Μελιτζάνες ιμαμ γεμιστές και με κοτόπουλο

Η πλήρης ονομασία αυτού του φαγητού είναι ιμάμ μπαϊλντί… “το έφαγε ο Ιμάμης και μπαϊλντισε” απ’ τη γεύση, τις μυρωδιές και την ποσότητα που έφαγε για λόγους ευνόητους.
Αυτό μου το έλεγε η μάνα μου, καταγωγής απ’ τα παράλια της γειτονικής χώρας.
Η αλήθεια περνώντας τα χρόνια η συνταγή δέχεται πολλές, διαφορετικές και ενδιαφέρουσες θα έλεγα παραλλαγές. Έτσι εγώ, έχοντας ένα μέρος στήθους κοτόπουλου, το έχωσα μέσα στις ψημένες και όχι τηγανισμένες, γυαλιστερές μελιτζάνες και απολαύσαμε ένα πιάτο εξαιρετικό.
Και μην ξεχνάμε, η παράδοση (σε κάθε τομέα) προχωράει με μικρές μικρές αλλαγές που στην πορεία του χρόνου εμπλουτίζεται και με σύγχρονα στοιχεία που θα αποτελέσουν την επόμενη παράδοση για τους νέους ανθρώπους.

Υλικά

  • 9 μελιτζάνες αργίτικες (τόσες χωρούσε άνετα το πυρέξ μου. Πρέπει δε να είναι σε απόσταση η μία απ’ την άλλη μιας και θα φουσκώσουν με τη γέμιση)
  • 1 μισό στήθος κοτόπουλου
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 6-7 σκελίδες σκόρδου
  • 2 ντοματούλες ώριμες
  • 1 κονσέρβα ντομάτα χυμό ή κονκασέ
  • 1 κ.γ. γεμάτη ζάχαρη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Μπαχάρι
  • Βασιλικό
  • Τυρί κίτρινο

Διαδικασία

  • Πλένω και χαράσσω τις μελιτζάνες κατά μήκος χιαστί, αλλά χωρίς να φτάσω ως τις άκρες τους. Τις λαδώνω και τις ψήνω στον αέρα στους 150β. για 20 περίπου λεπτά.

  • Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, καθαρίζω τα λαχανικά μου, κόβω σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την πιπεριά, ψιλοκόβω τις ντοματούλες.

  • Με κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβω το στήθος, σαν χοντροκομμένο κιμά.

  • Σε φαρδύ τηγάνι βάζω πρώτα τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και την πιπεριά. Ρίχνω τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι. Σοτάρω με αρκετό ελαιόλαδο ώσπου να πέσει ο όγκος τους.

  • Ρίχνω το ψιλοκκομένο στήθος. Ανακατεύω. Τελευταία ψιλοκκομένο βασιλικό.

  • Ρίχνω τις ψιλοκκομένες ντομάτες και ανακατεύω καλά.

 

  • Σιγά σιγά γεμίζω τις καλοψημένες μελιτζάνες μου που τις έχω τακτοποιήσει στο πυρέξ, σε απόσταση η μια απ’ την άλλη.

  • Ρίχνω το χυμό ντομάτας ανάμεσα στις μελιτζάνες και ελαιόλαδο.

  • Μπόλικο τυρί πάνω απ’ τις μελιτζάνες.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170β. περίπου για 20 λεπτά.

Καλή σας επιτυχία και καλύτερη απόλαυση

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *