Κριτσίνια παντζαριού

Τα χέρια κόκκινα, τα δάχτυλα κατακόκκινα, άλικα, στο χρώμα του τελευταίου παντζαριού που μόλις έτριψα για το γλυκό μου. Η φθινοπωρινή μου επιτυχία. Παντζάρι γλυκό του κουταλιού. Η κατσαρόλα περιμένει, η ζάχαρη το ίδιο, οι κανέλες, οι βανίλιες, το λεμόνι κομμένο στα δύο. Όλα έτοιμα για να βράσει και να δέσει το γλυκό. Κοιτάζω τα χέρια μου, τα κατακόκκινα δάχτυλα μου. Τα χαίρομαι. Ποτέ δεν βάζω γάντια για να δημιουργήσω στην κουζίνα μου. Θέλω να αντιλαμβάνομαι τα σχήματα, τις υφές, τις γωνίες και τις στρογγυλάδες των υλικών που θα τα μεταμορφώσω σε λίγο σε κάτι άλλο από την αρχική τους μορφή και  ιδιότητα. Δε με νοιάζει που θα λερωθώ, που θα παπουδιάσουν τα χέρια μου μέσα στα νερά. Δεν με νοιάζει που πολλές φορές θα χρωματίσω τα χέρια μου με τις φυσικές χρωστικές της φύσης. Κοιτάζω τα κατακόκκινα δάχτυλα μου. Τα τριμμένα παντζάρια περιμένουν να μπουν στην κατσαρόλα για να δέσουν με την ζάχαρη, σε αυτό το υπέροχο ρουμπινί γλυκό του κουταλιού.

Κοιτάζω τα κατακόκκινα, άλικα δάχτυλα μου και πριν προλάβει να δέσει το γλυκό του κουταλιού, το έχω αποφασίσει. Η επόμενη συνταγή μου θα είναι κριτσίνια με παντζάρι, σαν τα μικρά μου κατακόκκινα δάχτυλα.

 

Υλικά ( 50 μικρά κριτσίνια )

  • 250 γρ. αλεύρι σταρένιο
  • 120 γρ. πολτό βρασμένου παντζαριού – ζυγίζω 1 ή 2 κεφάλια παντζαριού και κανονίζω το βάρος τους μετά το καθάρισμα.
  • 120 ml κόκκινο κρασί
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1 κ.γ. γεμάτο πάπρικα καπνιστή ή πικάντικη

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω δυο μικρά παντζάρια, τα κόβω σε μικρά κυβάκια και τα βράζω σε λίγο νερό, ώσπου να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Τα βγάζω και τα στραγγίζω ελαφρώς να φύγουν τα νερά.
  • Τα βάζω στο μούλτι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο κρασί κόκκινο. Τις ποσότητες των υγρών τις κανονίζω έτσι ώστε να μπορούν να πολτοποιηθούν τα κυβάκια του παντζαριού.

     

  • Σε μια λεκάνη βάζω το σταρένιο αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, τη ζάχαρη, την πάπρικα. Ανακατεύω καλά, κάνω μια λακουβίτσα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνω τον πολτό του παντζαριού, το ελαιόλαδο και το κόκκινο κρασί.

  • Στην αρχή ανακατεύω τα υλικά μου με ένα πιρούνι και μετά αρχίζω να τα ανακατεύω με το ένα χέρι ώσπου να δέσουν. Ενδιάμεσα στο ανακάτεμα ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα υγρό (ελαιόλαδο ή κρασί)  ή αλεύρι ώστε όλα να γίνουν μια όμορφη εύπλαστη μπάλα. Την αφήνω μισή ώρα να ξεκουραστεί

  • Στρώνω ένα ρηχό ταψί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τακτοποιώ τα κριτσινάκια μου, τα οποία σχηματίζονται, παίρνοντας ένα μικρό καρυδάκι ζύμης και πλάθοντας την σε μακρόστενο κριτσίνι.

  • Ψήνω σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Κλείνω το φούρνο αλλά αφήνω τα κριτσίνια άλλα 10 λεπτά μέσα. Τα βγάζω, αφήνω να κρυώσουν καλά και τα διατηρώ σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

10 responses to “Κριτσίνια παντζαριού”

  1. Dim Tachooligan

    Anti gia krasi tha mporousa na valw kati allo???

    1. Νομίζω ότι η αντίστοιχη ποσότητα νερού, όπως βάζουμε στο ψωμί θα ήταν εντάξει. Εύχομαι καλή επιτυχία! Θα ήθελα να μάθω το αποτέλεσμα σας. Ευχαριστώ πολύ.

  2. Penny

    Να ρωτήσω: πρόσθεσα αρκετό αλεύρι, τουλάχιστον 80-100 γρμ γιατί το μίγμα ήταν πολύ νερουλο. Και πάλι η ζύμη ήταν πολύ μαλακια (και λαδερή) αλλά οκ, μπορούσες να τα πλάσεις. Έτσι πρέπει να είναι; Στα 25 λεπτά εμένα μου κάηκαν. Ίσως επειδή τα είχα κάνει λεπτά. Η δεύτερη δόση πάντως μου βγήκε πολύ καλή με λιγότερο ψήσιμο!! Να πω επίσης ότι το παντζάρι ήταν το έτοιμο βρασμένο και ζύγισα 120 γρμ ακριβώς

    1. Πέννυ, καλά έκανες και πρόσθεσες το επιπλέον αλεύρι.Άλλωστε το γράφω στην εκτέλεση ότι ανάλογα με την υγρασία του πολτού των παντζαριών θα χρειαστεί να προσθέσουμε , υγρό ή λίγο ακόμα αλεύρι. Αλλά τόσο πολύ όσο έβαλες εσύ, εντύπωση μου κάνει. Πάντως αφού σου πέτυχαν τη δεύτερη φορά, είναι πολύ σημαντικό. Κράτα τις διαφοροποιήσεις που έκανες από τη δική μου συνταγή και αυτές να εφαρμόζεις. Μην ξεχνάς επίσης ότι φούρνος από φούρνο διαφέρει σημαντικά. Σ’ ευχαριστώ πολύ που μου έγραψες τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου. Καλά μαγειρέματα.

  3. HARA P.

    Καλημέρα,
    έκανα αυτά τα κριτσίνια, και βγήκαν πάρα πολύ νόστιμα ! (πρόσθεσα και λίγο σκόνη σκόρδο). Το μοναδικό που δεν ήταν ωραίο ήταν το χρώμα. Πως μπορεί να γίνει έντονο κόκκινο όπως στις φωτογραφίες σας ?
    (μόνο ωμά ήταν έτσι…)

    1. Χαίρομαι πολύ που σου πέτυχαν τα κριτσίνια. Καλά έκανες και έβαλες το σκόρδο. Όσο για το χρώμα, τι να πω; Μήπως η πάπρικα που έβαλα τους έδωσε το ζωντανό χρώμα; Δεν έβαλα κάτι περισσότερο απ’ όσα έχω στα υλικά. Η αλήθεια το ελαιόλαδο βοηθάει στο γυαλιστερό του χρώματος, αλλά τίποτα παραπάνω. Εύχομαι την επόμενη φορά, τα σκορδάτα κριτσινάκια σου να έχουν και το χρώμα που επιθυμείς. Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και την παρατήρηση.

  4. rene m

    κοιταζω τισ συνταγες για τα κριτσινια και θα κανω καροτου σπανακι παντζαρι αλλα να ρωτησω μπορω να χρησιμοποιησω σε ολεσ το ιδιο αλευρι γιατι μονο στα πατζαρια δινεις σταρενιο?

    1. Και βέβαια μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις για τα κριτσίνια σου. Το σταρένιο που έβαλα ήταν καθαρά δική μου επιλογή, για να δω το γευστικό αποτέλεσμα. Σ’ ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία και σου εύχομαι καλή επιτυχία που είναι σίγουρη!

  5. Αικατερινη Φουζα

    Καλησπέρα θα μπορούσα να αντικαταστήσω το αλεύρι με αλεύρι ολικής? Και αν ναι είναι ακριβώς η ίδια δοσολογία? Ευχαριστώ

    1. Καλησπέρα σας, η αλήθεια δεν τα έχω κάνει ποτέ με ολικής. Αλλά δεν βλέπω γιατί όχι.Εγώ έβαλα σταρένιο. Είμαι σίγουρη ότι θα πετύχουν. Όσο για τη δοσολογία του αλευριού, θα το κρίνετε εσείς όταν το ζυμώνετε με όλα τα άλλα υλικά. Ίσως να σας πάρει λίγο λιγότερο, το ολικής τραβάει περισσότερο τα υγρά. Και πάλι θα το δείτε στην πράξη.Ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *