Λαχανοντολμάς πίτα

Χτυπάει που λες το κουδούνι της εξώπορτας, κοιτάζω το ρολόι, 9.30 το πρωί. “Ποιός να΄ναι τέτοια ώρα;” Σκέφτομαι ελαφρώς ανήσυχη. “Ο ταχυδρόμος περνάει στις 11, ο ασανσερτζής πέρασε χτες, δε χρωστάω πουθενά για να με ψάχνουνε, επισκέψεις και μάλιστα πρωινές δεν περιμένω.” Πηγαίνω προς το θυροτηλέφωνο, “ποιός είναι παρακαλώ;” “Έλα άνοιξε, εγώ  είμαι. Είμαι και φορτωμένη” “Το Μαράκι” αναφωνώ μόνη μου και δυνατά. ” Πρωινιάτικα τι θέλει το Μαράκι;” Ανοίγω την εξώπορτα  και ώσπου να ανέβει η απρόβλεπτη φιλεναδίτσα μου, βάζω ένα σωρό σκέψεις στο μυαλό μου.

Μπαίνει που λες το Μαράκι, φουριόζικο, χαριτωμένο και αυθάδικο όπως πάντα, μου πετάει μια τσάντα σούπερ μάρκετ γεμάτη και αναφωνεί “Ήρθα για τους λαχανοντολμάδες”. “Για τους λαχανοντολμάδες;” αναφωνώ τώρα εγώ με τη σειρά μου. “Γιατί Μαράκι μου, κανονίσαμε κάτι και δεν το θυμάμαι;” “Έλα μωρέ πως κάνεις έτσι;” Λέει το Μαράκι. “Είναι η εποχή του λάχανου και είπα να κάνουμε λαχανοντολμάδες για το μεσημέρι, να φάει και ο καλός μου, που έχει να φάει λαχανοντολμάδες από την περασμένη βδομάδα, απ’ το ταβερνάκι του Αλέκου…και πως του αρέσουνε, δεν μπορείς να φανταστείς. Αλλά να,  αντί να τρέχουμε στου Αλέκου…” “Είπατε να τρέξετε σε μένα” αναφώνησα με τη σειρά μου εγώ.

“Τέλος πάντων, να βάλω καφέ;” “Βάλε” είπε ανυπόμονα το Μαράκι, “αλλά κοίτα, στις 2 πρέπει να είμαι πίσω. Μας φτάνει ο χρόνος;” “Μας φτάνει και μας περισσεύει Μαράκι μου, δε νομίζω να χρειαστούμε πάνω από μια ώρα, άντε και κανα δεκάλεπτο παραπάνω για το λαχανοντολμά μας.” “Μα για λαχανοντολμάδες είπαμε, τι μου μιλάς για λαχανοντολμά;”

20151129_0006.jpg-c+l

Γέλασα και της αποκρίθηκα. “Πειράζει αν αντί να τυλίγουμε λαχανοντολμάδες, να κάνουμε με τα ίδια ακριβώς υλικά, έναν λαχανοντολμά πίτα μέσα στην πλατιά κατσαρόλα μου, που γίνεται και γρήγορα και δεν έχει τον μπελά που έχουν οι πολλοί;” “Άσε που θα αρέσει και σε σένα και στον καλό σου, είμαι σίγουρη γι΄αυτό.”

Το Μαράκι γούρλωσε με έκπληξη τα όμορφα μάτια του και πριν προλάβει τις απανωτές ερωτήσεις, του φόρεσα ποδιά εργασίας, του έδωσα και ένα κοφτερό μαχαίρι μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μάραθο και το έστρωσα στη δουλειά για τον γευστικότατο  λαχανοντολμά πίτα,  που θα δοκιμάζαμε σε λίγη ώρα.

Υλικά (για 8 άτομα)

  • 1 λάχανο σφιχτό γύρω στα 1600-1800 γρ.
  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 φλ. τσ. ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδάκια
  • Άνηθο ή μάραθο και λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου
  • 2 λεμόνια και ένα αβγό για το αβγολέμονο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

20151125_0003

Εκτέλεση

  1. Το πρώτο που κάνω είναι να κόψω το λάχανο στα 4 κομμάτια, να αφαιρέσω το σκληρό κεντρικό κοτσάνι  και να το βάλω με κρύο νερό σε βαθιά κατσαρόλα. Το βράζω για 10 λεπτά από την αρχική στιγμή βρασμού, σβήνω την κουζίνα και το αφήνω μέσα να μαλακώσει.

20151125_000520151125_0018

20151125_002220151125_0026

  • Όσο βράζει το λάχανο, ψιλοκόβω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το  μάραθο και τα φύλλα του δυόσμου. Σε ενα βαθύ τηγάνι βάζω όλα τα υλικά για τη γέμιση, δηλαδή τα κρεμμυδάκια, τα αρωματικά, τον κιμά και το ρύζι. Προσθέτω αρκετό ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνω και σε δυνατή φωτιά τα σοτάρω για 4-5 λεπτά, ώσπου απλώς να αλλάξει το χρώμα του κιμά και να αναμειγθούν όμορφα όλα τα υλικά μου.

20151125_001120151125_0020

  • Αφήνω το τηγάνι με τη γέμιση στην άκρη και βγάζω τα 4 κομμάτια του λάχανου με προσοχή σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν τα νερά. Αρχίζω και ξεχωρίζω τα φύλλα πρώτα των 2/4 τοποθετώντας τα σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα που να καλύπτουν όλο τον πάτο της. Αλατίζω καλά. Προσθέτω από πάνω τους τη γέμιση του κιμά, ρυζιού, στρώνω καλά και σκεπάζω τη γέμιση με τα φύλλα του υπόλοιπου λάχανου. Και πάλι αλατίζω τα φύλλα.

20151125_002720151125_0032

  • Ρίχνω στην κατσαρόλα 1-2 ποτήρια νερό, αρκετό ελαιόλαδο, τοποθετώ πάνω στα λαχανόφυλλα ένα βαρύ πιάτο, ώστε να μη χαλάσει η θέση τους και βράζω το φαγητό μου αρχικά σε δυνατή φωτιά ώσπου να αρχίσει ο βρασμός και κατόπιν σε χαμηλή θερμοκρασία, περίπου για 40-45 λεπτά.

20151125_003420151125_0036

  • Αφαιρώ το πιάτο, φτιάχνω το αβγολέμονο με το ένα (ή δύο αβγά αν το θέλετε πιο πηχτό) και το χυμό από τα δύο λεμόνια. Περιμένω 10-15 λεπτά, να πέσει η θερμοκρασία του φαγητού και κόβω σε μερίδες τρίγωνα το λαχανοντολμά-πίτα.

20151125_003720151125_0039

Καλή σας επιτυχία

 

 

Comments

2 responses to “Λαχανοντολμάς πίτα”

  1. ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ

    Μου εδωσες ωραία ιδέα!!θα το κάνω γιατί είναι μπελαλίδικο φαγητό
    να τα τυλίγεις ή να τα τυλάς!!!
    ευχαριστώ Δήμητρα

    1. Παρακαλώ Ελένη. Ναι είναι πολύ χρήσιμη αυτή η ιδέα
      του λαχανοντολμά πίτα. Να το φτιάξεις οπωσδήποτε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *