Μαυρομάτικα με πράσα

Ταβέρνα δεν ήτανε, καφενεδάκι δεν ήτανε, μπακαλικάκι δεν ήτανε. Ήτανε όλα αυτά μαζί, συν 3-4 καφάσια στην πρόσοψη, γεμάτα με διάφορα  λαχανικά, που έδιναν και το στίγμα του μικρού μανάβικου της περιοχής.

20131102_0036Βρισκόμαστε στην εξαιρετικής ομορφιάς Γραμμένη Οξυά Φθιώτιδας. Το μικρό αδελφάκι των “γιγάντων” που την περιβάλλουν: Βαρδούσια, Γκιώνα και Βελούχι. Ένα πολύ ενδιαφέρον βουνό, με πυκνή δασοκάλυψη και ομαλές πλαγιές. Το δάσος της θεωρείται το νοτιότερο δάσος οξιάς της Ευρώπης.
Βρισκόμαστε λοιπόν στην όμορφη αυτή περιοχή τέλος φθινοπώρου, με υπέροχο γλυκό καιρό, έχει φτάσει πια μεσημέρι προς απογευματάκι και το στομάχι,  μας υπενθυμίζει ότι χρειάζεται καύσιμα για να συνεχίσουμε τις διαδρομές μας.

Ούτε που θυμάμαι σε ποιανού μικρού χωριού την πλατεία βρισκόμαστε όταν βλέπουμε το μικρό “πολυμαγαζάκι” στο οποίο και προστρέχουμε για φαγητό.

Ευγενέστατη η μαυροφορεμένη ηλικιωμένη κυρία, μας ενημερώνει ότι το μόνο που έχει είναι λίγες χοιρινές και μια δυο μερίδες από μαγειρευτά μαυρομάτικα. Δεν είμαστε και δύσκολοι, η πείνα άλλωστε δεν μας αφήνει περιθώρια για άλλα ψαξίματα και έτσι  η τετραμελής παρέα κάθεται και περιμένει την παραγγελία της. Και έρχονται που λες τα φρυγανισμένα ψωμάκια και το κρασί, έρχονται που λες και τα μαυρομάτικα, μαγειρεμένα με πράσα, να κολυμπάνε στη γλύκα του λαδιού και στην σπιρτάδα του πιπεριού και με μια τέτοια νοστιμιά που έχουν, οι χοιρινές να περνάνε σε δεύτερη μοίρα.

Από το περιβόλι μας τα πράσα και τα μυρωδικά ” , μας εξηγεί η κυρία του μαγαζιού, ” είναι η εποχή τους, έχουν άλλη γλύκα αυτά, να  προτιμάτε της εποχής τα ζαρζαβατικά “, μας έδωσε τη γνωστή αλλά σοφή συμβουλή  η άξια ιδιοκτήτρια μαγείρισσα.

20151001_0001.jpg_c+l

Αυτά σκεφτόμουνα και  αυτές τις όμορφες εικόνες και γεύσεις ανακάλεσε η μνήμη μου, όταν η καλή μου  ξαδέλφη Μαρία σε  επίσκεψη της,  μου έφερε  μισό κιλό μαυρομάτικα από παλιό παραδοσιακό μπακάλικο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι της. Με το που τα πήρα στα χέρια μου, ήξερα αμέσως πως θα τα μαγειρέψω.  Και πετύχανε τα άτιμα μια χαρά, το μόνο που έλειπε ήταν η φθινοπωρινή ομορφιά της Γραμμένης Οξυάς.

Υλικά (6-8 άτομα)

  • 1/2 κιλό μαυρομάτικα
  • 1 κιλό πράσα
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Άνηθο, μαϊντανό
  • 1 λεμόνι
  • Αλατοπίπερο
  • Μπαλσάμικο (προαιρετικό)
  • Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

20150915_00041

Εκτέλεση

  • Ξεπλένω τα φασόλια και τα βάζω με κρύο νερό στην κατσαρόλα να βράσουν για 10 λεπτά, από την αρχική στιγμή βρασμού. Μετά τα 10 λεπτά τα στραγγίζω από το νερό που έχει μαυρίσει και τα ξαναβάζω πάλι να βράσουν με ζεστό νερό αυτή τη φορά, σε χαμηλή θερμοκρασία ώσπου να μαλακώσουν. Περίπου 25 λεπτά.
  • Όσο βράζουν τα όσπρια, καθαρίζω τα πράσα και τα κρεμμυδάκια από τα εξωτερικά φύλλα και τις ρίζες τους. Εδώ πρέπει να πω, ότι επειδή τα πράσα  μαζεύουν χώμα μεταξύ των φύλλων τους, συνηθίζω να τα χαράσσω κατά μήκος ώστε να ελέγχω και να ξεπλένω καλά ότι χώμα υπάρχει ανάμεσα τους. Κατόπιν τα κόβω σε ροδέλες.
  • Καθαρίζω και ψιλοκόβω τον άνηθο και το μαϊντανό.

20150915_0009

  • Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζω τις ροδέλες των πράσων και των φρέσκων κρεμμυδιών και τις σοτάρω με αρκετό ελαιόλαδο. Στο τέλος του σοταρίσματος ρίχνω 2-3 κ.σ. μπαλσάμικο.

20150915_0010

20150915_0012

  • Ελέγχω τα μαυρομάτικα αν μαλάκωσαν, τα στραγγίζω, κρατάω όμως λίγο από το νερό τους και τα ρίχνω στην κατσαρόλα με τα πράσα και τα κρεμμυδάκια.

20150915_0015

  • Ρίχνω και το ζουμί που κράτησα, ανακατεύω απαλά, αλατοπιπερώνω και αφήνω το φαγητό να πάρει 2-3 βράσεις, όχι παραπάνω από 5-6 λεπτά, όσο να δέσουν όλα τα υλικά όμορφα μεταξύ τους.
  • Κλείνω τη φωτιά, στύβω το λεμόνι, το χτυπάω με λίγο ως αρκετό ελαιόλαδο και το ρίχνω στο έτοιμο πια φαγητό, ανακινώντας καλά την κατσαρόλα. Τέλος πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό.

20150915_0020

Συμβουλή

  • Πρέπει να σας πω, ότι ενώ γενικά είμαι φειδωλή στο ελαιόλαδο που ρίχνω στα φαγητά μου, το συγκεκριμένο φαγητό θέλει οπωσδήποτε το λαδάκι του. Ίσως το άμυλο του φασολιού σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο και μάλιστα όπως είπαμε έξτρα παρθένο, να μας δίνει αυτό το βελούδινο γευστικό αποτέλεσμα αυτού του εξαιρετικού πιάτου με τα φθινοπωρινά πράσα.

Καλή σας επιτυχία

Comments

4 responses to “Μαυρομάτικα με πράσα”

  1. Ελπίδα Νούσα

    Εκτός από σαλάτα, τα κάνω και με σπανακι και ανηθο.Θα τα δοκιμάσω ομως και με πράσο, που είναι και ζαρζαβατικό της εποχής και πρέπει να προτιμάμε, όπως σοφά μας προτρεπει η κυραμπακάλισσα…Καλό και νόστιμο μηνα, αγαπημένη μας!

    1. Καλό μήνα και σε σένα Ελπίδα μου. Τα μαυρομάτικα γίνονται με ότι φρέσκα
      χορταρικά βρούμε στην αγορά. Είναι τόσο νόστιμα φασόλια που δένουν με
      όλα. Είμαι σίγουρη και για την επιτυχία τους με το σπανάκι.

  2. ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ

    ακόμα και σκέτα ειναι πανόστιμα!!το φασόλι βλέπεις ειναι σαν κάστανο!

    1. Ελένη μου πέτυχες διάνα! Ακριβώς σαν κάστανο είναι το φασόλι! Πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με τη γλύκα των πράσων και των φρέσκων κρεμμυδιών.

Leave a Reply to Ελπίδα Νούσα Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *