Λαχανόρυζο

august_18_original_mixed_media_watercolor_color_paper_cabbage_897a2d311b7700fbca0a3e4f1ba8bfa8Σήμερα έκανα λαχανόρυζο. Θα μπορούσα βέβαια το σημερινό μας Κυριακάτικο φαγητό να το ονομάσω και “ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το ψυγείο μου”. Μην κοιτάς τη σχεδόν άψογη εμφάνιση των υλικών στη φωτογραφία, δεν ήταν τόσο φρέσκα όσο δείχνουν. Το μισό λάχανο που έβαλα στο φαγητό, είχε περάσει πια τις 8 μέρες, άλλες τόσες και το πράσο. Οπότε ειδικά για το λάχανο, ούτε συζήτηση για σαλάτα, έπρεπε επειγόντως να καταναλωθεί και τι καλύτερο από ένα λαχανόρυζο, εύκολο, γρήγορο που βάζοντας του το ψιλομαραμένο πράσο θα του έδινε μια γλύκα μοναδική. Ευτυχώς που και τα δύο, βγάζοντας τους τα εξωτερικά φύλλα “ξαναζωντανεύουν” και μάλιστα ειδικά η γεύση τους, πίστεψε με, ζωντανεύει ακόμα πιο πολύ και μοναδικά, με ένα πηχτό αβγολέμονο που μελώνει το φαγητό και το κάνει ένα ριζότο, θα τολμούσα να πω εξαιρετικής γευστικής ποιότητας. Και πιπέρι βεβαίως για να τονώσει το τελικό μαγειρικό αποτέλεσμα. Είπαμε το food collection  δίνει νόστιμες συνταγές αλλά και ιδέες.

Υλικά (για 4 καλές μερίδες)

  • Λάχανο περίπου 500-600 γρ.
  • 1 πράσο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 φλ.τσ. ρύζι ότι θέλετε ή έχετε  (εγώ βάζω ρύζι για πιλάφι)
  • 1 αβγό
  • 2 λεμόνια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο

20160103_0001

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω και κόβω το λάχανο παράλληλα προς τις νευρώσεις του, ώστε να έχω μακριές λωρίδες.
  2. Κόβω το πράσο και το κρεμμύδι σε κυβάκια.
  3. Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρω μαζί το πράσο και το κρεμμύδι με αρκετό ελαιόλαδο. Όταν πέσει ο όγκος τους, προσθέτω το λάχανο, αλατίζω ώστε να πέσει πιο γρήγορα και ο όγκος του λάχανου,  προσθέτω ένα ποτήρι νερό και το αφήνω να βράσει για 10 περίπου λεπτά.
  4. Μετά τα 10 λεπτά βρασμού των υλικών, προσθέτω πάλι ζεστό νερό στην κατσαρόλα μου και το ρύζι. Αλατίζω ελαφρά και με προσοχή και αφήνω να βράσει περίπου για 8-10 λεπτά.
  5. Τέλος και αφού γίνει το φαγητό μου, ρίχνω ψιλοκομμένο τον άνηθο, λίγο ακόμα ελαιόλαδο και το περιχύνω με αβγολέμονο, το οποίο θα δέσει τέλεια όλα τα υλικά.
  6. Το σερβίρω ζεστό με ατομικές ρολαριστές ομελέτες και φέτα τυρί.

20160103_0007 20160103_0009 20160103_0010 20160103_0013 20160103_0015 20160103_0017 20160103_0024

 

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *