σαν σαλάτα ή αντί για ρύζι  στα γεμιστά ή χρησιμοποιώντας το ως “πεικτικό” για σάλτσες ή σούπες, βάζοντας βεβαίως εδώ μικρή ποσότητα. Η έμπνευση μου ήρθε βλέποντας τις μελιτζάνες μου που τις ήθελα γεμιστές αλλά είχα μόνο τέσσερεις και δεν είχα καθόλου τις κατάλληλες ντομάτες ή πιπεριές. Δεν ήθελα πάλι τις τέσσερεις αυτές μελιτζάνες να τις “στουμπώσω” με γέμιση πλιγουριού. Έτσι σκέφτηκα να τις κόψω κατά μήκος, όπως κάνουμε με τα παπουτσάκια και να τις γεμίσω, όπως θα δείτε πιο κάτω, με την ίδια τη σάρκα τους, πλιγούρι και κυβάκια ντομάτας. Το εύκολο αυτό μαγειρικό πείραμα (;) πέτυχε και τις απολαύσαμε το μεσημέρι, μαζί με ντοματοσαλάτα και την αγαπημένη ελληνική φέτα μας.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 4 μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους
  • 50 γρ. πλιγούρι
  • 1 μικρή σφιχτή ντομάτα
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα πολτοποιημένα – ιδανικά φρέσκιες ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • Κίτρινο τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο
  • Πιπέρι καγιέν
  • Κανέλα
  • Μια τσιμπιά ζάχαρη για τη σάλτσα
  • Φυλλαράκια γλιστρίδας  προαιρετικά
  • Ελαιόλαδο

Διαδικασία

  • Το πρώτο που κάνω είναι να βάλω το πλιγούρι σε ένα μπολάκι με νερό κρύο που να το σκεπάζει. Το αφήνω για να φουσκώσει ως την ώρα που θα το χρησιμοποιήσω. Επειδή το φαγητό δεν έχει υγρά και το ψήσιμο των μελιτζανών είναι μικρής διάρκειας, το πλιγούρι πρέπει να έχει μαλακώσει.
  • Πλένω τις μελιτζάνες, τις κόβω κατά μήκος και τις χαράσσω χιαστί χωρίς να φτάνω στην άκρη της φλούδας τους. Τις τοποθετώ σε λαδωμένο ρηχό ταψάκι με λίγο νερό. Τις περιχύνω με ελαιόλαδο και τις ψήνω στον αέρα στους 200 βαθμούς ώσπου να μαλακώσουν. Περίπου 30-35 λεπτά ανάλογα με το φούρνο.

  • Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες ετοιμάζω μια γρήγορη πηχτή σάλτσα ως εξής. Βάζω στο τηγάνι ψιλοκομμένες τις σκελίδες σκόρδου με αρκετό ελαιόλαδο και τις σοτάρω. Μόλις ελαφρώς χρυσίσουν ρίχνω αμέσως τις πολτοποιημένες ντομάτες, αλάτι, τα πιπέρια, την κανέλα και μια τσιμπιά ζάχαρη. Η σάλτσα με αυτόν τον τρόπο δένει σχεδόν άμεσα. Μου πήρε 2-3 λεπτά. Την αφήνω στην άκρη.

  • Βγάζω τις μελιτζάνες, αφήνω λίγο να πέσει η θερμοκρασία τους και με ένα λεπτό κουτάλι αφαιρώ την ψίχα τους. Την βάζω σε ένα μπολ. Στην περίπτωση μου είδα ότι η ψίχα της μελιτζάνας μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση ήταν αρκετά και παραπάνω απ’ όσο έπρεπε για να γεμίσω τις μελιτζάνες, οπότε με το μάτι υπολόγισα και αφαίρεσα κάμποση την οποία θα την χρησιμοποιήσω για να φτιάξω μπουρεκάκια μελιτζάνας με φέτα.

  • Βάζω λοιπόν την ψίχα μελιτζάνας με το φουσκωμένο πλιγούρι και τα κυβάκια της σφιχτής ντομάτας στο μπολ, αλατοπιπερώνω και προσθέτω μερικά φυλλαράκια γλιστρίδας. Ανακατεύω καλά για να δέσουν τα υλικά.

  • Ρίχνω στο σκεύος που θα ψήσω τις μελιτζάνες τη σάλτσα και  γεμίζω προσεχτικά τις μελιτζάνες με το παραπάνω μείγμα.

  • Πασπαλίζω με αρκετό τυρί τριμμένο.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς περίπου 25-30 λεπτά. Ο χρόνος είναι αρκετός για να δέσουν τα υλικά και να έχω ένα άριστο γευστικό αλλά και οπτικό αποτέλεσμα.

 

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Μελιτζάνες (παπουτσάκια) με πλιγούρι”

  1. vatsithianou fotini

    εξαιρετική η συνταγή

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *