• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ζαρζαβατικά 2

Μελιτζάνες (παπουτσάκια) με πλιγούρι

By Dimitra Cherouvim · On 16/09/2021

Τώρα τελευταία έχω βάλει πολύ πλιγούρι στην κουζίνα μου. Είτε μαγειρεύοντας το ατόφιο, όπως είναι δηλαδή συνοδευτικό σαν σαλάτα ή αντί για ρύζι  στα γεμιστά ή χρησιμοποιώντας το ως “πεικτικό” για σάλτσες ή σούπες, βάζοντας βεβαίως εδώ μικρή ποσότητα. Η έμπνευση μου ήρθε βλέποντας τις μελιτζάνες μου που τις ήθελα γεμιστές αλλά είχα μόνο τέσσερεις και δεν είχα καθόλου τις κατάλληλες ντομάτες ή πιπεριές. Δεν ήθελα πάλι τις τέσσερεις αυτές μελιτζάνες να τις “στουμπώσω” με γέμιση πλιγουριού. Έτσι σκέφτηκα να τις κόψω κατά μήκος, όπως κάνουμε με τα παπουτσάκια και να τις γεμίσω, όπως θα δείτε πιο κάτω, με την ίδια τη σάρκα τους, πλιγούρι και κυβάκια ντομάτας. Το εύκολο αυτό μαγειρικό πείραμα (;) πέτυχε και τις απολαύσαμε το μεσημέρι, μαζί με ντοματοσαλάτα και την αγαπημένη ελληνική φέτα μας.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 4 μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους
  • 50 γρ. πλιγούρι
  • 1 μικρή σφιχτή ντομάτα
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα πολτοποιημένα – ιδανικά φρέσκιες ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • Κίτρινο τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο
  • Πιπέρι καγιέν
  • Κανέλα
  • Μια τσιμπιά ζάχαρη για τη σάλτσα
  • Φυλλαράκια γλιστρίδας  προαιρετικά
  • Ελαιόλαδο

Διαδικασία

  • Το πρώτο που κάνω είναι να βάλω το πλιγούρι σε ένα μπολάκι με νερό κρύο που να το σκεπάζει. Το αφήνω για να φουσκώσει ως την ώρα που θα το χρησιμοποιήσω. Επειδή το φαγητό δεν έχει υγρά και το ψήσιμο των μελιτζανών είναι μικρής διάρκειας, το πλιγούρι πρέπει να έχει μαλακώσει.
  • Πλένω τις μελιτζάνες, τις κόβω κατά μήκος και τις χαράσσω χιαστί χωρίς να φτάνω στην άκρη της φλούδας τους. Τις τοποθετώ σε λαδωμένο ρηχό ταψάκι με λίγο νερό. Τις περιχύνω με ελαιόλαδο και τις ψήνω στον αέρα στους 200 βαθμούς ώσπου να μαλακώσουν. Περίπου 30-35 λεπτά ανάλογα με το φούρνο.

  • Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες ετοιμάζω μια γρήγορη πηχτή σάλτσα ως εξής. Βάζω στο τηγάνι ψιλοκομμένες τις σκελίδες σκόρδου με αρκετό ελαιόλαδο και τις σοτάρω. Μόλις ελαφρώς χρυσίσουν ρίχνω αμέσως τις πολτοποιημένες ντομάτες, αλάτι, τα πιπέρια, την κανέλα και μια τσιμπιά ζάχαρη. Η σάλτσα με αυτόν τον τρόπο δένει σχεδόν άμεσα. Μου πήρε 2-3 λεπτά. Την αφήνω στην άκρη.

  • Βγάζω τις μελιτζάνες, αφήνω λίγο να πέσει η θερμοκρασία τους και με ένα λεπτό κουτάλι αφαιρώ την ψίχα τους. Την βάζω σε ένα μπολ. Στην περίπτωση μου είδα ότι η ψίχα της μελιτζάνας μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση ήταν αρκετά και παραπάνω απ’ όσο έπρεπε για να γεμίσω τις μελιτζάνες, οπότε με το μάτι υπολόγισα και αφαίρεσα κάμποση την οποία θα την χρησιμοποιήσω για να φτιάξω μπουρεκάκια μελιτζάνας με φέτα.

  • Βάζω λοιπόν την ψίχα μελιτζάνας με το φουσκωμένο πλιγούρι και τα κυβάκια της σφιχτής ντομάτας στο μπολ, αλατοπιπερώνω και προσθέτω μερικά φυλλαράκια γλιστρίδας. Ανακατεύω καλά για να δέσουν τα υλικά.

  • Ρίχνω στο σκεύος που θα ψήσω τις μελιτζάνες τη σάλτσα και  γεμίζω προσεχτικά τις μελιτζάνες με το παραπάνω μείγμα.

  • Πασπαλίζω με αρκετό τυρί τριμμένο.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς περίπου 25-30 λεπτά. Ο χρόνος είναι αρκετός για να δέσουν τα υλικά και να έχω ένα άριστο γευστικό αλλά και οπτικό αποτέλεσμα.

 

Καλή σας επιτυχία

αλάτιελαιόλαδοζάχαρηκαγιέν κανέλαμελιτζάναντομάταντοματάκιπιπέριπλιγούρισκόρδοτυρί
Share Tweet

Dimitra Cherouvim

You Might Also Like

  • Ζαρζαβατικά

    Μελιτζάνες σάλτσα για όλες τις χρήσεις

  • Ζαρζαβατικά

    Πλευρώτους με κριθαράκι

  • Ζαρζαβατικά

    Λαχανοφακόρυζο το εκπληκτικό

2 Comments

  • vatsithianou fotini says: 17/09/2021 at 4:43 pm

    εξαιρετική η συνταγή

    Reply
    • Δήμητρα Χερουβείμ says: 23/01/2022 at 2:07 pm

      Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή!

      Reply

    Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License