Λαζάνια λαχανικών με πλευρώτους

Τι μαγειρεύεις για την φαμίλια, μια ηλιόλουστη, φωτεινή αλλά πολύ κρύα ημέρα; Και όταν λέμε κρύα, εννοούμε εκεί γύρω στους μηδέν βαθμούς, μιας και ο χθεσινοβραδινός, χιονάτος “Τηλέμαχος” τα σκέπασε όλα, μα όλα, αχνίζοντας ακόμα και το κέντρο της πρωτεύουσας.  Ξέρω, ξέρω το πρώτο φαγητό που έρχεται στο νου, είναι μια καυτή σούπα που θα ηρεμήσει σώμα και ψυχή. Όπως ένας καυτερός κόκκινος τραχανάς, που άναψε φωτιά στο στομάχι μας, μια αντίστοιχη χιονισμένη μέρα του 2017. Και τι σύμπτωση, κοιτώντας τις ημερομηνίες και του τραχανά και του σημερινού μου φαγητού, συμπίπτουν με αρκετή ακρίβεια. Γενάρης 10 του μήνα το χιόνι στην ταράτσα μας με τον τραχανά, Γενάρης 8, το χιόνι πάλι μας επισκέπτεται. Αυτή τη φορά θα το υποδεχτώ με ζυμαρικά. Για την ακρίβεια με λαζάνια με λαχανικά, όπως λέει η μεγάλη συσκευασία που μου ήρθε από τα όμορφα και χιονισμένα επίσης Καλάβρυτα. Και όχι δεν θα τα κάνω με κρέας ή κιμά. Κατά καλή σύμπτωση είχα ένα δισκάκι με τα υπέροχα πλευρώτους, η αλήθεια για άλλη συνταγή. Αλλά επειδή η ευελιξία στην κουζίνα πρέπει να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη νοικοκυρά και εύκολα και ανάλογα με το τι υπάρχει στα ντουλάπια και στο ψυγείο πρέπει να προσαρμόζεται, ειδικά σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης (λέμε τώρα), ένα ζεστό πιάτο πολύχρωμων λαζανιών με ζουμερά πλευρώτους και τριμμένη κεφαλογραβιέρα είναι αυτό που ακριβώς χρειάζεται αυτή η δροσερή… μπρρρρρρρ μέρα.
Επί το έργον λοιπόν και κυρίως επί του πιάτου!

Υλικά

  • 500 γρ. λαζάνια λαχανικών “ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ”, δεκτά και από άλλες περιοχές… χι χι χι
  • 500 γρ. πλευρώτους
  • 200 ml ελαφριά κρέμα γάλακτος
  • Κεφαλογραβιέρα
  • Σκελίδες σκόρδου
  • Ελαιόλαδο και βούτυρο γάλακτος
  • Λευκό κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζω νερό σε μεγάλη χύτρα να βράσει για τα λαζάνια μας.

  • Καθαρίζω τα πλευρώτους με ένα καθαρό, βαμβακερό πανάκι και αφαιρώ τα σκληρά τους κοτσανάκια.
  • Καθαρίζω και πολτοποιώ αρκετές σκελίδες σκόρδου, όσες αντέχει κάθε νοικοκυρά και η φαμίλια της.
  • Σοτάρω ελαφρά τα πολτοποιημένα σκόρδα. Ρίχνω τα πλερώτους κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, τα σοτάρω καλά και τα σβήνω με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Αλατοπιπερώνω, αφήνω να εξατμιστεί το κρασί και να μαλακώσουν καλά τα μανιτάρια.

  • Ρίχνω στο τηγάνι όλη την κρέμα γάλακτος.

  • Τα σερβίρω πάνω από τα έτοιμα, al dente λαζάνια. Πασπαλίζω με τριμμένη κεφαλογραβιέρα και κόκκους κόκκινου πιπεριού.

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *